Μόνο για τουρίστες τα σπίτια στο κέντρο της Αθήνας- Το 90% διατίθενται για τουριστική μίσθωση

 

Σχεδόν αδύνατη καθίσταται η εύρεση σπιτιού για ενοικίαση σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας, καθώς και στους καθιερωμένους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, καθώς τα περισσότερα διαμερίσματα προσφέρονται για τουριστική μίσθωση, μέσα από τις διεθνείς πλατφόρμες τύπου Airbnb.

Το στοιχείο αυτό αναδεικνύεται στη μελέτη της εταιρείας Grant Thornton με τίτλο «Ο κοινωνικός  αντίκτυπος  της οικονομίας του  διαμοιρασμού και προτεινόμενες ρυθμιστικές παρεμβάσεις», που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Ειδικότερα:

  • Στις περιοχές του Ζαππείου, Αγίου Κωνσταντίνου-πλατεία Βάθης, Κεραμεικού, Σταθμού Λαρίσης, Κουκάκι-Μακρυγιάννη, Αγ.Νικολάου, Πετράλωνα, το 81% έως 92% των σπιτιών των εν λόγω περιοχών διατίθεται για βραχυχρόνια μίσθωση.
  • Στα Χανιά, Ρόδο και Κέρκυρα το 94% έως 95% των κατοικιών προσφέρονται για τουριστική μίσθωση.
  • Η αναλογία των τιμών μίσθωσης αγγίζει το 5:1 μεταξύ βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας μίσθωσης

Όπως τονίζεται, τα εμπορικά καταστήματα και οι υπηρεσίες εστίασης στις περιοχές αυτές αναπροσαρμόζονται και στρέφονται σχεδόν αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των αναγκών των επισκεπτών. Αποτέλεσμα αυτού είναι η περαιτέρω αλλοίωση της φυσιογνωμίας των περιοχών και η μετατροπή τους σε τουριστικά «γκέτο».