Ο Πολιτιστικός Οργανισμός “Arthina” και ο πολυχώρος Πολιτισμού “Artville”, οργάνωσαν με επιτυχία στρογγυλό Τραπέζι με την ευκαιρία της έκδοσης του συλλογικού τόμου:

 «ΝΕΑ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΕΧΝΗ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΗΤΗ 2014, με επιστημονική επιμέλεια του κ. Βασίλη Φιοραβάντε, διδάκτορα της αισθητικής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και καθηγητή της Φιλοσοφίας της τέχνης και του Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου.

Το θεωρητικό θέμα του τραπεζιού ήταν: ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ 

Ο Καθηγητής κ. Β. Φιοραβάντες συντόνισε εξαιρετικά την εκδήλωση.

Μαράη Κώστας Τζένη (1)

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Π.Ο “Arthina”, Μιχαήλ Αγγελάκης και συμμετείχαν με εισηγήσεις τους οι εξής:

Η Δρ Σοφία Αράβου-Παπαδάτου, Ψυχολογία, PhD -Κοινωνική Οδοντιατρική, MSc. Εικαστικός-Συγγραφέας-Ποιήτρια.

Μαράη Κώστας Τζένη 5

Η κ. Αράβου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ως εναρκτήρια και καταλυτική διαδικασία, προτείνω την ενσωμάτωση της Ψυχολογίας και της Αγωγής Υγείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι τεχνοκράτες, μηχανικοί, πληροφορικάριοι κ.λ.π πρέπει ΘΕΣΜΙΚΑ και ΕΠΙΣΗΜΑ, να εντρυφήσουν στην αντίθετη γνώση, να γνωρίσουν το σώμα και την ψυχή τους. Οι φοιτητές των ανθρωπιστικών επιστημών και της Τέχνης οφείλουν, επίσης, να γνωρίζουν τις βασικές λειτουργίες του σώματός τους. Οι γιατροί πρέπει να συναντηθούν με την ψυχή και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, εκτός από τις γνώσεις του βιολειτουργισμού.

Αυτή η μορφή διεπιστημονικότητας θα μας βγάλει πιθανόν, από το «σκοτεινό δωμάτιο» της μονοσημαντότητας στην εκπαίδευση, που δημιουργεί ανασφάλεια ή αλαζονική βεβαιότητα του αλάθητου. Το ποιοτικό υπόστρωμα, όπως έδειξα μέσα από ενδεικτικές έρευνες, υπάρχει στην ελληνική ψυχή, πρέπει να βοηθήσουμε ώστε να αναδυθεί, στα πλαίσια της Νέας Ανθρωπολογίας  με τη βοήθεια της Διεπιστημονικότητας,  της Τέχνης, της Μοντέρνας Τέχνης και του Λόγου.

Μαράη Κώστας Τζένη 3

  • Χρηματοδότηση της Έρευνας ΚΑΙ για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες.
  • Στήριξη όλων των μορφών της Τέχνης και του Πολιτισμού».

Ο Κώστας Ευαγγελάτος, Εικαστικός, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης, μίλησε για την Performance και το ρεύμα fluxus.

Ανέφερε […] performance, λοιπόν, είναι μια παράσταση με συγκεκριμένο και αφηρημένο θέμα που κάθε εκφραστική της δράση συντελείται μέσω της προέκτασης των εικαστικών εκφραστικών μέσων  στο χώρο. Η όλη διαδικασία βασίζεται στις θεωρίες για την ιδεατή αλλά και πρακτική ταύτιση του έργου τέχνης και ζωής […]

Η Μαράη Γεωργούση, Υπ. Διδάκτορας, με master I&II από την Σορβόννη και εκπαίδευση στο Λούβρο, Ιστορικός τέχνης, ερευνήτρια και επιμελήτρια εκθέσεων, μίλησε για την χαρακτική και τον Κεφαλληνό.

Ανέφερε μεταξύ άλλων […] Στόχος του, σύμφωνα με τον ίδιο είναι να παρατηρήσει την ζωή, να μάθει τα μυστήρια της δημιουργίας να αναγάγει τις μορφές στο αρχέτυπό τους, να βλέπει στο μικρότερο πράγμα το σύμβολο του παντός και τέλος αρχίζοντας από το πιο απλό να φτάσει στην τέλεια εκδήλωση : την εντιμότητα και την αλήθεια. Όλα αυτά τα κάνει πράξη στην Αθήνα μέσω των διδαχών του και των μαθητών του στην ΑΣΚΤ..  […]

Η Τζένη Αρσένη, σκηνοθέτης, μουσικολόγος, παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Στραβινσκι και ανέλυσε σφαιρικά την όπερα Oedipus rex.

Μαράη Κώστας Τζένη 6

Ήταν μια μαγική βραδιά! Όλες οι ομιλίες σημαντικές. Η ομιλία της κ. Αράβου-Παπαδάτου άριστα τεκμηριωμένη, συγκροτημένη, ενδιαφέρουσα. Του Κώστα Ευαγγελάτου ιδιαίτερα δομημένη, απόσταγμα γνώσης του αντικειμένου, πλούσια σε πληροφορίες. Της Μαράης Γεωργούση, συγκροτημένη, με βαθιά γνώση του σπάνιου υλικού, προϊόντος πρωτογενούς έρευνας. Της Τζένης Αρσένη ενδιαφέρουσα, για ένα αγαπημένο θέμα.

Μαράη Κώστας Τζένη 2

Ο συντονισμός του κ. Φιοραβάντε ανεπανάληπτος όπως είναι πάντα και τα κείμενά του. Ειδικότερα ο συγκεκριμένος τόμος είναι εξαιρετικός, περιέχει μάλιστα και μερικά από τα καλύτερα κείμενα του σύγχρονου διανοητή κ. Βασίλη Φιοραβάντε, που επί σειρά ετών μέσα από πολυάριθμες εκδόσεις αναλύει τους στοχασμούς του, εμβαθύνει και πραγματεύεται από διαφορετικές οπτικές τους τρείς αυτούς πυλώνες σε σχέση με τον πολιτισμό και τον άνθρωπο.

Παρόντες ήταν πολλοί εκπρόσωποι του επιστημονικού και καλλιτεχνικού χώρου, οι οποίοι συμμετείχαν με ερωτήσεις, αντάλλαξαν απόψεις, θέσεις και προτάσεις, προεκτείνοντας έτσι το πεδίο της σύγχρονης θεωρητικής έρευνας.

 

greekaffair.gr