Χρόνος Εκτέλεσης: 2 ώρες

Μερίδα/ες: 4

Βαθμός Δυσκολίας: 2

Συστατικά

  • 900 γρ. κρέας βοδινό για βραστό σε κύβους 1-2 εκ.
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. τζίντζερ
  • 2 κ.γ. κύμινο
  • 1/4 κ.γ. κουρκουμά
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη ή 1 κ.γ. πάπρικα ή ½ κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 340 γρ. δαμάσκηνα, κομμένα σε μικρούς κύβους 0,5 εκ.
  • 2 κ.σ. μέλι
  • μερικά κλωναράκια κόλιανδρο, ψιλοκομμένα
  • σουσάμι, λίγο κόλιανδρο φρέσκο ή μυρώνια και κουσκούς για το σερβίρισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Ανακατεύουμε μαζί τα μπαχαρικά και τα προσθέτουμε στο κρέας ανακατεύοντας καλά.
  • Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  • Προσθέτουμε νερό ίσα ίσα για να καλύψουμε το κρέας και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά με μία ώρα.
  • Φυσικά μπορούμε να ετοιμάσουμε το φαγητό μας στο ειδικό σκεύος «ταζίν» και εκεί θα μαγειρευτεί καλύτερα αλλά όποια κατσαρόλα βαριά με καπάκι έχουμε, κάνει τη δουλειά μας.
  • Μετά από 45 λεπτά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το τσίλι αν χρησιμοποιήσαμε, τα δαμάσκηνα, μέλι και λίγο επιπλέον αλάτι. Καλύπτουμε ξανά την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 ώρα.
  • Ελέγχουμε το μείγμα κάθε 10 λεπτά, και προσθέτουμε περισσότερο νερό εάν το μείγμα έχει αρχίσει στεγνώνει.
  • Πολτοποιούμε απαλά το μείγμα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού καθώς μαγειρεύουμε, με σκοπό να πάρουμε μία πηχτή σάλτσα.
  • Καθώς η σάλτσα πάει να δέσει προς το τέλος του μαγειρέματος, βεβαιωνόμαστε ότι δεν κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας και μας καεί.
  • Στο τέλος των 2 ωρών, το κρέας θα πρέπει να είναι τρυφερό και μαλακό. Λίγα λεπτά πριν βγάλουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κόλιανδρο. Η σάλτσα πρέπει να είναι πηχτή.
  • Αλατοπιπερώνουμε αν χρειαστεί. Βάζουμε το κρέας πάνω από κους κους. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και σερβίρουμε.

 

greekaffair.gr