«Μπλοκ» Ελλάδας-Τουρκίας και Κύπρου κατά της απέλασης Ρώσων διπλωματών

Ένα άτυπο «μπλοκ» έχουν σχηματοποιήσει Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρος διαφοροποιούμενες από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά με το κύμα απελάσεων Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων εξαιτίας της υπόθεσης Σκριπάλ.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με ασφαλείας πληροφορίες από το ΥΠΕΞ ούτε η Ελλάδα προτίθεται να προβεί σε απέλαση Ρώσων διπλωματών ευθυγραμμιζόμενη ουσιαστικά με την Τουρκία και τη Κύπρο.

Νωρίτερα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Beşir Atalay. Είχε δηλώσει πως η Τουρκία δεν πρόκειται να απελάσει κανένα Ρώσο διπλωματικό υπάλληλο ενώ το ίδιο επιβεβαίωσε και η Κύπρος μέσω του κυβερνητικού της εκπροσώπου.

Πιο συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου η κυπριακή κυβέρνηση συντάσσεται με τα Συμπεράσματα και τις αποφάσεις της ΕΕ, αλλά δεν προχωρεί σε απελάσεις διπλωματών,.

Με την δήλωση αυτή, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε την ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, για απέλαση Ρώσων διπλωματών.

«Συγκαταλέγεται η Κύπρος στις 14 χώρες, που δεν θα πάρουν τέτοια μέτρα. Αυτή ήταν και η θέση της Κύπρου στην COREPER, ότι συντασσόμαστε, αλλά η χώρα μας δεν είναι σε θέση να πάρει μέτρα για χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας» είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Προδρόμου.