Βουτηγμένος στα νερά μέχρι τη μέση ήταν τις τελευταίες ημέρες ο ναός της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα.

Τα νερά έχουν αρχίσει να υποχωρούν, ωστόσο ακόμα το μνημείο και γενικά ο αρχαιολογικός χώρος δεν είναι προσεγγίσιμα. Ακόμη και όταν τα νερά απορροφηθούν – εφόσον οι καιρικές συνθήκες δεν αναζωπυρώσουν το πρόβλημα, πρέπει να στεγνώσει και η λάσπη που έχει καλύψει τα πάντα.

Μέχρι να προσεγγίσουν με ασφάλεια τον αρχαιολογικό χώρο και τα μνημεία του, οι αρχαιολόγοι θα ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν σε αυτά τα ορμητικά νερά και τα υλικά που αυτά έχουν παρασύρει. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος λόγω υγρασίας να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί βλαπτικοί για το μάρμαρο και γενικά για τους λίθους που αποτελούν τα μνημεία.

naos artemidos brabrona 1

Η περιοχή πλημμυρίζει από την αρχαιότητα εξαιτίας του χειμάρρου Ερασίνου, ο οποίος εκβάλλει στον παρακείμενο κόλπο της Βραυρώνας. Πλησίον του ιερού, ο χείμαρρος Ερασίνος ανέκαθεν τροφοδοτούσε και εμπλούτιζε τη φύση της περιοχής, αλλά συχνότατα αποτελούσε και αιτία πλημμυρών και σε αυτό το γεγονός αποδίδεται η εγκατάλειψη του χώρου τον 3ο αι. π.Χ.

Προς το παρόν, ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει κλειστός και αναμένει την υλοποίηση μελετών διευθέτησης της κοίτης και των εκβολών του Ερασίνου.

Πηγή: ethnos.gr

 

greekaffair.gr