H Νατάσα Αναγνώστου μιλάει, πρώτη φορά στο greekaffair.gr και στο δημοσιογράφο Κυριάκο Τσικορδάνο σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης: “Ήμουν ένα πολύ κλειστό και ντροπαλό παιδί. Αυτό στάθηκε σαν αφορμή ώστε οι δάσκαλοί μου να με σπρώξουν προς τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες.”

 

 

Μίλησε μου λίγο για τα παιδικά σου χρόνια. Πως ήταν; Τι αναμνήσεις έχεις κρατήσει στο μυαλό σου;

Μεγάλωσα στην Πάτρα, σε μία κλειστή κοινωνία. Αυτό έχει θετικά και αρνητικά. Οι αναμνήσεις μου έχουν μια γλυκόπικρη γεύση , νομίζω. Ας πούμε πως βιαζόμουν πολύ να μεγαλώσω, όπως εξάλλου πολλά παιδιά.

Με το θέατρο και την υποκριτική πως ξεκίνησες να ασχολείσαι; Σου άρεσε από παιδί;

Ήμουν ένα πολύ κλειστό και ντροπαλό παιδί. Αυτό στάθηκε σαν αφορμή ώστε οι δάσκαλοί μου να με σπρώξουν προς τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες ώστε να μπορέσω να εκφραστώ. Κάπως έτσι ξεκίνησα να συμμετέχω σε σχολικές θεατρικές παραστάσεις και να ανακαλύψω ένα νέο μαγικό κόσμο. Από τότε κατάλαβα πως ο δρόμος μου στο μέλλον θα περνούσε μέσα από το θέατρο. Έτσι και έγινε. Μόλις τελείωσα το λύκειο, πέρασα στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πελ/σου από όπου και αποφοίτησα.

Μικρή τι ταινίες σου άρεσαν να παρακολουθείς στην τηλεόραση ή στο σινεμά;

Οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας  πάντα τραβούσαν την προσοχή μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Μέχρι και σήμερα είναι η πρώτη μου επιλογή. Όσον αφορά στην τηλεόραση, έχω ιδιαίτερη αδυναμία σε ο,τι είναι βασισμένο σε αληθινές ιστορίες και ιστορικά γεγονότα.

Ποια είναι η σχέση σου με την μουσική και την ποίηση;

Ξεκίνησα μαθήματα πιάνου, αρμονίας και σολφέζ σε μικρή ηλικία και συνέχισα μέχρι να πάρω το πτυχίο μου. Αγαπώ πολύ τη μουσική και ιδιαίτερα το όργανο του πιάνου. Αν είχα περισσότερο ελεύθερο χρόνο θα ήθελα πολύ να μάθω βιολί!
Η ποίηση ήρθε στη ζωή μου αργότερα. Είχα ανέκαθεν μια κλίση στη λογοτεχνία και διάβαζα αρκετά. Παρ’ όλα αυτά , ξεκίνησα πολύ αργότερα να πειραματίζομαι με τις λέξεις στο χαρτί. Το 2012 εξέδωσα την πρώτη μου ποιητική συλλογή με τίτλο ”Μέχρι…” . Παράλληλα γράφω στο The Machine (http://www.themachine.gr) και στο δικό μου blog (ateleia.blogspot.gr) .

Πόσο δύσκολο είναι κάποιος να εμπνευστεί τα ποιήματα για μια ολόκληρη ποιητική συλλογή και μετά να τα συγγράψει στο χαρτί;

Είναι κάτι που δεν μπορώ ακριβώς να περιγράψω.  Έρχονται λέξεις στο μυαλό μου και με κάποιον τρόπο μπαίνουν σε σειρά. Έμπνευση μπορεί να σταθεί το οτιδήποτε. Μια εικόνα, ένας ήχος, μια συνομιλία , ακόμα και μια μυρωδιά! Νιώθω πολύ τυχερή που μπορώ να εκφράζομαι έτσι και έρχεται τόσο αβίαστα.

Με το παιδικό παραμύθι πώς ασχολήθηκες;

Αγαπώ πολύ τα παιδιά. Αγαπώ τον τρόπο που σκέφτονται, που μιλούν, που κοιτούν. Η αθωότητα που φέρουν είναι και ο θησαυρός τους. Προσπάθησα να ”κλέψω” λίγο από αυτόν, γράφοντας για παιδιά, κοιτάζοντας μέσα από τα μάτια τους και μιλώντας  με τις δικές τους λέξεις. Κάθε ιστορία που γράφω, κάθε παραμύθι είναι ένας μαγικός τόπος όπου όλα μπορούν να συμβούν χωρίς τα εμπόδια  του ενήλικου ρεαλισμού. Σε ένα παιδικό μυαλό όλα μπορούν να συμβούν αρκεί να το πιστέψεις!

Νατάσα ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της δικής σου γενιάς των παραμυθιών, της αλάνας και του κρυφτού με της σημερινής γενιάς του tablet και του κινητού;

Ευτυχώς πρόλαβα τη γενιά αυτή. Της αλάνας και του κρυφτού. Την εποχή της παρέας που μαζευόταν στην πλατεία με τα ποδήλατα και έπαιζε κυνηγητό και μπάλα μέχρι να νυχτώσει και να μας φωνάξουν από τα μπαλκόνια οι γονείς μας. Βοήθησε σε αυτό βέβαια οτι μεγάλωσα στην επαρχία. Τα πράγματα, ακόμα και τώρα είναι διαφορετικά εκεί απ΄ότι σε μια μεγάλη πόλη όπως η Αθήνα.  

Οι διαφορές είναι τρομακτικές. Τα σημερινά παιδιά απέχουν πολύ από τον όρο ”παιδί”. Η εξέλιξη της τεχνολογίας μαζί με τους ταχύτατους ρυθμούς της καθημερινότητας σπρώχνουν βίαια τα παιδιά στην ωριμότητα και τη γνώση. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό αν ξέρεις όμως πως να το διαχειριστείς.

Αυτό τον καιρό πρωταγωνιστείς στον ΕΡΩΔΙΟ. Μίλησε μας λίγο για το τι κέντρισε το ενδιαφέρον από το σενάριο της συγκεκριμένης παράστασης;

Από νεαρή ηλικία με ενδιέφερε η επιστήμη της ψυχολογίας. Διάβαζα , ενημερωνόμουν, παρακολουθούσα σεμινάρια. Ήμουν και είμαι στην ευνοϊκή θέση να έχω μια αδερφή που ασκεί αυτό το επάγγελμα , οπότε η συμβολή της ήταν πολύ σημαντική . Στάθηκε η αφετηρία.

Όσον αφορά στον ΕΡΩΔΙΟ, λόγοι προσωπικής αναζήτησης και αυτοβελτίωσης, σε συνδυασμό με ερεθίσματα από το περιβάλλον μου και μια ανάγκη να τα επεξεργαστώ και να τα νοηματοδοτήσω έγιναν η έμπνευση μου . Μοτίβα που επαναλαμβάνονται, φόβοι και κρυμμένα τραύματα αποτέλεσαν την αφορμή για να γράψω τον ΕΡΩΔΙΟ.

Ποιος είναι ο ρόλος που υποδύεσαι στην παράσταση Ερωδιος και τι ακριβώς κάνεις;

Ο ρόλος που υποδύομαι στον ΕΡΩΔΙΟ είναι η Χριστίνα. Μια νοσηλεύτρια/υπάλληλος ενός ψυχιατρικού ιδρύματος. Η Χριστίνα είναι υπέυθυνη για όλα μέσα στο ίδρυμα . Από την φροντίδα των ασθενών μέχρι θέματα διοικητικού περιεχομένου.

Δυστυχώς η δομή του έργου είναι τέτοια που δεν μου επιτρέπει να πω περισσότερα ώστε να μην αποκαλυφθεί η πλοκή.

Για πόσο καιρό θα συνεχιστεί η παράσταση και ποιοι άλλοι είναι μαζί σου;

Ο ΕΡΩΔΙΟΣ παίζεται στο Θέατρο Π.Κ στο Νέο Κόσμο , κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15. Συνεχίζουμε μέχρι τις 9/5 . Μαζί μου είναι η Μαρία Βασιλοπούλου, Έλενα Γιαννακάκη, Βέρα Μακρομαρίδου και ο Θοδωρής Τούμπανος. Σκηνοθεσία έχει κάνει η Μελίνα Σκούφου και η μουσική είναι του Σταύρου Βούλτσου.

Τη σημαίνει ηθοποιός για εσένα; Πιστεύεις ότι έχει αλλάξει η έννοια σε σχέση με 20-30 χρόνια πριν;

Φυσικά και έχει αλλάξει. Δεν είναι μόνο το οικονομικό κομμάτι το οποίο δεν θυμίζει τίποτα στα προηγούμενα έτη αλλά και όλη η νοοτροπία. Σήμετα, στην εποχή της κρίσης η έννοια ηθοποιός έχει ταυτιστεί με την φτώχεια, την ανασφάλεια , την ανεργία και την ανηθικότητα. Κάτι που συναντάμε πάλι σε χρόνια πολύ μακρινά. Πριν 20 χρόνια ο ηθοποιός  είχε το χώρο να ανθίσει, να δοκιμάσει, να ρισκάρει. Τα εμπόδια ήταν σαφώς λιγότερα.

Για μένα ο ηθοποιός  είναι αυτό που φέρει η ίδια η λέξη μέσα της. Ποιεί ήθος. Η τέχνη εν γένει περιέχει κάτι λυτρωτικό, θεραπευτικό.  Οι ηθοποιοί είμαστε πολύ τυχερά πλάσματα. Έχουμε τη δυνατότητα να ζούμε χίλιες ζωές, να μεταμορφωνόμαστε, να βιώνουμε διαφορετικά συναισθήματα κάθε φορά , να κατανοούμε το ξένο, να το αγκαλιάζουμε. Να γινόμαστε ένα με αυτό και μετά να αλλάζουμε πάλι. Ταξιδεύουμε σε άλλους κόσμους, σε άλλες εποχές με διαφορετική ταυτότητα κάθε φορά. Πόσο γεμάτη ζωή!

Το τελευταίο καιρό ακούγονται πολλά και διάφορα όσον αφορά την θρησκεία μας. Ποια είναι η γνώμη σου; Εσύ πιστεύεις στο ΘΕΟ;

Πιστεύω σε μια ανώτερη δύναμη. Είτε λέγεται Θεός , είτε όχι. Πιστεύω σε κάτι που είναι πάνω από μας και προσεύχομαι σε αυτό. Για μένα προσωπικά, πίστη δεν είναι οι εικόνες, οι ιερείς, οι εκκλήσιες, οι ναοί, τα ήθη και τα έθιμα. Για μένα πιστός είναι ο άνθρωπος που αγαπά, συγχωρεί και χωρεί μέσα του τους άλλους. Που δεν ξεχωρίζει . Που συμπονά και δίνει ακόμα κι όταν δεν έχει να δώσει. Έχει  λοιπόν πολύ ενδιαφέρον να αναρωτηθούμε ,πόσοι πιστοί υπάρχουν σήμερα;

Σήμερα, οι ηθοποιοί βγάζουν χρήματα ή περνάνε δύσκολα;

Σήμερα οι ηθοποιοί  δεν βγάζουν χρήματα. Όπως και οι δικηγόροι, και οι αρχιτέκτονες, και οι εκπαιδευτικοί , και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σήμερα όλοι περνούν δύσκολα, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίον εργάζονται.

Βέβαια και οι ηθοποιοί μαστίζονται από την ανεργία και ακόμα και όταν δουλεύουν , συχνά δεν πληρώνονται. Πρόκειται όμως για ένα καθολικό ζήτημα.

Ποια είναι η γνώμη σας όσο αφορά τον Ελληνικό Σινεμά στην Ελλάδα; Θα ήθελες να σκηνοθετήσεις και να γράψεις ένα σενάριο για την μεγάλη οθόνη και αν ναι ποιους ηθοποιούς θα ήθελες στο casting σου;

Ο κινηματογράφος στην Ελλάδα έκανε και κάνει φιλότιμες προσπάθειες. Δυστυχώς η στήριξη είναι ελάχιστη και οι οικονομικοί πόροι ανύπαρκτοι και αυτό το καθιστά ακόμα πιο δύσκολο. Με γοητεύει ο κινηματογράφος. Θα ήθελα να έχω την ευκαιρία να γράψω και να παίξω στο σινεμά. Δεν θα σκηνοθετούσα όμως . Φαντάζει στα μάτια μου πολύ δύσκολο!

Αν και ήδη το μυαλό μου τρέχει, δεν θα μπω στον πειρασμό να αναφέρω πληθώρα ηθοποιών. Θα τολμήσω μόνο να πω το όνομα της Μαρίας Καβογιάννη, την οποία εκτιμώ και θαυμάζω απεριόριστα για τη δουλειά της.

Έχεις εκπληρώσει όλα τα όνειρα σου που έκανες από μικρή;

Ευτυχώς όχι!

Υπάρχει κάποιο  θεατρικό έργο που ήθελες να πρωταγωνιστήσεις;

Υπάρχουν άνθρωποι που θα ήθελα να συνεργαστώ. Κάθε θεατρικό έργο έχει πάντα κάτι διαφορετικό να σου προσφέρει, και έτσι δεν έχω ιδιαίτερες προτιμήσεις.

Ποιες είναι οι μελλοντικές σου κινήσεις;

Ετοιμάζω ήδη την έκδοση του δεύτερου βιβλίου μου, το οποίο θα είναι για παιδιά αυτή τη φορά! Θεατρικά, είμαι ακόμα στον Ερωδιό, μυαλό και σώμα ! Οπότε είναι νωρίς για νέα σχέδια.

 

Νατάσα Αναγνώστου, σε ευχαριστώ πολύ που δέχτηκες να μιλήσεις στο greekaffair.gr 

 

Εγώ ευχαριστώ για την φιλοξενία σας

 

Συνέντευξη Κυριάκος Τσικορδάνος