Νέες πρωτοποριακές μεθόδους  εφαρμόζει όσο αφορά την αντιμετώπιση της επιληψίας η Κλινική «Άγιος Λουκάς»

Η Ομάδα Επιληψίας της Κλινικής «Άγιος Λουκάς», με επικεφαλής τον κ. Γαργάνη, εφαρμόζει πρωτοποριακές μεθόδους για τη θεραπεία ασθενών με επιληψία.
Διακοπή των κρίσεων επιληψίας ή σημαντική βελτίωση του ελέγχου τους, επιτυγχάνεται σε ένα μεγάλο ποσοστό αρρώστων χάρη στις πρωτοποριακές μεθόδους που εφαρμόζει το Κέντρο Επιληψίας της Κλινικής «Άγιος Λουκάς», στη Θεσσαλονίκη.

Ο επικεφαλής της ομάδας, Νευρολόγος – Επιληπτολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ, Κυριάκος Γαργάνης, οι πρακτικές αυτές αφορούν ασθενείς των οποίων ο οργανισμός είναι ανθεκτικός στις σχετικές φαρμακευτικές αγωγές.

Συγκεκριμενα, περίπου το 10-15% των ασθενών με επιληψία δεν μπορούν να βοηθηθούν από τα αντιεπιληπτικά φάρμακα και συνεχίζουν, παρά τη χορήγησή τους να παθαίνουν επιληπτικές κρίσεις. Το γεγονός αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική τους ακεραιότητα και την ποιότητα της ζωής τους.

Το Κέντρο του «Αγίου Λουκά», αξιοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο συγκεκριμένο πεδίο, εφαρμόζει πρωτοποριακές μεθόδους για τις προεγχειρητικές εκτιμήσεις της επιληψίας και τη χειρουργική της αντιμετώπιση. Περίπου ένας στους τρεις «φαρμακοανθεκτικούς» ασθενείς υπολογίζεται ότι είναι κατάλληλος για χειρουργική επέμβαση, η οποία θα χαρίσει σε ένα μεγάλο ποσοστό των χειρουργηθέντων μια ζωή χωρίς καθόλου κρίσεις, ενώ στους περισσότερους θα μειώσει δραστικά τα περιστατικά.

Προεγχειρητικός έλεγχος

Η επιλογή των κατάλληλων προς χειρουργική επέμβαση ασθενών, συνεχίζει ο κ. Γαργάνης, γίνεται μέσα από διάφορες διαγνωστικές διαδικασίες. Η βασική μέθοδος είναι μέσω μακρόχρονων βιντεοεγκεφαλογραφικών καταγραφών. Ο ασθενής υποβάλλεται σε ένα συνεχές εγκεφαλογράφημα που διαρκεί από δύο έως επτά ημέρες, ενώ παράλληλα γίνεται καταγραφή της εικόνας του μέσω μιας κάμερας εντός του θαλάμου. Με τη μέθοδο αυτή, οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν σε ποιες περιοχές του εγκεφάλου παράγονται τα επιληπτικά σήματα και όταν συμβεί κάποια κρίση, γίνεται διακριτό ποιες περιοχές περιλαμβάνει αυτή και πώς εξελίσσεται.

Έχοντας, λοιπόν, την τοπογραφία της επιληπτικής διαταραχής μέσα στον εγκέφαλο και με τη βοήθεια και άλλων συμπληρωματικών απεικονιστικών εξετάσεων, όπως η Δομική Μαγνητική Τομογραφία, Λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία Δικτύων Λόγου, Λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία συνδυασμένη με ΗΕΓ (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα), η ιατρική ομάδα συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να εξάγει συμπεράσματα.

Καταρχάς, διαπιστώνεται αν ο ασθενής είναι κατάλληλος για χειρουργική επέμβαση. Ακόμη, ερευνάται το αν διατρέχει κινδύνους για τις διανοητικές του λειτουργίες ή οποιαδήποτε άλλη νευρολογική λειτουργία από την επέμβαση. Και, επιπλέον, οι γιατροί μπορούν να προβλέψουν τις πιθανότητες που έχει ο ασθενής να είναι ελεύθερος κρίσεων μετά την επέμβαση.

Η επέμβαση

Έτσι, λοιπόν, εφόσον ο ασθενής κριθεί κατάλληλος για επέμβαση, οι γιατροί στη συνέχεια επιλέγουν τον τύπο επέμβασης που θα χρειαστεί. Ανάλογα με τα ευρήματα, μπορεί η επέμβαση να αφορά εκτομή μικρότερης έκτασης παθολογικού ιστού ή να απαιτεί εκτομή μεγαλύτερη που να εκτείνεται σε δύο λοβούς. Η επέμβαση γίνεται με τη χρήση ειδικών ηλεκτροδίων που καθοδηγούν την εκτομή έτσι ώστε να συμπεριλάβει τον ευερέθιστο ιστό. Αυτός ο τύπος επέμβασης βασίζεται σε αναίμακτο προεγχειρητικό έλεγχο. Υπάρχουν και πιο πολύπλοκοι τύποι επεμβάσεων όπου απαιτείται αιματηρός προεγχειρητικός έλεγχος. Εμφυτεύονται ειδικά ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο για να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβει η περιοχή από την οποία προέρχονται οι κρίσεις. Γίνεται δηλαδή μία διαγνωστική επέμβαση πριν από τη δεύτερη επέμβαση, τη θεραπευτική. Πάντως, ο αιματηρός προεγχειρητικός έλεγχος χρειάζεται μόνο για ένα μικρό ποσοστό των ασθενών στους οποίους ο αναίμακτος δεν έδωσε επαρκή στοιχεία.

Στη συνέχεια, ο ασθενής μπαίνει στη φάση της μετεγχειρητικής νοσηλείας για πέντε έως επτά ημέρες και μετά επιστρέφει στο σπίτι. Η φαρμακευτική αγωγή σταδιακά μειώνεται και κάποιες φορές μπορεί και να διακοπεί εντελώς.

Ελεύθερο κρίσεων μετά την επέμβαση το 75% των ασθενών 

Σύμφωνα με τον κ. Γαργάνη, σε ποσοστό 70-75% των ασθενών σταματούν εντελώς οι κρίσεις. Σε ένα 15-20% υπάρχει σημαντική βελτίωση του ελέγχου των κρίσεων, ενώ μόνο σε 5-7% η κατάσταση παραμένει χωρίς βελτίωση.

«Από το 2005 έως σήμερα έχουμε αντιμετωπίσει με επιτυχία περισσότερα από 150 περιστατικά, ασθενών ηλικίας συνήθως από 20 έως 45 ετών», αναφέρει ο κ. Γαργάνης προσθέτοντας ότι η πιθανότητες επιπλοκών είναι σχεδόν μηδαμινές. Οι ασθενείς που ζητούν τη βοήθεια του Κέντρου Επιληψίας του «Αγίου Λουκά», παθαίνουν πάνω από 3-4 επιληπτικές κρίσεις κάθε μήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες οι κρίσεις είναι πιο αραιές. «Μπορεί κάποιος να έχει μια δύσκολη δουλειά ή να ζει μόνος του… Οι επιληπτικές κρίσεις είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, ιδιαίτερα για τους ενήλικες, αφού τα παιδιά είναι συνεχώς υπό επίβλεψη και σε προστατευμένο περιβάλλον», αναφέρει ο κ. Γαργάνης και προσθέτει ότι προϋπόθεση για την επέμβαση, εκτός από το να μην ελέγχονται ικανοποιητικά οι κρίσεις, είναι να έχουν δοκιμαστεί ανεπιτυχώς τουλάχιστον 3-4 αντιεπιληπτικά φάρμακα.

Οι περισσότεροι ασθενείς που περνούν από τους θαλάμους του «Αγίου Λουκά» και τη φροντίδα του Κέντρου Επιληψίας ξανακερδίζουν τη ζωή τους και μπορούν να επιστρέψουν χωρίς φόβο στην καθημερινότητά τους. Μπορούν ξανά να εργαστούν, να περάσουν χρόνο με την οικογένειά τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να κάνουν όλα όσα ονειρεύονται, ζώντας μια ασφαλή και φυσιολογική ζωή.

Το Κέντρο Επιληψίας του «Αγίου Λουκά» ήταν το μοναδικό από την Ελλάδα που συμμετείχε σε μεγάλη Πολυκεντρική Διεθνή Μελέτη για τη Χειρουργική της Επιληψίας. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο κορυφαίο ιατρικό περιοδίκό New England Journal of Medicine.