Ο νεαρός ανερχόμενος ηθοποιός Νίκος Χρηστίδης μιλάει στον Κυριάκο Τσικορδάνο και στο greekaffair.gr

Νικό, πριν ξεκινήσουμε την συνέντευξη θα ήθελα πρώτα να μου αυτοπαρουσιαστείς.

Παρθένος με Λέων και μες στη καλή χαρά!

Με την υποκριτική και την σκηνοθεσία πως ξεκινάς να ασχολείσαι; Σου άρεσε από παιδί;

H υποκριτική ήταν κάτι που μου άρεσε από τότε που θυμάμαι το εαυτό μου χωρίς όμως να έχω εστιάσει πιο συγκεκριμένα σ αυτό…Λάμβανα καλλιτεχνικά ερεθίσματα αρκετά συχνά απ’ το περιβάλλον μου αφού έχω μεγαλώσει σε οικογένεια μουσικών, ώσπου μια μέρα γύρισε ξαφνικά ένα κουμπί μέσα μου και το αποφάσισα οριστικά στην πρώτη τάξη του λυκείου.

Ξεκίνησα αμέσως να το ψάχνω χωρίς να ξέρω πως, και αντιμετωπίζοντας μεγάλη αντίσταση απ’ την οικογένεια μου που δεν ήθελε ν ασχοληθώ με κάτι τέτοιο.. παρόλα αυτά, μέσω μιας αγγελίας αρχικά, μέσα στους πρώτους μήνες που το είχα αποφασίσει, ξεκίνησα να κάνω διαφημίσεις και μικρές συμμετοχές σε τηλεοπτικά σίριαλ και εκπομπές… αυτά ήρθαν πολύ εύκολα στην αρχή…ίσως ήταν η τύχη του πρωτάρη.

Λόγω της παρόρμισης της ηλικίας μου αλλά και της αίσθησης που είχα λάβει μέχρι το τότε, δηλαδη ότι όλα ήταν τόσο εύκολα, τίποτα δεν με κράταγε στο να πάω σε μια Δραματκή σχολή.. Δεν λέω ότι συνέχισαν να είναι όλα τόσο εύκολα αλλά  φυσικά δεν το μετανιώνω! Η ενασχόληση μου με την σκηνοθεσία και συγκεκριμένα με τον κινηματογράφο ξεκίνησε όταν ένας φίλος με παρέπεμψε να ασχοληθώ και με κάτι άλλο… ήταν δύσκολο να σκεφτώ κάτι που δεν είχε σχέση με την τέχνη. Έτσι πήγα σε μια σχολή κινηματογράφου παράλληλα με την Δραματική.

Αρχικά το έκανα για να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου ως ηθοποιός…κατά την διάρκεια της σχολής μου όμως προέκυψε να με στείλουν στην ταινία «Το Δέντρο και η Κούνια» ως βοηθό σκηνοθέτη κι έτσι ξεκίνησε η ενασχόληση μου με τον κινηματογράφο “πίσω απ’ τα φώτα”. Τα επόμενα 2 χρόνια έκανα άλλες τρείς ταινίες μεγάλου μήκους ως βοηθός σκηνοθέτης και  μία μικρού μήκους ως σκηνοθέτης. Δεν δηλώνω Σκηνοθέτης απλά είναι κάτι που με γοητεύει πολύ προς το παρόν.

Νίκος Χρηστίδης

Πριν γίνεις ηθοποιός και σκηνοθέτης είχες στο μυαλό σου κάποιον άλλο επαγγελματικό προσανατολισμό;

Μου άρεσε πολύ η αρχιτεκτονική (ακόμα μ’ αρέσει) και η μουσική.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με το επάγγελμα του ηθοποιού, αφού στις μέρες μας περνά δυσκολίες, και δεν προσανατολίστηκες σε ένα επάγγελμα που θα σου αποφέρει περισσότερα χρήματα;

Δυστυχώς στις μέρες μας κανένα επάγγελμα δεν σου αποφέρει πολλά χρήματα, είναι κάτι που το βλέπουμε ή το ζούμε καθημερινά… Είπα ότι αφού είναι έτσι τα πράγματα “θα κάνω κάτι που δεν μπορώ αν δεν το κάνω , και θα ζήσω απ’ αυτό”… Ήταν και είναι προσωπικό στοίχημα.

Νίκο αν και μικρός σε ηλικία έχεις προλάβει να κάνεις σημαντικές δουλειές. Ποιές είναι αυτές που ξεχωρίζεις και πιστεύεις ότι σε βοήθησαν περισσότερο να εξελιχτείς μέσα στο χώρο ώστε να θεωρείσαι ένας ανερχόμενος ηθοποιός με πλούσια χαρίσματα πάνω στη σκηνή;

Πιστεύω ότι σ΄αυτό πρόσθεσαν όλα ένα μικρό λιθαράκι… γι αυτό θα προτιμήσω να σου πω ποιες δουλειές μου έχουν αφήσει γλυκιά ανάμνηση… Ήταν δυο έργα του William Shakespeare που είχα την τύχη να δουλέψω πέρυσι, «Οι Εύθυμες Κυράδες του Ουίνσδορ» σε σκηνοθεσία Μασούρα και ο «Βασιλιάς Ληρ» σε σκηνοθεσία Βούρου. Φυσικά ανεκτίμιτη θεωρώ την συνεργασία μου με τον Δημήτρη Πιατά στο θέατρο και τον κινηματογράφο!

Πριν από λίγες μέρες έγινε η πρεμιέρα στο θέατρο Eliart της μουσικό θεατρικής παράστασης “Είμαι παιδί μου Πειρασμός” με πρωταγωνιστές την Ελένη Φιλίνη και τον Σπύρο Θεοδόση. Μίλησε μου για τον ρόλο σου. Ποιο είναι το στόρι της παράστασης;

Στην παράσταση εναλλάσομαι σε αρκετούς ρόλους κωμικούς και δραματικούς.. ο βασικός μου ρόλος όμως είναι “ο άλλος εαυτός” , το υποσυνείδητο θα έλεγα του Γιώργου Οικονομίδη! Η παράσταση είναι βασισμένη στην ζωή του Γιώργου Οικονομίδη και μέσα από το κείμενο κάνουμε μικρές στάσεις στην διαδρομή ενός απ’ τους πιο χαρισματικούς ανθρώπους της καλλιτεχνικής ζωής της Ελλάδας του 1950 και του 1960.

Νίκο αν σου γινόταν μια πρόταση από μια χώρα της Μέσης Ανατολής η της Ευρώπης θα άφηνες την Ελλάδα για να πας να κάνεις μόνιμα καριέρα ως ηθοποιός και σκηνοθέτης εκεί;

Σίγουρα θα πήγαινα για ένα διάστημα…μια μικρή εμπειρία που είχα σε παραγωγή του εξωτερικού θα με έκανε σίγουρα να μην αρνηθώ αλλά δεν θα άντεχα να φύγω μόνιμα, μου αρέσει η Ελλάδα!

Ποια πράγματα της γενιάς σου είναι αυτά που σε γοητεύουν και ποια είναι αυτά που σε απογοητεύουν;

Με γοητεύει το ότι ζω σε μια περίοδο που πιστεύω θα είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο της Ιστορίας στο μέλλον, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Με απογοητεύει το ότι φεύγουν πολλά παιδιά στο εξωτερικό, δεν μπορώ να καταλάβω ότι κάποιοι προτιμούν να δουλέψουν σε μια καφετέρια στο Soho παρά σε μια καφετέρια στην Γλυφάδα.

Στο μέλλον με ποιους ανθρώπους του χώρου σου θα ήθελες να συνεργαστείς;

Θα ήθελα να δουλέψω με ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν περισσότερο απ ότι το αγαπώ εγώ , που θα τους εκτιμάω και θα με εκτιμούν…

Νίκος Χρηστίδης

Υπάρχουν δραστηριότητες  που σου αρέσει να ασχολείσαι όταν δεν έχεις θεατρικές υποχρεώσεις;

Τρελαίνομαι για διακοπές , όπως επίσης μ’ αρέσει να περπατάω στο κέντρο της Αθήνας μ’ ένα χυμό στο χέρι.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα;

Απ’ την δική μου πλευρά δεν μ’ αρέσει να κάνω σχέδια… Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετές συζητήσεις αλλά τίποτα ανακοινώσιμο.

 

Συνέντευξη Κυριάκος Τσικορδάνος