Στις 3 Δεκεμβρίου 2014 έγιναν τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του Νίκου Φλώρου στον ναό του Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη στην Ρωσία.

Με αφορμή την συμπλήρωση των 400 ετών από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, ο γλύπτης Νίκος Φλώρος κλήθηκε από το κρατικό μουσείο του Αγίου Ισαάκ να εκθέσει δύο μεγάλων διαστάσεων ανάγλυφους πίνακες, φιλοτεχνημένους με την μοναδική τεχνική του ως φόρο τιμής στον Ελ Γκρέκο. Η επισκεψιμότητα του Ναού του Αγ. Ισαάκ, του δεύτερου δηλαδή μεγαλύτερου Ορθόδοξου Ναού στην Ρωσική επικράτεια μετά τον ναό του Χριστού Σωτήρος, που βρίσκεται στην Μόσχα, είναι μεγαλύτερη και από εκείνη του Ερμιτάζ. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ναού, παραχωρείται αυτός ο σημαντικός χώρος σε καλλιτέχνη για να εκθέσει. Ο ίδιος ο γλύπτης αναφέρει πως η πρόκληση ήταν μεγάλη αφενός γιατί τα έργα που δημιούργησε έπρεπε να τιμήσουν τον Θεοτοκόπουλο και αφετέρου να προσεγγίσουν με σεβασμό την εικόνα του Ιησού Χριστού.

marah-nikos-floros 5Η Ιστορικός Τέχνης, Μαράη Γεωργούση στο κείμενο που συνοδεύει τους δύο ανάγλυφους πίνακες  στον ναό του Αγ. Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη, αναφέρει για τον καλλιτέχνη:

marah-nikos-floros slider

«Ο πολυβραβευμένος Έλληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος, με τιμητικές διακρίσεις και εκθέσεις σε μουσεία ανά τον κόσμο, ανασυνθέτει δύο έργα του Ελ Γκρέκο και χρησιμοποιεί με σπάνια επιδεξιότητα ένα σύγχρονο ανακυκλώσιμο υλικό, το αλουμίνιο από τενεκεδάκια αναψυκτικών. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, διαθέτοντας εκρηκτική δραματική πυκνότητα, εκφραστικότητα και ακτινοβολία. Εκούσια ακολούθησε με σεβασμό την γεωμετρική σχηματοποίηση και τα χρώματα του Θεοτοκόπουλου. Έτσι αναπτύσσεται μια διαλεκτική σχέση τόσο μεταξύ των έργων των καλλιτεχνών, όσο και μεταξύ των έργων και του κοινού.

marah-nikos-floros 2Ο γλύπτης φιλοτέχνησε δύο απαράμιλλης ομορφιάς ψηφιδωτά -ανάγλυφους πίνακες- μνημειακών διαστάσεων κατασκευασμένα με περισσότερα από 10.000 αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών το κάθε ένα, διατηρώντας πάντα τον αλλόκοσμο, υπερβατικό και μυστηριακό χαρακτήρα των έργων του Θεοτοκόπουλου, ενώ επιτυγχάνει την αίσθηση ενός ζωγραφικού πίνακα […] Ο Φλώρος εκφράζει την ψυχή του μέσω της  χρήσης του αλουμινίου και μετουσιώνει ένα ευτελές υλικό, που συμβολίζει τον σύγχρονο πολιτισμό, σε κάτι που ξεπερνά την φαντασία, είναι διαφορετικό και ανώτερο από τον σκοπό για το οποίο έχει αρχικά φτιαχτεί»

marah-nikos-floros 3Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Γενικού Προξενείου Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη. Θα διαρκέσει έως τις 14 Ιανουαρίου του 2015 αν και πιθανότατα θα παραταθεί.

marah-nikos-floros 4

Συνοδευτικό κείμενο καταλόγου των έργων της έκθεσης : Μαράη Γεωργούση,  Ιστορικός Τέχνης.

Curator : Αριστοτέλης Καραντής

Υπεύθυνη Οργάνωσης : Julia Sysalova

Φωτογράφος : Ηλίας Διαμαντάκος

marah-nikos-floros 1

 

greekaffair.gr