Ο Κουίκ κατέθεσε την τροπολογία για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα βίζας με δικαίωμα εργασίας στην Αυστραλία

 

 

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, τήρησε την δέσμευση που ανέλαβε προς τον Ελληνισμό της Αυστραλίας με τη συνέντευξη που είχε δώσει στο Νέο Κόσμο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουίκ, μιλώντας στην εφημερίδα μας και αναφερόμενος στην συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας, για βίζα με δικαίωμα εργασίας (Working Holiday Visa), μας είπε:

«Περίμενα την έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από το οποίο περνούν όλοι οι νόμοι, ώστε να προσδιοριστεί το τι κοστίζουν στον προϋπολογισμό. Αυτό φυσικά δεν κοστίζει κάτι, οπότε μου είπαν ότι το σχετικό έγγραφο με περιμένει ήδη στο γραφείο μου και με το που θα γυρίσω πίσω, θα συνεννοηθώ με τον Υπουργό για το νομοσχέδιο στο οποίο θα το προσθέσουμε ως τροπολογία ή ως νομοθετική εξουσιοδότηση, ώστε να ψηφιστεί. Μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να έχει τελειώσει».

Η τροπολογία κατατέθηκε από τον Τέρενς Κουίκ, στο νομοσχέδιο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος σημείωσε ότι 500 Ελληνόπουλα θα έχουν τη δυνατότητα και να εργαστούν και να κάνουν διακοπές στην Αυστραλία. Το ίδιο ισχύει και για Αυστραλούς στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε ο κ. Κουίκ, πρόκειται για working holiday visa, η οποία αφορά μια εμπειρία για τη διαβίωση και την εργασία και έχει ως στόχο και τη σύσφιξη των σχέσεων με την Ελλάδα.

Αν κάποιος βέβαια έχει τη βούληση να έρθει στην Αυστραλία, ανεξάρτητα από το αν έχει οικογένεια ή όχι, δεν προβλέπεται συνοδεία από εξαρτώμενα τέκνα κι επιπλέον πρέπει να έχει καλή υγεία και συμπεριφορά, να κατέχει έγκυρο διαβατήριο και επαρκείς πόρους για προσωπικά έξοδα.

Στην τροπολογία περιγράφεται, μεταξύ άλλων, ότι μπορούν να έρθουν και παιδιά 18 και 19 ετών, κάτι, όμως, που δεν ισχύει στην πράξη. Και αυτό διότι στην τροπολογία σημειώνεται ρητά ότι χρειάζεται πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή επιτυχής συμπλήρωση 2 ετών προπτυχιακών σπουδών καθώς και επάρκεια της Αγγλικής γλώσσας. Επιπλέον, δεν μπορεί κάποιος να λάβει μέρος στο πρόγραμμα για την Κινητικότητα των Νέων ή για Διακοπές με Εργασία, αν έχει συμμετάσχει σε ανάλογη διαδικασία στο παρελθόν.

Ελπίζουμε αυτή τη φορά να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση.

Η εφαρμογή της συμφωνίας αυτής θα επιτρέψει σε νέους να έρθουν από την Ελλάδα αποφεύγοντας την «φοιτητική βίζα» όπως έχει γίνει με τόσους άλλους που έρχονται στην Αυστραλία και πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές.

IKANOΠΟΙΗΣΗ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Για το ίδιο θέμα, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου από την ελληνική κυβέρνηση που αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας για την έκδοση σε νέους τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας στις δύο χώρες.

Όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί υπέγραψαν τη σχετική νομοθετική διάταξη στις 3 Ιουλίου 2017 και είναι οι υπουργοί Παιδείας,

Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κ. Γαβρόγλου, ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Τέρενς Κουίκ.

Η σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που υπεγράφη το 2014, είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης σε συνεργασία με άλλους ομογενειακούς οργανισμούς, από την οποία αναμένεται επωφεληθούν εκατοντάδες Έλληνες και Αυστραλοί νέοι.

“Η ψήφιση του νομοσχεδίου υπογραμμίζει τις προσπάθειες και την επιμονή της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης (ΕΚΜ). Το νομοσχέδιο ήταν μια πρωτοβουλία του Κώστα Μάρκου και την άμεση αντιμετώπιση του θέματος από τον πρώην υπουργό Μετανάστευσης της Αυστραλίας, κ. Chris Bowen” δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης.

“Η Αυστραλία και η Ελλάδα μοιράζονται μια πλούσια ιστορία. Η συμφωνία ενισχύει τους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες”.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΚΜ, κ. Κώστας Μάρκος, επισήμανε επίσης την άμεση ανταπόκριση του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιου για θέματα Αποδήμων, κ. Τέρενς Κουίκ, κατόπιν αιτήματος της Κοινότητας.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Κουίκ στη Μελβούρνη και στο Ελληνικό Κέντρο, η ΕΚΜ έθεσε για άλλη μια φορά το ζήτημα εφαρμογής της Συμφωνίας.

Η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών της Κοινότητας, όπου εκτός από την εκτεταμένη εκστρατεία με επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσίες των δύο χωρών, έθετε το θέμα με κάθε ευκαιρία σε συναντήσεις με Αυστραλούς και Έλληνες πολιτικούς.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2011, με πρωτοβουλία της Κοινότητας σχηματίσθηκε Επιτροπή Μετανάστευσης για να εξετάσει διάφορους τρόπους αντιμετώπισης της αυξημένης μετακίνησης Ελλήνων πολιτών προς τη Μελβούρνη και την Αυστραλία και τη διευκόλυνση εκείνων που επιθυμούσαν να μεταναστεύσουν λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Τότε, αντιπροσωπεία της Κοινότητας, στην οποία συμμετείχαν και στελέχη άλλων οργανισμών και υπηρεσιών, συναντήθηκε στην Καμπέρα με τον πρώην υπουργό Μετανάστευσης, κ. Κρις Μπόουεν, και συζήτησαν το θέμα της μετανάστευσης Ελλήνων πολιτών στην Αυστραλία, καθώς και την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας.

Με τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Συμφωνίας-Πλαίσιο Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών-μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων, αφετέρου», παρέχεται η εξουσιοδότηση για καθορισμό της διαδικασίας, των δικαιολογητικών και κάθε άλλου σχετικού ζητήματος που είναι απαραίτητα «για την έκδοση της προβλεπόμενης επιστολής με τη δήλωση συναίνεσης της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την παραμονή των νέων Ελλήνων υπηκόων στην Αυστραλία, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αυστραλίας σχετικά με τις θεωρήσεις εισόδου για την κινητικότητα των νέων».

Η Συμφωνία αποσκοπεί στην εκατέρωθεν εξοικείωση Ελλήνων και Αυστραλών νέων, από 18 έως 31 ετών, με τον πολιτισμό, τη γλώσσα και την κοινωνία της άλλης χώρας, μέσω της εμπειρίας που θα αποκτήσουν από το ταξίδι, τη διαβίωση και την εργασία σε αυτή και την σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας-Αυστραλίας.

Επίσης, προβλέπεται ότι ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός θεωρήσεων πολλαπλής εισόδου για την Κινητικότητα των Νέων ή αδειών προσωρινής διαμονής για χρονικό διάστημα 12 ημερολογιακών μηνών που θα χορηγούνται κάθε χρόνο θα ανέρχεται σε 500.

Με τη συμφωνία οι ενδιαφερόμενοι νέοι θα πρέπει να πληρούν μεταξύ άλλων και τις ακόλουθες προϋποθέσεις: (α) επίσκεψη στο μέρος υποδοχής για διακοπές και περίοδο ως 12 μήνες, (β) να είναι ηλικίας 18-31 ετών, (γ) να μη συνοδεύονται από εξαρτώμενα τέκνα, (δ) να έχουν έγκυρο διαβατήριο και επαρκείς πόρους για προσωπικά έξοδα, καθώς καλή υγεία και συμπεριφορά, (ε) να μην συμμετείχαν σε παρόμοιο πρόγραμμα στο παρελθόν, (ζ) να έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή επιτυχή συμπλήρωση δύο ετών προπτυχιακών πανεπιστημιακών σπουδών, (η) υποβολή επιστολής από το αρμόδιο υπουργείο του αποστέλλοντος μέρους, που θα περιλαμβάνει δήλωση ότι η κυβέρνησή τους έχει συναινέσει ως προς την παραμονή τους στο Μέρος Υποδοχής, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας και (θ) για τους Έλληνες καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας.

 

 

Πηγη