Ο κρόκος Κοζάνης μπαίνει στην κινέζικη κουζίνα – Ξεκινούν μέσα στο Μάιο οι πρώτες εξαγωγές

Εντός του Μαΐου αναμένεται να καταφθάσουν στην αγορά της Κίνας οι πρώτες ποσότητες συσκευασμένου κρόκου Κοζάνης, δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Νίκος Πατσιούρας, εκφράζοντας, παράλληλα, την ικανοποίηση των παραγωγών γι’ αυτή τη θετική – όπως τη χαρακτήρισε – εξέλιξη, που ανοίγει τον δρόμο για μία νέα αγορά τεράστιας δυναμικής.

«Είμαστε οι πρώτοι από την Ελλάδα, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα που θα εξάγουμε στην Κίνα. Διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα, το προϊόν μας πληροί όλες τις προδιαγραφές σύμφωνα με τους νόμους της Κίνας για να εισαχθεί στη συγκεκριμένη αγορά» ανέφερε ο κ. Πατσιούρας, προσθέτοντας ότι, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να «πέσουν» οι τελικές υπογραφές των αρμόδιων κινεζικών υπηρεσιών για να εισέλθει στην τελική της ευθεία, η διαδικασία εξαγωγής συσκευασμένου κρόκου Κοζάνης στην κινεζική αγορά.

«Μέχρι τα μέσα Μαΐου ίσως είμαστε σε θέση (σ.σ. με την ολοκλήρωση της υπογραφής των απαραίτητων εγγράφων) να εξάγουμε στην αγορά της Κίνας» είπε ο κ. Πατσιούρας, συμπληρώνοντας πως «πάμε σε μια χώρα που γνωρίζει τον κρόκο, τον χρησιμοποιεί, εισάγουν (κρόκο) εδώ και αρκετά χρόνια από το Ιράν, τον έχουν στα φαρμακεία, τον χρησιμοποιούν για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες».

Ο κρόκος Κοζάνης στην κινέζικη κουζίνα

Ο κ. Πατσιούρας τόνισε ότι στόχος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης δεν είναι μόνο η παρουσία του προϊόντος στα φαρμακεία, αλλά η αξιοποίησή του και στην Κινεζική κουζίνα. «Έχουμε αντιπρόσωπο ο οποίος εδώ και δυόμισι χρόνια κάνει προσπάθειες για να μπει ο κρόκος Κοζάνης στην Κινεζική κουζίνα, με αρχική στόχευση του Συνεταιρισμού η είσοδος του κρόκου Κοζάνης στις αγορές delicatessen. Θέλουμε εκείνα τα σημεία που πραγματικά αξίζει τον κόπο να εισέλθουμε» δήλωσε.

Αλλωστε, η υψηλή ποιότητα του κρόκου Κοζάνης που πιστοποιείται και από έρευνες του εξωτερικού αποτελεί από μόνη της, εγγύηση, για την επιτυχία της διαδικασίας αυτής. Εξίσου ενθαρρυντικό- κατά τον κ. Πατσιούρα- είναι το γεγονός ότι, τα στελέχη των Κινεζικών φορέων και υπηρεσιών του υπουργείου που επισκέφθηκαν την περιοχή και ενημερώθηκαν από τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, έλαβαν όλα τα πιστοποιητικά που αποδεικνύουν την υπεροχή του κρόκου Κοζάνης έναντι άλλων που κυκλοφορούν στην Κινεζική αγορά.

Η ζήτηση ορίζει την προσφορά

Σε 5.500 ανέρχονται τα στρέμματα στα οποία καλλιεργείται κρόκος με το 30% εξ’ αυτών να είναι βιολογικής καλλιέργειας, σημείωσε ο κ. Πατσιούρας. «Αν δούμε», συμπλήρωσε, «ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την Κίνα θα πούμε στους κροκοπαραγωγούς να πολλαπλασιάσουν τα στρέμματα που καλλιεργούν. Ανάλογα με τη ζήτηση θα κινηθούμε».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού, από το σύνολο της παραγωγής κρόκου Κοζάνης, το μεγαλύτερο μέρος απορροφάται από αγορές του εξωτερικού. Εξαγωγές κρόκου Κοζάνης γίνονται σήμερα σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και πρόσφατα στο Βιετνάμ.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Προηγούμενο άρθροΤα Τρίκαλα επέλεξε φέτος η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για να στείλει τα μήνυμά της στις 31η Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος
Επόμενο άρθροΤρεις προτάσεις της ΝΔ για τα Άτομα με Αναπηρία
Απόφοιτος Γενικού Λυκείου, ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Tμήμα : Συντάκτες και ρεπόρτερς (πιστοποίηση από ΟΕΕΚ), ΙΕΚ ΟΑΕΔ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, Τμήμα: Οικονομίας και Διοίκησης (πιστοποίηση από ΟΕΕΚ). 1995-1996 : Εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, αθλητικό τμήμα 1996-1997: ΕΤ 3, βοηθός στην οργάνωση παραγωγής της καθημερινής εκπομπής ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ 1997-1999(Σεπτέμβριος) : Παρουσίαση καθημερινών ενημερωτικών εκπομπών στα ραδιόφωνα Studio 4 και ΗΧΟΡΑΜΑ στην πόλη της Πτολεμαΐδας , παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στην τηλεόραση TOP CHANNEL (Κοζάνη) κι εβδομαδιαία ενημερωτική εκπομπή. Οκτώβριος 1999 – Ιούνιος 2003: Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κι έπειτα Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Ανατολικής-Μακεδονίας-Θράκης, σε θέματα Διεθνών Σχέσεων κι Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. 2001-2003 : Ειδική Γραμματέας της Βαλκανικής Επιτροπής, της Διάσκεψης Περιφερειακών, Παράκτιων Περιοχών της Ευρώπης. 2014 – 2017 : Παρουσίαση καθημερινής μουσικοενημερωτικής εκπομπής στο ραδιόφωνο Viva Fm 95.3, Πτολεμαΐδα 2017- σήμερα : Παρουσίαση καθημερινής μουσικοενημερωτικής εκπομπής στο ραδιόφωνο Μελωδία 102,4