Πέρα από το Αγιον Ορος, τα Μετέωρα , την Πάτμο, το νησί της Αποκάλυψης, αλλά και την εκκλησία της Παναγίας στην Τήνο, που αποτελούν παγκόσμιους θρησκευτικούς πόλους, χιλιάδες ακόμη βυζαντινές εκκλησίες, εκκλησάκια και εκατοντάδες μοναστήρια μαγνητίζουν τους επισκέπτες.

Επιπροσθέτως τα έργα τέχνης της βυζαντινής και της μεταβυζαντινής περιόδου, εικόνες, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά και τέμπλα μοναδικού κάλλους προσελκύουν τους ξένους, κυρίως μέσης και μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, όπως Ρώσοι, Σέρβοι, Ρουμάνοι, αλλά ακόμη και μη χριστιανοί, όπως Κινέζοι.

moni-agias-triados-meteora

Κι αν τα προηγούμενα χρόνια οι επισκέπτες ήταν κυρίως Ελληνες, η δυναμική αυτή έχει επεκταθεί πλέον και σε ξένους.

Πόσο μπορεί λοιπόν η Ελλάδα στη δυσμενή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται να εκμεταλλευτεί αυτή την ανοδική τάση και να γίνει ένα διεθνές κέντρο προσκυνηματικού τουρισμού;

 

Πρόκειται για τον αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο, γραμματέα του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων:

moni_simonos_petras-12

⚫ Τελικά τι είναι ο μοναστηριακός  τουρισμός; Ενα ταξίδι αναζήτησης όπου οι πιστοί ακολουθούν τα βήματα του Αγίου Παύλου και άλλων αγίων;

Όπως είπατε εύστοχα, νομίζω ότι είναι ένα ταξίδι αναζήτησης. Ερχόμενος κανείς για να γνωρίσει κάποια άλλη χώρα, μαζί με την περιέργειά του αυτή και τα στοιχεία αυτής της χώρας σίγουρα θέλει να δει κάτι το διαφορετικό και μαζί με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας να γνωρίσει τα μνημεία, τα ήθη και τα έθιμα και βεβαίως τα μοναδικά και ανεπανάληπτα αξιοθέατα -προσκυνήματα, τα αρχαία μνημεία- και συνολικά την ιστορία της Ελλάδας.

⚫ Ποιες εθνικότητες κυρίως απαρτίζουν το ρεύμα του μοναστιριακού  τουρισμού;

Ο Μοναστηριακός  τουρισμός στη χώρα μας έχει να κάνει κυρίως με τους ομόδοξους, δηλαδή αυτούς που έρχονται από τις χώρες των Βαλκανίων και του πρώην ανατολικού μπλοκ, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, τη Ρουμανία, ακόμη και από τη Σιβηρία και βέβαια σε αυτούς μπορούν να προστεθούν και όλοι οι χριστιανοί, χωρίς ωστόσο να αποκλείουμε και επισκέψεις από μη χριστιανούς, όπως για παράδειγμα τους Κινέζους και τους Ισραηλίτες.

Μάλιστα αυτές οι δύο τελευταίες ομάδες έχουν αυξήσει κατά πολύ τις επισκέψεις τους τους στην πατρίδα μας όχι μόνο για τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά για τον ιστορία, τον πολιτισμό και τη θρησκεία μας.

⚫ Η αύξηση του μοναστηριακού  τουρισμού αποτελεί -ας μου επιτραπεί η έκφραση- ένα προσωπικό σας στοίχημα. Μέσα σε 10 χρόνια όπου είστε γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων καταφέρατε να δείξετε μια άλλη πλευρά της Ελλάδας. Καταγράφονται ανοδικές τάσεις ειδικά την τελευταία δεκαετία όπου έχετε αναλάβει εσείς προσωπικά και οι συνεργάτες σας;

Ως προς το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας που αφορά την υποδομή και την παρουσίαση των προσκυνημάτων γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά απ’ όλες τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και όλο τον ελλαδικό χώρο στην ανάδειξη των μνημείων αυτών.

Σ’ αυτή τη φάση και το γραφείο του μοναστηριακού  τουρισμού βοηθά πολύ στο να κατευθύνει διακριτικά για το πώς πρέπει να γίνει αυτή παρουσίαση των μνημείων, των προσκυνημάτων, των λειψάνων, των εικόνων κ.λπ.

to-symplegma-ton-vraxon-ton-meteoron-kai-ta-monasthria-1

Απαιτείται ακόμη υποδομή στα θέματα της φιλοξενίας και βεβαίως παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και τους αριθμούς των επισκεπτών, όπως σας είπα και προηγουμένως, χωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε απόλυτα τον ακριβή αριθμό.

Κι αυτό διότι οι μεν Ευρωπαίοι δεν πληρώνουν εισιτήριο εισόδου για να μπουν στα προσκυνήματα και συνεπώς δεν μπορούμε να ξέρουμε τον ακριβή αριθμό.

Απ’ αυτούς που γνωρίζουμε και παρατηρείται αυξητική τάση είναι απ’ όσους παίρνουν βίζα για να επισκεφθούν την πατρίδα μας και αναφέρομαι στους Ρώσους, τους Αμερικανούς, τους Κινέζους και γενικότερα σε όποιους πρέπει να έχουν βίζα εισόδου στην Ελλάδα.

Να υπενθυμίσω στο σημείο αυτό ότι έχει υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με στόχο τον καλύτερο συντονισμό, την προώθηση και προβολή των προσκυνημάτων της Ελλάδας στο εξωτερικό.

 

Phgh:www.efsyn.gr