Η Οδύσσεια σε σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη στο Ίδρυμα Κακογιάννη.

Όλα αρχίζουν στον Όλυμπο…

Οι θεοί συνεδριάζουν, με την ευκαιρία της απουσίας του Ποσειδώνα σε ταξίδι. Παίρνουν την απόφαση να συνδράμουν τον ταλαιπωρημένο και πολύπαθο Οδυσσέα ώστε να φύγει από το νησί της Καλυψώς και να ξεκινήσει τον δρόμο του γυρισμού.  Ο Ερμής ως αγγελιοφόρος  αναλαμβάνει να μεταφέρει την απόφαση των θεών. Η Καλυψώ απρόθυμα του επιτρέπει να φύγει εφόσον αυτό είναι το θέλημά τους. Με μια σχεδία ξεκινά το ταξίδι της επιστροφής στην Ιθάκη. Ο Ποσειδώνας θυμώνει και διαλύει την σχεδία του Οδυσσέα με μια φουρτούνα. Έτσι ξεβγάζεται στο νησί των Φαιάκων. Εκεί η Ναυσικά τον συναντά και τον οδηγεί στους γονείς της που τον φιλοξενούν. Μετά την αποκάλυψη της ταυτότητάς του, διηγείται τις περιπέτειές του. Πως ξεκίνησε με 12 καράβια και έφτασε στους Κίκονες, μετά στους Λωτοφάγους, στην Αιολία, στους Λαιστρυγόνες και την Κίρκη. Περιέγραψε το ταξίδι του στον Κάτω Κόσμο, τον τρόπο με τον οποίο γλύτωσε από τις σειρήνες, την Σκύλα και την Χάρυβδη, το τέχνασμα με το οποίο ξέφυγε από το νησί του Ήλιου και πως κατέληξε στην Καλυψώ. Συγκινημένοι οι βασιλείς των Φαιάκων τον στέλνουν με καράβι στην όμορφη πατρίδα του, εκεί όπου…

Πρέπει να επισημανθεί πως ο Όμηρος ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε την τεχνική της εγκιβωτισμένης αφήγησης- Ο ποιητής έζησε τον 8ο ΠΧ αιώνα και ύμνησε την Ιλιάδα πρώτα και ύστερα τα κατορθώματα του Οδυσσέα, του βασιλιά της Ιθάκης.

Στην σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης το Ομηρικό έπος ζωντάνεψε σε σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη, με μια ομάδα αποτελούμενη από 10 ηθοποιούς. Η σκηνή με εξαιρετικά ηχητικά αλλά και οπτικά εφέ μετατράπηκε σε ένα καράβι, που μάγεψε μικρούς και μεγάλους θεατές. Τα υπέροχα κοστούμια ήταν ιδανικά για να μας εντάξουν με ευκολία στον μύθο,  ενώ η μουσική διαλεγμένη προσεκτικά από την παράδοση της  κάθε πόλης σταθμού του ταξιδιού του Οδυσσέα ήταν συναρπαστική. Ακόμα μια μικρή και ενδιαφέρουσα πινελιά στο άρτιο αποτέλεσμα της παράστασης αποτέλεσε το τραγούδι που θύμιζε συνομιλία βατραχιών λίμνης.

Η γνωστή σκηνοθέτης δραματοποίησε το ομηρικό έπος, με σεβασμό πάντα για το κοινό της. Κράτησε για τον εαυτό της μόνο τους ρόλους της Αντίκλειας και της Ευρύκλειας.  Σ’ ένα καινούργιο ανέβασμα, του έργου του μεγαλύτερου ποιητή όλων των αιώνων, και αυτή την χρονιά η Κάρμεν Ρουγγέρη καινοτόμησε, δίνοντας τη δυνατότητα για αγγλικούς υπέρτιτλους στην παράσταση κατόπιν συνεννόησης.

Το καλοκαίρι θα κάνει περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδας με το επίσης εξαιρετικό «Παραμύθι χωρίς όνομα» το αλληγορικό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα.

θέατρο-2

NK5_1688 NK5_1728

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ της παράστασης

Κείμενο-σκηνοθεσία:

Κάρμεν Ρουγγέρη

Σκηνικά-κοστούμια:

Χριστίνα Κουλουμπή

Κίνηση-χορογραφίες-φωτισμοί:

Πέτρος Γάλλιας

Μουσική σύνθεση-ενορχήστρωση, Video Art:

Αντώνης Δελαπόρτας

Στίχοι & επιλογή τραγουδιών:

Ανδρέας Κουλουμπής

Σπαθογραφίες:

Κωνσταντίνος Μπουμπούκης

Βοηθός Ενδυματολόγου:

Έρρικα Αλαμάνου

Οργάνωση Πρόβας:

Μαρία Μωραγιάννη,

Δάφνη Μιλτιάδου

Υπεύθυνη Γραφείου Παραγωγής:

Ειρήνη-Ρεγγίνα Δούκα

Παίζουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί:

Κιοσές Πέτρος,

Κουλουμπή Χριστίνα,

Πανταζάρα Ίρις,

Παπαδόπουλος Τάσος,

Περδίου Σπύρος,

Πολυκανδρίτου Δέσποινα,

Σουριανός Σωτήρης

Τσιδίμης Θανάσης,

Φαρμάκης Νεκτάριος,

Χατζάς Άγγελος.

 

Συγγραφή άρθρου: Μαράη Γεωργούση, Ιστορικός Τέχνης.

 

www.greekaffair,gr