Υποβλητική παρουσίαση της ποιητικής συλλογής OFFRANDES SECULAIRES (Κοσμικές Σπονδές) του Κώστα Ευαγγελάτου στο Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων.

Mε την παρουσία γνωστών εκπροσώπων του φιλολογικού, λογοτεχνικού και καλλιτεχνικού κόσμου έγινε η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής στη γαλλική γλώσσα του ζωγράφου, λογοτέχνη, θεωρητικού Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο: “OFFRANDES SECULAIRES” – “ΚΟΣΜΙΚΕΣ ΣΠΟΝΔΕΣ” στο ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ των  ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΥΛΩΝ, Αγίων Ασωμάτων 45, στην Αθήνα.

 

COSTAS-EVANGELATOS-,-OFFRANDES

 

Πρόκειται για μία ενδεικτική ανθολόγηση της ποιητικής γραφής του Κώστα Ευαγγελάτου, με επιλεκτική έμφαση στα λυρικά τολμηρά του ποιήματα.

Η κα Μαρία Γρυπάρη, αρχιτέκτων και Πρόεδρος του Ινστιτούτου προλόγισε την εκδήλωση της ποιητικής παρουσίασης.

Την νέα αισθητική έκδοση με ποιήματα στη γαλλική γλώσσα παρουσίασαν διεξοδικά και γλαφυρά οι κυρίες:

Μαράη Γεωργούση, υπ. Δρ. Ιστορικός τέχνης, με master 1&2 στην Σορβόννη, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:  … Η δυνατότητα να οριστούν με σαφήνεια τις περισσότερες φορές, αντικειμενικές συστοιχίες μεταξύ αισθημάτων και πραγμάτων, διαθέσεων και συνθηκών, έστω και αν ορίζονται κάποιες φορές συνειρμικά, επιτυγχάνει έναν τέτοιο  οπτικό ερεθισμό που κυριαρχεί και έντεχνα υποβάλλει μια εσωτερική κατάσταση. Προκαλείται συνεπώς το επιθυμητό συναίσθημα με την εντύπωση των εικόνων και όχι με τη γλωσσική διατύπωση (όπως ακριβώς και στην ποίηση του Έλιοτ). Δηλαδή σαν να λέμε ζωγραφική του λόγου, όπως δηλαδή ένας «εικονιστής» ζωγράφος χρησιμοποιεί μια πλάγια μέθοδο επικοινωνίας πομπού – δέκτη…

Άννα Χ. Μαρκοπούλου, Δρ. Φιλοσοφίας της αγωγής και Χρυσούλα Τσίγκρη, Δρ. Γαλλικής φιλολογίας, αντιπρόεδρος Ι.τ.Ε.Μ., συναρπάζοντας το κοινό με την αναλυτική και ποιητική τους μέθοδο, παράγωγη των πολύχρονων σπουδών τους στη Σορβόννη και άλλα σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γαλλίας.

Ο Κώστας Ευαγγελάτος αφιέρωσε την βραδιά στη μνήμη της μητέρας του Ροδόπης Χ. Ευαγγελάτου διαβάζοντας το ποίημα του ΣΠΟΝΔΗ ( Προσφορά) – OFFRANDES, που έδωσε και το τίτλο της συλλογής, ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την τιμητική πρόσκληση καθώς και τα μέλη της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εραλδικής και Γενεαολογικής Εταιρίας Ελλάδος, της Εθνικής Εταιρίας Λογοτεχνών, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών και άλλων πολιτιστικών σωματείων και συλλόγων που παραβρέθηκαν.

Οι ταλαντούχοι μουσικοί Ιωάννα Σκληρού, κορνίστα, μέλος της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, ερμήνευσε υποβλητικά την “ρομάντζα” για γαλλικό κόρνο του μεγάλου συνθέτη Καμίλ Σαιν-Σανς και ο Φοίβος Μποζάς, νέος συνθέτης, σαξοφωνίστας, διασκεύασε για το σαξόφωνο του αγαπημένα τραγούδια της Έντιθ Πιάφ.

Η πολυδιάστατη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή φίλμ videoart με έργα του καλλιτέχνη-ποιητή που είχαν δημιουργηθεί και εκτεθεί στο Παρίσι.

Ακολούθησε δροσιστικό κοκτέιλ στον όμορφο εσωτερικό κήπο του Ινστιτούτου των Ελληνικών Μύλων.

costas-evagelatos=marai-georgousi

Η ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΜΑΡΑΗ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗ,Ο ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ,Η ΔΡ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΦΙΛΟΓΟΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΤΣΙΓΚΡΗ, Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΝΤΑΝΥ ΜΑΡΤΖΩΚΑΣ, Η ΔΡ. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΑΝΝΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ