Όταν αγκαλιαζόμαστε, ενώνουμε την καρδιά μας με αυτόν που ασπαζόμαστε. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές σχολές σκέψης, η αγκαλιά αποτελεί τέχνη και εργαλείο αυτοβελτίωσης και αυτογνωσίας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ενήλικες με χαμηλότερα επίπεδα άγχους και εχθρικής συμπεριφοράς, είχαν μητέρες που ήταν ιδιαίτερα στοργικές τους οκτώ πρώτους μήνες της ζωής τους. Επιπρόσθετα, η αγκαλιά (σωματική επαφή) σε πρόωρα μωρά που νοσηλεύονται, μείωσε την παρατεταμένη τους παραμονή στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων. Αντιθέτως, τα παιδιά που δεν έχουν δεχτεί αγκαλιά από τους γονείς τους, έχουν μεγάλες πιθανότητες, μεγαλώνοντας, να δυσκολευτούν στη διασύνδεση με άλλους ανθρώπους. Διαβάστε δεκάδες άρθρα μας για τη σημασία της αγκαλιάς εδώ.

Παρακάτω, θα δούμε κάποιους επιπλέον λόγους που αξίζει να αγκαλιάζεστε ακόμα πιο συχνά..

Η αγκαλιά βελτιώνει την διάθεση

Μια αγκαλιά την κατάλληλη στιγμή μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην ημέρα κάποιου και μπορεί ακόμη και να επηρεάσει τον τρόπο αντίδρασης. Όταν αγκαλιάζουμε γίνεται μια μεγάλη ανταλλαγή συναισθημάτων που επιδρούν θετικά όχι μόνο στον έναν αλλά και στους δυο που αγκαλιάζονται.

Απαλύνει τον πόνο

Μια αγκαλιά κάνει τον εγκέφαλο να εκκρίνει την ορμόνη oxytocin που χάριν σε αυτήν μια γυναίκα που γεννά ξεχνά τον πόνο. Έτσι οι άνθρωποι ξεχνούν όλα τα αρνητικά στην ζωή τους ή τον πόνο που νιώθουν και εστιάζουν στα θετικά πράγματα που υπάρχουν στην ζωή τους και στο τι μπορούν να επιτύχουν από εκείνη την στιγμή της αγκαλιάς και μετά.

Κατεβάζει την πίεση

Λαμβάνοντας αυτό υπ’ όψιν, καταλαβαίνουμε ότι η αγκαλιά δεν ωφελεί μόνο τον νου αλλά και το σώμα. Με το αγκάλιασμα, νευρικά ερεθίσματα μέσω του νεύρων του σώματος μεταβιβάζονται στον εγκέφαλο. Αυτή η αίσθηση ασφάλειας και γαλήνης διαχέεται σε όλο το σώμα αλλά και στην καρδιά με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν οι μύες και οι αρτηρίες και να πέφτει η πίεση.

Βοηθά την καρδιά

Μια μελέτη που έγινε από το πανεπιστήμιο ΝC αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που δεν είχαν επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα παρουσίαζαν περισσότερους παλμούς στην συνολική μέτρηση της πίεσης. Αυτό συνδέθηκε με το στρες και την ένταση που συσσωρεύονται στο σώμα που ωθεί την καρδιά να δίνει περισσότερο αίμα στις αρτηρίες και να προσπαθεί να παρέχει την ίδια ροή. Αλλά οι άνθρωποι που τους αγκάλιαζαν συνεχώς είχαν τους μισούς παλμούς, μια πιο ήρεμη καρδιά και μεγαλύτερες πιθανότητες για μια καλύτερη και πιο ευτυχισμένη ζωή.

Ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την απαλλαγή από τον φόβο

Με την αγκαλιά οι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερη αυτοεκτίμηση και σκέφτονται λιγότερο τι λένε οι άλλοι για αυτούς. Αισθάνονται επίσης λιγότερο τον φόβο για τον θάνατο,την αποτυχία ή την μοναξιά.

Βοηθάει τα παιδιά να αναπτυχθούν αρμονικά

Η αγκαλιά έχει τρομερή επίδραση στην υγεία του μωρού και το βοηθά να αναπτυχθεί με υγεία και ευτυχία. Υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην συναισθηματική στήριξη που έχει ένα μωρό και στην συναισθηματική σταθερότητα που θα έχει σαν ενήλικας. Οι μελέτες έδειξαν ότι η αγκαλιά αυξάνει την καλύτερη διαχείριση καταστάσεων με στρες και την καλή σχέση με άλλους ανθρώπους. Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για να αγκαλιάσετε τα παιδιά σας και δείξτε τους όση περισσότερη αγάπη μπορείτε. Αυτό θα βοηθήσει όχι μόνο αυτά αλλά και εσάς.

Προσφέρει παρηγοριά στους ηλικιωμένους

Ο μεγαλύτερος φόβος κάθε ηλικιωμένου είναι η μοναξιά και η απομόνωση από την κοινωνία. Λέγεται ότι η μοναξιά είναι σαν μια αρρώστια παρά σαν μια κατάσταση και μερικές φορές το στρες που προκαλείται από την μοναξιά μπορεί να προκαλέσει τον γρηγορότερο θάνατο ενός ανθρώπου. Η αγκαλιά είναι η λύση για να μπορούν οι ηλικιωμένοι να παίρνουν ένα κομμάτι ευτυχίας κάθε μέρα. Δεν έχει σημασία ποιος τους αγκαλιάζει. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Μια θετική διαδικασία αρχίζει στο σώμα ανεξάρτητα ηλικίας.

Η αγκαλιά ηρεμεί τα νεύρα

Μελέτες έδειξαν ότι όταν οι άνθρωποι αγκαλιάζονται, υπάρχει βελτίωση στην λειτουργία του νευρικού συστήματος. Με το αγκάλιασμα το νευρικό σύστημα μέσω του δέρματος είναι πιο ισορροπημένο. Με το χαλάρωμα των νεύρων έρχεται και η απαλλαγή από την ένταση που κάνει την ζωή μας τόσο δύσκολη μερικές φορές.

Γι” αυτό δώστε μια αγκαλιά!

 

 

 

πηγη-http://enallaktikidrasi.com/