Ο Παύλος Καρποδίνης μιλάει στο greekaffair.gr και στον Κυριάκο Τσικορδάνο.

Παύλο πες  μου για κάτι που σε ξετρέλανε πρόσφατα;

Το εκκαθαριστικό της Εφορίας!!

Πότε άρχισες να ασχολείσαι με το τραγούδι και να το βλέπεις πιο επαγγελματικά αφού όπως γνωρίζω έχεις κάνει σπουδές μηχανολόγου Μηχανικού;

Ασχολούμαι με το τραγούδι από παιδί, ημιεπαγγελματικά από το 2000 οπότε και ξεκίνησα τις live εμφανίσεις με διάφορα σχήματα. Από το 2012 με την κυκλοφορία του δεύτερου CD, επαγγελματικά πλέον.

Αυτόν τον καιρό κυκλοφορεί ένα cd με τίτλο “Αρώματα της μοίρας”.  Πόσα τραγούδια περιέχει αυτός ο δίσκος και είναι βασισμένη πάνω σε προσωπικά σου στοιχεία;

“Τα αρώματα της μοίρας” που είναι και ο τίτλος της τελευταίας δισκογραφικής μου δουλειάς περιλαμβάνει 7 τραγούδια που αντιπροσωπεύουν 7  διαφορετικές βιωματικές στιγμές.

Παύλο θα ήθελα να μου πεις από την τελευταία σου δισκογραφική δουλειά ποια τραγούδια ξεχωρίζεις και τα θεωρείς ιδιαίτερα και γιατί;

Για εμένα όλα είναι ιδιαίτερα αλλά θα ξεχώριζα τα “Μύρα” γιατί μου υπενθυμίζει τις μοιραίες στιγμές της ζωής και τις “παιδικές φιλίες” που πάντα μου φέρνει ένα άρωμα καθαρό και νοσταλγικό.

Την προηγούμενη χρονιά δούλεψες μαζί με την Ελένη Φιλίνη ντουέτο. Ήταν η πρώτη φορά; Μίλησε μου λίγο για την συνεργασία αυτή και πως ξεκίνησε.

Με την Ελένη Φιλίνη γνωριζόμαστε χρόνια μιας και είμαστε ξαδέρφια, αλλά μουσικά συνεργαζόμαστε το τελευταίο διάστημα που ασχολείται  η Ελένη επαγγελματικά και με το τραγούδι.
Πιστεύω ότι το μέλλον μας βρίσκεται στις συνεργασίες που γεφυρώνουν τις διαφορές μας με τέτοιο τρόπο ώστε το αποτέλεσμα να είναι ενδιαφέρον και για εμάς μιας και συνθέτουμε τα καλύτερα χαρακτηριστικά μας και για τον κόσμο που μας ακούει και εισπράττει ένα πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Με την Ελένη βρήκαμε αυτή την χρυσή τομή γι’ αυτό και είχαν επιτυχία οι παραστάσεις μας.

Φέτος το χειμώνα ετοιμάζεστε για μια σειρά εμφανίσεων σε ένα σχετικά μικρό χώρο. Το επιβάλει η εποχή μας ή κάποια δική σας ανάγκη;

Προτιμώ τους σχετικά μικρούς χώρους γιατί είναι πιο ζεστοί, επικοινωνούμε καλύτερα και γινόμαστε κάποια στιγμή όλοι μία παρέα.

Ποια μαγαζιά προτιμάς; Τα χειμερινά ή τις καλοκαιρινές συναυλίες και για ποιο λόγο;

Οι καλοκαιρινές συναυλίες έχουν ιδιαίτερη ομορφιά μέσα στην χαλαρωτική ατμόσφαιρα του καλοκαιριού αλλά και ο χειμώνας έχει την δική του γοητεία. Κάθε στιγμή έχει την χάρη της.

Σαν  τραγουδιστής έχεις κάνει αρκετές συνεργασίες. Κάποιες ήταν σημαντικές. Ποιες όμως ήταν οι πιο σπουδαίες για εσένα;

Είχα την χαρά να γνωρίζω αρκετούς καλλιτέχνες επί σκηνής. Ξεχωρίζοντας μία θα ανέφερα την τύχη να τραγουδήσω με τον Δημήτρη Μητροπάνο σε ένα αφιέρωμα στον συνθέτη Σπ. Παπαβασιλείου.

Εσύ την επιτυχία πώς την ορίζεις;

Επιτυχία, εφόσον μιλάμε για την καλλιτεχνική, θεωρώ ότι είναι να εκφράζεις τα καλύτερα που έχεις στην ψυχή σου και αυτό να ταξιδεύει στις ψυχές των άλλων και να πολλαπλασιάζεται.

Ποια είναι οι γνώμη σου: Μαθαίνουμε μέσα από την χαρά ή τον πόνο; Ποιο είναι πιο δυνατό;

Μαθαίνουμε από όλα. Ο πόνος είναι πιο δυνατός γιατί είναι η πικρή αλήθεια αλλά η χαρά σε ανασταίνει!!

Πώς αποφασίζεις αν ένα κομμάτι θα είναι μπαλάντα ή ροκ ή οτιδήποτε άλλο; Για παράδειγμα το κομμάτι «παιδικές φιλίες» θα μπορούσε να είναι ροκ κι όχι μπαλάντα;

Εάν έχω στίχους που με συγκινούν τότε “αποφασίζουν” οι στίχοι για το ύφος της μελωδικής γραμμής. Αν προηγείται η μελωδία ή είναι ταυτόχρονα με τον στίχο τότε παίζει μεγάλο ρόλο η ψυχολογική κατάσταση που βρίσκομαι την συγκεκριμένη στιγμή και στην πράξη αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται και στο ύφος του τραγουδιού.

Θα πήγαινες στο «The voice» είτε ως κριτής είτε ως παίκτης;

Το “The voice” είναι μία πετυχημένη τηλεοπτική εκπομπή με συγκεκριμένους εμπορικούς στόχους. Δεν βλέπω με ποιόν τρόπο και πού ,θα μπορούσε να χωρέσει η δική μου ενασχόληση με την μουσική.

Θα χρησιμοποιούσες τη μουσική και τα τραγούδια σου για να ρίξεις μια γυναίκα;

Η μουσική είναι φως, είναι χαρά και από τα λίγα καθαρά πράγματα που μας έχουν μείνει, οπότε οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε με σεβασμό. Αν βοηθάει και τις ανθρώπινες σχέσεις, ακόμα καλύτερα.

Οι εποχές επηρεάζουν τη μουσική που ακούς; Ας πούμε ακούς άλλο είδος μουσικής το καλοκαίρι, άλλο το χειμώνα κ.λπ.;

Μου αρέσει να ακούω καλή μουσική όπως την εννοώ και δεν παίζει ρόλο η εποχή.

Την κριτική που θα σου κάνουν την δέχεσαι εύκολα;

Την καλοπροαίρετη κριτική την δέχομαι και την επιζητώ  όσο αυστηρή κι αν είναι. Την κακοπροαίρετη ,την παρατηρώ…

Παύλο ποιος πιστεύεις ότι μπορεί να είναι ο ρόλος του τραγουδιού σήμερα, στις εποχές κρίσεις που ζούμε; Μπορεί να επηρεάσει πράγματα και καταστάσεις και να είναι ένας φάρος που θα οδηγήσει τη νέα γενιά σε ένα καλύτερο μέλλον;

Το τραγούδι όπως και όλες οι μορφές τέχνης παίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε εποχή και στην σημερινή. Σαν φάρος να οδηγήσει την κοινωνία μας σε ένα καλύτερο μέλλον με τον τρόπο που χειραγωγείται το βλέπω δύσκολο έως αδύνατον.

Ποιος είναι ο λόγος που θα έλεγες ότι μαλώνεις πιο συχνά με το γιο σου;

Με τον γιο μου ευτυχώς δεν τσακώνομαι, αλλά μοιραία οι διαφορετικές γενιές έχουν κάποια στιγμή και συγκρουσιακές διαφορές.

Τέλος θα ήθελα να μου πεις ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου πλάνα για τη νέα σεζόν.

Για τη νέα σεζόν ετοιμάζουμε με την Ελένη ένα πρόγραμμα με καινούργια τραγούδια μαζί με δικά μας το οποίο και θα παρουσιάσουμε σύντομα σε μουσική σκηνή στην Αθήνα.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΣΙΚΟΡΔΑΝΟΣ

Φωτογραφία – Αδαμαντία Λαουμτζή