Μαντία το αγαπημένο φαγητό των Ποντίων που βρίσκεται στο τραπέζι σε κάθε οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση. Αξίζει να τα δοκιμάσετε.

 

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

6 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΑΛΕΥΡΙ

1 ΑΥΓΟ

3 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΛΑΔΙ

1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΨΙΛΟ

ΑΛΑΤΙ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

300 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΚΙΜΑ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ

2 ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

½ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΛΑΔΙ

1 ΣΚΕΛΙΔΑ ΣΚΟΡΔΟ ΤΡΙΜΜΕΝΗ

½ ΚΙΛΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

5 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΖΩΜΟ ΚΡΕΑΤΟΣ

ΑΛΑΤΙ ΠΙΠΕΡΙ

 

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και λίγο αλάτι το σιμιγδάλι το αυγό το λάδι τα ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο- λίγο νερό ώσπου να γίνει μια κανονική ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε με το πλάστρη τα φύλλα μας, τα κόβουμε σε κομμάτια 6Χ6 εκατοστά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 3 κουταλιές λάδι και το ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σοτάρουμε λίγο προσθέτουμε το κιμά αλατοπιπερώνουμε τα ανακατεύουμε και αφήνουμε το κιμά μας να κρυώσει. Παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη μας βάζουμε στο κέντρο λίγη γέμιση το κλείνουμε πιέζοντας τα άκρα για να κολλήσει και σε ένα τηγάνι με λάδι τηγανίζουμε και αφού είναι έτοιμα τα βάζουμε σε πιατέλα. Σε μια άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε το άλλο κρεμμύδι με 2 κουταλιές λάδι και προσθέτουμε το ζωμό, όταν πάρει βράση προσθέτουμε τη μαντιά μέχρι να φουσκώσει, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε πιατέλα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι το σκόρδο και περιχύνουμε τη μαντιά.