Πώς θα μπορούσε η μελωδική αίγλη του λαικού τραγουδιού να συνυφαστεί τόσο εύστοχα και αρμονικά με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, μας εξηγούν ο Θανάσης Παπαθανασίου και ο Μιχάλης Ρέππας μέσα απο το έργο τους «Πριν το χάραμα».

prin-to-xarama-8 (1)

Ερμηνεύοντας γνώριμες λαικές επιτυχίες.

Η παράσταση – ύμνος προς το ελληνικό λαϊκό τραγούδι ανέβηκε στη σκηνή του θεάτρου
“Βέμπο”, μόλις τον περασμένο Νοέμβρη και από τότε έχει καταφέρει να αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές, τόσο για το πρωτότυπο και έντονα συναισθηματικό σενάριό του, όσο και για τις καταπληκτικές ερμηνείες του πλήθος των συντελεστών του.

Theatro Bempo 3

Οι συντελεστές της παράστασης «Πριν το χάραμα».

Η υπόθεση ξεκινά στη κατεχόμενη από τους Γερμανούς Θεσσαλονίκη.  Ο φόβος και η φτώχεια απλώνονται στα βλέμματα των ανθρώπων, στα λόγια τους, στη συμπεριφορά τους.  Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Ανέστης προσπαθεί να πιάσει δουλειά στο κέντρο του Κώστα Δραγούτσου, όπου παίζει μπουζούκι ο αδερφός του ο Λευτέρης και τραγουδούν η Αρετή Λάμπρου, η Νανά Βάλβη και ο Μανώλης Ναξιώτης.  Παρά το γεγονός ότι είναι ερωτευμένος με την Δέσποινα, μια νέα από καλή οικογένεια, την εγκαταλείπει μόλις αυτή μένει έγκυος.  Ο δεσμός του με την Αρετή, τον βοηθά επαγγελματικά, ιδιαίτερα όταν ο Μανώλης που διατηρεί θυελλώδη δεσμό με την Νανά Βάλβη τσακώνεται μαζί της και φεύγει από το μαγαζί.  Στον εμφύλιο, τραμπούκοι καίνε το μαγαζί του Κώστα.  Όλοι συναντώνται και πάλι στην Αθήνα, με άλλες ζωές, άλλες καριέρες, άλλους έρωτες και άλλα πάθη.  Κουβαλώντας όμως τις ίδιες ενοχές, καθώς οι επιλογές τους έχουν επηρρεάσει με τρόπο τραγικό κάποιους δικούς τους ανθρώπους.  Οι ζωές τους διασταυρώνονται ξανά σε μια κοινή πορεία, που περνά από τους αλληλοσυγκρουόμενους δρόμους της αληθινής και βαθιάς αγάπης,των λαθών και του απαράμιλλου εγωισμού, καθώς και της νοσηρής απώλειας αγαπημένων προσώπων.

Theatro Bempo 4

Η Μπέτυ Μαγγίρα σε ένα από το πλήθος των χορογραφιών που πλαισιώνουν το έργο.

Και όλα αυτά πέρνουν σάρκα και οστά μέσα απο τις θαυμαστές ερμηνείες αγαπημένων συντελεστών, οι οποίοι είτε έχουν ξανασχοληθεί με το χώρο του θεάτρου, είτε όχι.  Με αλφαβητική σειρά η Σοφία Βόσσου, ο Στέλιος Διονυσίου, ο Ευθύμης Ζησάκης, η Κατερίνα Κούκα, η Βάσω Λασκαράκη, η Μπέτυ Μαγγίρα, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης και ο Ορέστης Τζιόβας πρωταγωνιστούν, ενσαρκώνοντας τη πολυτάραχη ζωή των προσώπων που υποδύονται, ερμηνεύοντας τα πάθη που τους καταδιώκουν μέσα απο αγαπημένα κομμάτια του λαικού τραγουδιού.

Theatro Bempo 5

Η Κατερίνα Κούκα τραγουδά και κλασσικές φιγούρες του παραδοσιακού ζεϊμπέκικου ζωντανεύουν επί σκηνής.

Η παράσταση πλαισιώνεται απο συνεχή μουσική επένδυση, για την οποία ‘ευθύνεται’ μια υπέροχη ζωντανή μουσική ορχήστρα.  Πολύ κέφι, χιούμορ και έντονα συναισθήματα είναι οι λέξεις που ανεπιφύλαχτα θα μπορούσαν να την χαρακτηρίσουν, καθώς και μια διάχυτη νοσταλγικότητα που πλυμμηρίζει το κοινό, το οποίο απο την αρχή κεντρίζεται απο το σύνολο της παράστασης και παρακολουθεί με προσοχή και αγωνία τις εξελίξεις, ενώ ταυτόχρονα συνοδεύει τους καλλιτέχνες στα αγαπημένα του λαικά κομμάτια.

Theatro Bempo 2

Η Σοφία Βόσσου σε ένα από τα πολλά κομμάτια που ερμηνεύει κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Για αυτό το χειμώνα, το μελόδραμα “Πριν το χάραμα” αποτελεί μια κορυφαία επιλογή τόσο για τους λάτρεις των εξαιρετικών φωνητικών ερμηνειών απο καταξιωμένους καλλιτέχνες, όσο και για τη νοσταλγικότητα μιας εποχής που έχει πολλά να θυμίσει.

prin-to-xarama-3 (1)

Αλέξανδρος Μπουρδούμης σε ένα από το πλήθος των χορογραφιών που πλαισιώνουν το έργο.

prin-to-xarama-5

Η Κατερίνα Κούκα και η Σοφία Βόσσου επί σκηνής.

prin-to-xarama-15 (2)

Η Σοφία Βόσσου με τον Στέλιο Διονυσίου.

Το ιστορικό θέατρο Βέμπο

Ένα από τα πλέον ιστορικά Θέατρα της  Αθήνας. Λειτουργούσε προπολεμικά ως κινηματογράφος και αναψυκτήριο με το όνομα «Ερμής».

Μετά τον πόλεμο αγοράστηκε από την Σοφία Βέμπο, με τους κόπους της δεκαεπτάχρονης καριέρας της. Η πρεμιέρα δόθηκε στις 18 Ιουνίου 1950, με το «Βίρα τις Άγκυρες» των Μ. Τραϊφόρου και Γιώργου Γιαννακόπουλου και τεράστια επιτυχία.
Το 1970 το Θέατρο πέρασε στον παραγωγό Βαγγέλη Λιβαδά, ο οποίος το λειτούργησε μέχρι το 2008. Στην σκηνή του έπαιξαν γνωστοί κι αγαπημένοι πρωταγωνιστές. Το θέατρο παρέμεινε κλειστό τα τελευταία χρόνια, μέχρις ότου οι Μάρκος και Θύμιος Τάγαρης ανέλαβαν την αναβίωσή του.

INFO:

Θέατρο Βέμπο

Διεύθυνση: Καρόλου 18 Τηλέφωνο: 2105221767, 2105229519

Παραστάσεις:

Τετάρτη: 19:15

Πέμπτη: 21:00

Παρασκευή: 21:00

Σάββατο: 18:15

Σάββατο: 21:15

Κυριακή: 18:30

Από 14 Νοεμβρίου 2014

Εισιτήρια

Α’ ζώνη: 30€
Β’ ζώνη: 25€
Θεωρείο: 20€
Λαϊκή απογευματινή Τετάρτη και Σάββατο: 20€
Φοιτητικό, παιδικό: 16€
Ανέργων: 13€ (εκτός βραδινής Σαββάτου)

 

Συντάκτρια: Μαρία Παραρά
Φωτογραφίες Αδαμαντία Λαουμτζή
greekaffair.gr