Το TRINITY TRAVEL σε συνεργασία με το GREEKAFFAIR.GR διοργανώνει στα πλαίσια του Μοναστηριακού Τουρισμού προσκύνημα στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελωνα.- Σάββατο 30 Ιουνίου

Το θρησκευτικό συναίσθημα είναι βαθιά  ριζωμένο στους κάτοικους της Αρκαδίας 

 

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Ελωνας είναι ίσως το πιο γνωστό μοναστήρι  της Αρκαδίας, τόσο για το φυσικό της κάλλος, όσο και για τον προσκυνηματικό της χαρακτήρα.

Η κατάλευκη μονή είναι χτισμένη κάθετα σε κοίλωμα των άγριων βράχων του Πάρνωνα σε υψόμετρο 650μέτρων και βρίσκεται στο φαράγγι του  Δαφνώνα στην Κυνουρία.

Περίπου στο μέσο της διαδρομής από το Λεωνίδιο προς το χωριό Κοσμά, δεσπόζει η Μονή της Έλωνας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι κτισμένη στον απόκρημνο κοκκινωπό βράχο του Πάρνωνα, και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά και επιβλητικά μνημεία της Αρκαδίας. Η ονομασία της συνδέεται με την παράδοση ότι κάτοικοι από το Έλος της Λακωνίας κατέφυγαν εδώ, φέρνοντας μαζί τους τη θαυματουργή εικόνα της Οδηγήτριας, η οποία θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Για τη χρονολογία ίδρυσης του μοναστηριού, το οποίο τιμάται ιδιαίτερα από τους Κυνουριάτες, τους Λάκωνες, τους Σπετσιώτες και του Υδραίους, υπάρχουν μόνο παραδόσεις. Σύμφωνα με αυτές, ως πρώτοι οικιστές του θεωρούνται οι μοναχοί Καλλίνικος και Δοσίθεος, που ασκήτεψαν εδώ τον 15ο αιώνα. Οι μοναχοί θανατώθηκαν από Τούρκους, οι οποίοι, όταν προσπάθησαν να εισέλθουν στον ναό, τυφλώθηκαν από την Παναγία, ωστόσο γιατρεύτηκαν από τη Θεοτόκο μετά τις παρακλήσεις του ιερέα και των κατοίκων του χωριού Κοσμά. Το βέβαιο είναι ότι τον 17ο και 18ο αιώνα η μονή λειτουργούσε, όπως δείχνει και η πρώτη αναφορά της σε γραπτές πηγές, που ανάγεται στο 1730. Τότε, με έγγραφο του Πατριάρχη Σεραφείμ Α΄ ανανεώθηκε το σταυροπηγιακό της προνόμιο, που υπήρχε ήδη από το 1688. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας υπέστη ζημιές και λεηλασίες, αλλά ο ρόλος της στην επανάσταση του 1821 ήταν σημαντικός, με την πρακτική και οικονομική ενίσχυση του αγώνα. Το έτος 1836, αν και είχε λεηλατηθεί από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ δέκα χρόνια πριν, παρουσίαζε ιδιαίτερη ακμή και σταδιακά ανέκτησε την παλιά της αίγλη. Αρχικά ήταν ανδρική αλλά από το 1971 έχει μετατραπεί σε γυναικεία.

Μετά το προσκύνημα στην Μονή θα υπάρξει εκδρομή στο κοντίνο παραδοσιακό χωρίο ΚΟΣΜΑΣ.

Πρόγραμμα εκδρομής

Αναχώρηση Σάββατο 30 Ιουνίου από κεντρικό σημείο της Αθήνας για την Ι.Μονή Παναγίας Ελωνα με ενδιάμεση στάση στο Λεωνίδιο.

Προσκήνυμα στην Ιερα Μονή.

Αναχώρηση για το παραδοσιακό χωρίο Κοσμάς (για φαγητό και περίπατο στα σοκάκια του χωρίου)  Επιστροφή  για Αθήνα  Σάββατο 30 Ιουνίου

Για περισσότερες πληροφορίες και αναλύτικό πρόγραμμα επικοινωνήστε με το TRINITY TRAVEL στα τηλέφωνα 210 4616 600/700 ή στο air@trinitytravel.gr.