Μια διαδικασία που είναι απαραίτητη αλλά πολλές από εμάς, αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα…

Μπορεί να αλλάζουμε σεντόνια συχνά και να είμαστε πολύ προσεκτικές με την καθαριότητα του δωματίου μας, όμως κάθε πότε πλένουμε το στρώμα του κρεβατιού μας;

Πολλές από εμάς, αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα τον καθαρισμό του στρώματος καθώς πιστεύουμε ότι τα σεντόνια κάνουν όλη τη δουλειά! Αυτό είναι μεγάλο λάθος, αφού στο στρώμα δημιουργούνται ακάρεα: βλαβεροί μικροοργανισμοί που δημιουργούνται στα στρώματα κρεβατιού – όσο καθαρό και αν είναι το δωμάτιο ή τα σεντόνια μας – και είναι ένας βασικός λόγος για κρίσεις άσθματος, αλλεργίες και ερεθισμένο δέρμα.

bed-bugs-mattress-pictures-1a

Καλό θα ήταν κάθε οκτώ με δέκα χρόνια να το αλλάζουμε γιατί συγκεντρώνει στο εσωτερικό του επικίνδυνα βακτήρια, ειδικά για τα μικρά παιδιά. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες το 60% περίπου των ακέρεων του σπιτιού βρίσκονται στο «στρωματάκι» μας και τρέφονται από τα απονεκρωμένα κύτταρα του δέρματος μας.

Μην αγχώνεστε όμως, η διαδικασία είναι απλή: Για το λόγο αυτό πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον κάθε δύο με τρεις μήνες. Μάλιστα στο εμπόριο κυκλοφορούν φυτικά σπρέι κατά των ακάρεων, με τα οποία μπορούμε να ψεκάσουμε στο στρώμα μας. Ο παλιός κλασικός και δοκιμασμένος τρόπος καθαρισμού είναι να το «χτυπάμε» δυνατά και από τις δύο πλευρές και να το αφήνουμε στον ήλιο. Επίσης, μία φορά το χρόνο πρέπει να γυρνάμε το στρώμα από την άλλη πλευρά για να διατηρεί το σχήμα και την ελαστικότητα του.

 

Για το πλύσιμο:

-Σκούπιστε το πάνω μέρος του στρώματος με την ηλεκτρική σκούπα τοποθετώντας το ειδικό στόμιο για τα έπιπλα.
-Στη συνέχεια αφαίρεστε τους λεκέδες με ένα πανάκι ελαφρώς βρεγμένο με κρύο νερό και ειδικό απορρυπαντικό και τρίψε απαλά τα λερωμένα σημεία.
-Άφησε το στρώμα να στεγνώσει καλά, για να μη μαζέψει υγρασία και είστε έτοιμες.

 

Επιμέλεια κειμένου: Κέλλυ Λαουμτζή

 

greekaffair.gr