Ακολουθήστε τις συμβουλές μας για την συντήρηση του laptop σας και θα το έχετε πάντα σε άριστη κατάσταση.

Είναι γεγονός πως στις μέρες μας που η τεχνολογία βαδίζει με γρήγορους ρυθμούς, οι εταιρείες κατασκευής φορητών υπολογιστών έχουν μειώσει την ποιότητα κατασκευή με αντάλλαγμα το χαμηλό κόστος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα πιο παλιά laptops να είναι πιο αξιόπιστα από τα νεώτερα που κυκλοφορούν. Η διαφορά στην ποιότητα κατασκευής είναι εμφανέστερη στα πιο φθηνά μοντέλα.

Όπως και να έχει όμως, ο υπολογιστής ή το laptop είναι τα πλέον απαραίτητα εργαλεία στην καθημερινότητα μας και για αυτό είναι σημαντικό να ακολουθούμε κάποιους κανόνες λειτουργίας έτσι ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες κάποιας βλάβης.

  • Κρατάτε μακριά τα υγρά από το laptop σας.

Όσο δελεαστικό κι αν είναι να πίνεις καφέ, αναψυκτικό, νερό ή οποιοδήποτε άλλο υγρό δίπλα στον υπολογιστή, ατυχήματα μπορούν να συμβούν πολύ εύκολα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ποτήρια με καπάκι έτσι ώστε ακόμα κ αν πέσει να μην χυθεί το περιεχόμενο. Το νερό και κάθε άλλο υγρό μπορεί να καταστρέψουν τα εσωτερικά μικροηλεκτρονικά εξαρτήματα. Η λύση είναι απλή : κρατάτε τα ποτά σας μακριά απ’ τον υπολογιστή. Ακόμα κ αν είστε προσεκτικοί κάποιος άλλος μπορεί να χύσει το ποτό σας.

Συμβουλή: Αν ποτέ χυθεί κάποιο υγρό στο laptop σας, είτε είναι σε λειτουργία είτε όχι, γυρίστε το άμεσα ανάποδα έτσι ώστε τρέξουν τα υγρά προς τα κάτω. Αφαιρέστε άμεσα την τροφοδοσία και την μπαταρία. Αφήστε το να αδειάσει από τα υγρά και επισκεφτείτε το service.

  • Άμυνα απέναντι στους ιούς

Πρέπει να έχετε πάντα ενημερωμένα τα λογισμικά προστασίας του υπολογιστή. Σε laptop με κρίσιμα δεδομένα καλό είναι να υποστηρίζονται από κάποιο συνδρομητικό αντιβιοτικό. Οι υπολογιστές που έχουν οικιακή χρήση χωρίς κρίσιμα δεδομένα μπορούν να έχουν κάποια δωρεάν έκδοση λογισμικού προστασίας.

Συμβουλή: Να κινήστε στο internet με προσοχή, Μην κάνετε click σε «περίεργες» διαφημίσεις, μην κατεβάζετε λογισμικό ή δεδομένα, εκτός αν είστε σίγουροι από πού προέρχονται. Όσο πιο δελεαστική είναι μία διαφήμιση, τόσο πιο ύποπτη είναι για να ακολουθεί ιος.

  • Διατηρήστε το laptop καθαρό

1453354101computer-cleanΤα σύγχρονα laptop με τους δυνατούς επεξεργαστές και κάρτες γραφικών έχουν μεγάλες απαιτήσεις ψύξης. Το πρόβλημα είναι ότι οι ανεμιστήρες πρέπει να διατηρούν δροσερά τα κυκλώματα τους μέσα στον πολύ μικρό χώρο που έχουν. Όταν συγκεντρώνεται σκόνη στις ψύχρες των ανεμιστήρων το laptop ζεσταίνεται και αρχίζει να κάνει θόρυβο και να κολλάει. Είναι απαραίτητο λοιπόν να διατηρούμε σε καθαρή κατάσταση όχι μόνο το εξωτερικό του laptop, αλλά και το εσωτερικό του. Αν συγκεντρωθεί πολύ σκόνη στο εσωτερικό του, τότε αυτή φράζει εντελώς την ροή του αέρα, και το laptop μας κινδυνεύει να πάθει μεγάλη ζημιά καίγοντας την κάρτα γραφικών τον επεξεργαστή, ή την μητρική κάρτα.

Συμβουλή: Μην χρησιμοποιείτε το laptop σε μέρη με πολλή σκόνη. Αποφύγετε να το έχετε κοντά σε κουβέρτες ή υφάσματα που μπορεί να χάσουν χνούδι, ή ίνες. Αν ακούτε τον ανεμιστήρα να κάνει θόρυβο και το laptop κολλάει, απευθυνθείτε άμεσα σε εξειδικευμένο service και ζητήστε να γίνει εσωτερικός καθαρισμός και έλεγχος των ανεμιστήρων.

  • Προσοχή στο βύσμα τροφοδοσίας

Το βύσμα του τροφοδοτικού δεν πρέπει να πιέζεται στο σημείο που μπαίνει στο laptop, δεν πρέπει να χτυπάει στα πόδια μας ή σε κάτι άλλο. Μία από τις πιο συχνές βλάβες (με σχετικά μεγάλο κόστος επισκευής) είναι να έχει σπάσει εσωτερικά η υποδοχή της τροφοδοσίας ρεύματος. Προσοχή ακόμη και στο καλώδιο τροφοδοσίας να μην σπάζει ή γυρίζει έντονα, γιατί θα κοπεί εσωτερικά.

Συμβουλή: Αν για να πάρει ρεύμα το laptop σας χρειάζεται να βάλετε το βύσμα ή στρίψετε το καλώδιο με κάποιο καθορισμένο τρόπο, σημαίνει ότι κάπου υπάρχει βλάβη που μπορεί να κάψει τα κυκλώματα τροφοδοσίας. απευθυνθείτε άμεσα σε εξειδικευμένο service.

  • Τα πλαστικά μέρη σπάζουν εύκολα.

Μην πιέζετε με δύναμη την οθόνη κατά το άνοιγμά ή το κλείσιμο της, οι μεντεσέδες που την κρατούν μπορεί να σπάσουν στο σημείο ένωσης με το καπάκι. Μην αφήνετε το καλώδιο να τρέχει στο πάτωμα, αν το πατήσει κάποιος, μπορεί να ρίξει το laptop κάτω. Προσοχή όσοι χρησιμοποιείτε laptop στο κρεβάτι.Συμβουλή: Αγοράστε μία τσάντα μεταφοράς με χοντρά τοιχώματα για να φυλάτε το laptop όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

  • Μην εκθέτετε το laptop σας σε απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.

Οταν βάζετε το laptop σας στο σπίτι τον χειμώνα μην το ανοίγετε κατευθείαν. Αφήστε το λίγη ώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι θα αποφύγετε πιθανές βλάβες στον δίσκο. Αποφύγετε και την ζέστη από την ήλιο επίσης.

  • Μην αφήνετε το laptop σας στο αυτοκίνητο.

Δεν είναι μόνο οι μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας μπορεί να βλάψουν τον υπολογιστή αλλά και ένα laptop ή απλά η τσάντα του laptop μπορεί να γίνουν στόχος για κλοπή.

Αποφεύγετε να ακουμπάτε βάρια αντικείμενα, όπως βιβλία, πάνω στο laptop σας. Αν το κάνετε πιέζετε την οθόνη πάνω στο πληκτρολόγιο και μπορεί να την καταστρέψετε. Επίσης μην πιέζετε την θύρα CD-ROM και τελικά θα σπάσει. Μην αφήνετε cd μέσα στον οδηγό αν δεν τα χρησιμοποιείτε.

  • Όταν αρχίσει να γερνάει αναβαθμίστε το.

Η αναβάθμιση στα laptop αφορά της αύξηση της μνήμης ή ακόμη καλύτερα, την εγκατάσταση ενός δίσκου ssd. Με σχετικά μικρό κόστος θα έχετε δώσει νέα ζωή στο παλιό σας laptop που θα σας καταπλήξει με τις νέες ταχύτητές του.

  • Κάντε γενικό service και εσωτερικό καθαρισμό κάθε 12 με 18 μήνες.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και ο καλύτερος καιρός για ένα γενικό service του laptop σας είναι στο τέλος της άνοιξης και στις αρχές καλοκαιριού. Έτσι θα έχει πεντακάθαρους αεραγωγούς τις ζεστές ημέρες και θα διατηρεί δροσερά τα κυκλώματα.

Το άρθρο είναι μία ευγενική προσφορά του…

palmos1