ΣτΕ: Συζήτηση των «θρησκευτικών» προσφυγών κατά του συμφώνου συμβίωσης

 

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι δια του νέου νομοθετικού πλαισίου που ήδη εφαρμόζεται προσβάλλονται τα χρηστά ήθη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητήθηκαν οι προσφυγές που έχουν καταθέσει Μητροπόλεις, πολίτες και μοναχές ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι δια του νέου νομοθετικού πλαισίου που ήδη εφαρμόζεται προσβάλλονται τα χρηστά ήθη.

Η εκδίκαση των προσφυγών έγινε στο Γ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος η Αικατερίνη Συγγούνα και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αναστασία Παπαδημητρίου) όπου οι δικηγόροι των προσφευγόντων ανέπτυξαν την επιχειρηματολογία τους, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι η επέκταση του συμφώνου είναι αντίθετη και στις διατάξεις του Αστικού Κώδικα που αναφέρονται στο οικογενειακό δίκαιο και τα χρηστά ήθη.

Οι συνήγοροι του Δημοσίου τάχθηκαν από την πλευρά τους υπέρ της συνταγματικότητας της επίμαχης επέκτασης του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ επικαλέστηκαν ότι έχει γίνει καθολικά αποδεκτό από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκές Ένωσης.

Επίσης, οι δικηγόροι του Δημοσίου ανέφεραν ότι η έννοια των χρηστών ηθών είναι αόριστη είτε αυτή καταγράφεται στο Σύνταγμα, είτε στον Αστικό Κώδικα.

Τέλος, το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να πιστεύουμε οι το ΣτΕ θα πράξει το άσωστο και αποφασίσει το σωστό ώστε να μην  προσβάλλονται τα χρηστά ήθη της ελληνικής χριστιανικής οικογένειας .