O Στέλιος Καλαθάς μιλάει στον Κυριάκο Τσικορδάνο για τη μέθοδο «Συναισθηματική Διαλεκτική», τη ζωή του και το θέατρο.

Στέλιο σε καλωσορίζω και σε ευχαριστώ που μας έκανες  την τιμή να σε φιλοξενήσουμε στο Greekaffair.gr και να ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας  με αυτό που ασχολείστε τα τελευταία 9 χρόνια, τα Σεμινάρια Συναισθηματικής Διαλεκτικής, θα ήθελα να μου πεις τι ακριβώς είναι αυτό γιατί πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει;

Η Συναισθηματική Διαλεκτική είναι μια βιωματική μέθοδος υποκριτικής και προσωπικής ανάπτυξης που σε βοηθάει να διαχειρίζεσαι και να εκφράζεις σωστά τα συναισθήματά σου.

Τα άτομα που συμμετέχουν στην εφαρμογή της μεθόδου αυτής, ανακαλύπτουν τη θερμή και ουσιαστική επικοινωνία μέσα από λόγο-διάλογο, από μουσική και κίνηση, αλλά και μέσα από την επαφή τους με σημαντικούς συγγραφείς και κείμενα του παγκόσμιου θεάτρου.

Η μέθοδος αποτελείται από ξεχωριστές ενότητες και περιλαμβάνει ασκήσεις:

Διαφραγματικής αναπνοής και υποκριτικής, στοιχεία αυτοσχεδιασμού, γλώσσα σώματος, ικανότητες επικοινωνίας, σκηνική  παρουσία, ορθοφωνία, θεατρικό παιχνίδι, διαχείριση και έκφραση συναισθημάτων, ενίσχυση αυτοπεποίθησης και διαμόρφωση προσωπικής εικόνας.

Η μέθοδος απευθύνεται κυρίως σε όσους θέλουν να βιώσουν τη μαγεία των ρόλων για να ενεργοποιήσουν το προσωπικό τους υλικό και τις εσωτερικές τους δυνάμεις, ανακαλύπτοντας δημιουργικές διεξόδους στην καθημερινότητά τους.

Στην Αθήνα έχω 5 ομάδες σε μόνιμη βάση, αλλά υπάρχουν ομάδες και στη Θεσσαλονίκη, την Κύπρο, την Κρήτη και την Καβάλα.

Για περισσότερες πληροφορίες όποιος θέλει μπορεί να μπει στο site «Συναισθηματική Διαλεκτική» και να ενημερωθεί πληρέστερα.

stelios kalathas2

Θεωρείς ότι η ψυχοθεραπεία τείνει να γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα;

Η ψυχοθεραπεία… δεν γίνεται μόδα γίνεται ανάγκη δυστυχώς. Μέσα από την κρίση που βιώνουμε, που δεν είναι μόνο οικονομική, οι Έλληνες βλέπουν να καταρέουν γύρο τους πολλά δεδομένα και σιγουριές που ήξεραν τόσα χρόνια. Όλο αυτό το γκρέμισμα έχει φέρει μεγάλες συνέπειες μέσα μας. Θέλει λοιπόν να στραφούμε με σεβασμό στον έσω κόσμο μας και να ξαναβρούμε τα αληθινά θέλω μας. Αυτά που μας πάνε μπροστά στο φως και στην αλήθεια μας..και όχι εκεί που μας οδηγούσαν τόσα χρόνια σε κάλπικες ανάγκες. Το να δουλέψεις με τον εαυτό σου είναι επιτακτική ανάγκη πλέον.

Πιστεύεις ότι σήμερα οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν γίνει αρκετά πιο δύσκολες;

Νομίζω πάντα ήταν δύσκολες… θέλει πολύ δουλειά, πολύ υπομονή και αρκετή τύχη να βρεις ανθρώπους δίπλα σου να ενώσεις ζωές, φιλίες, αγάπες… ο καθένας είναι ένα νησί και γύρω – γύρω θάλασσα, και οι γέφυρες πρέπει να είναι γερές και σίγουρες.

Υπάρχουν πράγματα που σε ενοχλούν στην καθημερινότητα σου και αν ναι ποια;

Με ενοχλεί πολύ η έλλειψη σεβασμού.. ζούμε σε μια χώρα που δεν έχουμε μάθει να σεβόμαστε το διπλανό μας. Ο καθένας κάνει αυτό που τον βολεύει και δεν σκέφτεται ότι ζούνε κι’ άλλοι άνθρωποι δίπλα του. Αυτό το αντιμετωπίζουμε παντού…και με θλίβει πολύ.

Πριν από λίγες μέρες κάνατε πρεμιέρα στο θέατρο Αμιράλ με τη θεατρική παράσταση «Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΚΡΟΝΧΟΛΜ» μίλησε μας λίγο για την παράσταση και το ρόλο που υποδύεσαι;

Νιώθω πολύ τυχερός που μου δόθηκε η ευκαιρία να παίζω αυτό τον υπέροχο ρόλο σ’ ένα εξαιρετικό έργο. Μοντέρνο, επίκαιρο, ανατρεπτικό, η μέθοδος στο θέατρο ΑΜΙΡΑΛ νομίζω είναι ένα έργο που αφορά όχι μόνο ένα καθαρά θεατρόφιλο κοινό αλλά και όσους θέλουν να γνωρίσουν μέσα από αληθινά γεγονότα τον τρόπο που σήμερα οι εταιρίες επιλέγουν το προσωπικό, τι ψυχολογικά τεστ τους περνάνε για να καταγράψουν αντιδράσεις και να κρίνουν συνειδήσεις και προσωπικότητες. Μια ανατρεπτική κωμωδία που παίζεται για 7 χρόνια στην Αθήνα..ένα έργο που αυτή τη στιγμή παίζεται σε 23 χώρες στον κόσμο.

Έρωτας ή απλά η αγάπη είναι το παν στη ζωή σήμερα για ένα άνθρωπο πιστεύεις;

Για τον καθένα είναι άλλη επιλογή…εγώ προτιμώ την αγάπη..μετά από έρωτα…χαχα

Τι σου έχει διδάξει η ζωή σου Στέλιο μέχρι σήμερα;

Η ζωή μου έχει διδάξει..ότι όποιος έχει μεράκι, πάθος και αγάπη σε ότι κάνει πετυχαίνει ακόμα και σε εποχές δύσκολες και σκοτεινές. Πρέπει να έχουμε δύναμη ψυχής και να μην αφήνουμε κανέναν γύρο μας να μας μειώνει αυτή τη δύναμη.

Αν ήσουν δημοσιογράφος και έπαιρνες από τον εαυτό σου συνέντευξη τι ερώτηση θα του έκανες;

Δύσκολη ερώτηση…χαχα

Στις συνεντεύξεις τι σε ενοχλεί περισσότερο;

Η αδιακρισία..ότι κάποιοι συνάδελφοι σου, προκειμένου να εντυπωσιάσουν, δεν ξέρουν που σταματάει το διακριτικό και που αρχίζει το αδιάκριτο…μέτρο.

Έχεις κάποιο προσωπικό καταφύγιο για να ηρεμείς τον ελεύθερο σου χρόνο;

Μιλάω με τους φίλους από κοντά σε καφέ…αλλά και μέσω facebook έχω αρκετούς φίλους και απαντώ πάντα σε όλους.. από την προσωπική σελίδα μου.

Τέλος ποια είναι τα επόμενα σου επαγγελματικά βήματα;

Έφτιαξα ένα πολυχώρο τέχνης και έκφρασης στο Μοναστηράκι όπου εκεί εκτός από τα μαθήματα και τις ομάδες της συναισθηματικής διαλεκτικής… οργανώνονται και σεμινάρια σε συνεργασία με ψυχολόγους, χορογράφους, εικαστικούς και γενικά σκοπεύω να δημιουργηθεί μια κητίδα όπου όποιος έχει κάτι νέο να προτείνει να έχει ένα χώρο να τον φιλοξενεί στο κέντρο της Αθήνας.

 

Συνέντευξη: Κυριάκος Τσικορδάνος