Στενή συνεργασία Ναυτικών Μουσείων Ελλάδας-Αυστραλίας

Ο αντιναύαρχος ε.α. και πρώην α’ υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Ιωάννης Παλούμπης και η σύζυγός του, πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδας, Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη. Φώτο: Γενικό Προξενείο Ελλάδας στο Σίδνεϊ

Το 2020, 2.500 χρόνια από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας, προγραμματίζονται εκδηλώσεις στην Ελλάδα

Η «εξαιρετική συνεργασία» που ξεκίνησαν τα Ναυτικά Μουσεία Ελλάδας και Αυστραλίας, μπορεί να αναπτυχθεί σημαντικά τα προσεχή χρόνια και «να στείλει η Ελλάδα την μεγάλη αρχαία τριήρη και άλλο υλικό που να δείξουν πώς ο ελληνικός πολιτισμός μεταλαμπαδεύτηκε στις περισσότερες χώρες του κόσμου».

Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Εθνικού Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδας Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, η οποία ήταν τις προηγούμενες ημέρες στην Αυστραλία, όπου έκανε επαφές με το Αυστραλιανό Εθνικό Ναυτικό Μουσείο που λειτουργεί στο Darling Harbour του Σίδνεϊ.

Καρπός της συνεργασίας των δύο Μουσείων είναι το, όντως, εντυπωσιακό εκθεσιακό ομοίωμα της αρχαίας τριήρους «Ολυμπιάς», που εστάλη από το ελληνικό Μουσείο και εκτίθεται αυτή την περίοδο στην είσοδο του Αυστραλιανού αντίστοιχου.

Η κ.Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, σε συνέντευξή της στο Ελληνικό Πρόγραμμα Ραδιοφωνίας SBS, ρωτήθηκε για τη μορφή που μπορεί να πάρει η συνεργασία των δύο Μουσείων στο μέλλον.

Ανέφερε ότι το 2020, που θα είναι η επέτειος των 2.500 χρόνων από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας, στην Ελλάδα προγραμματίζονται πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις.

«Στο πλαίσιο αυτό, το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας θα μπορούσε να στείλει στο ομόλογό του της Αυστραλίας, τη μεγάλη τριήρη και άλλο υλικό, όχι μόνο για να το θαυμάσουν οι επισκέπτες εδώ, αλλά να καταδειχθεί και η σπουδαιότητα της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας» είπε.

«Η Ναυμαχία εκείνη, που κερδήθηκε από τους Έλληνες, ήταν καθοριστικής σημασίας. Εάν δεν είχε κερδηθεί, οι Πέρσες θα είχαν περάσει στην Ευρώπη και ο πολιτισμός δεν θα ήταν ο δυτικοευρωπαϊκός που λέμε σήμερα, και ο οποίος έχει μεταλαμπαδευτεί από την Ελλάδα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Θα ήταν μιας άλλης μορφής πολιτισμός» σημείωσε η κ. Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη.

Κατά την παραμονή της στο Σίδνεϊ, η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου έδωσε ομιλίες στα οικήματα της ΑΧΕΠΑ Ν.Ν.Ουαλίας και του Παναρκαδικού Συλλόγου και συνάντησε διάφορους παροικιακούς παράγοντες.

Συνοδευόταν από τον σύζυγό της, αντιναύαρχο εν αποστρατεία και πρώην α’ υπαρχηγό του Γενικού Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας (ΓΕΕΘΑ), Ιωάννη Παλούμπη, ο οποίος έδωσε ομιλία στο Αυστραλιανό Εθνικό Ναυτικό Μουσείο, επικεντρώνοντας στο πώς οι τριήρεις συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο στην εμπέδωσε και διάδοση της Δημοκρατίας, έτσι όπως την επινόησαν και την εφήρμοσαν οι αρχαίοι Αθηναίοι.

Πηγη