Συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) και Γονεϊκότητα : Επιγραμματικά τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη & πώς μπορούμε  να επηρεάσουμε τα παιδιά μας ;

‘Οταν γινόμαστε γονείς δεν είμαστε σίγουροι πάντοτε, τί  είναι κατάλληλο για την οικογένειά μας – είτε γιατί δεν έχουμε επαρκή πληροφόρηση (είτε επειδή  βομβαρδιζόμαστε απο υπερπληροφόρηση!!) είτε γιατί είμαστε σε συναισθηματική φόρτιση και δεν εχουμε διαύγεια , είτε υποσυνείδητα επηρεάζομαστε απο τα βιώματά μας ή και το περιβάλλον μας..
Αξίζει να αναφέρω  ό,τι όπως αποδεικνύεται -Η συναισθηματική νοημοσύνη (νοημοσύνη των συναισθημάτων- το πώς κατανοούμε και διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας) θεωρείται πολύ πιο σημαντική απο την ψυχρή ικανότητα σκέψης ! (Υπάρχουν 6 τύποι νοημοσύνης  και ο Gardner επινόησε  ήδη ένα μοντέλο της συναισθηματικής νοημοσύνης που αναφέρει αργότερα και ο Daniel Golemam -1996)

Πώς μπορεί ο τρόπος που διαχειριζόμαστε, πχ τον θυμό μας να επηρεάσει τα παιδιά μας;
Υπάρχουν πολλοι τρόποι να δουλέψουμε με τον εαυτό μας, ώστε να αποκτήσουμε ακόμη βαθύτερη κατανόηση των αντιδράσεων μας όπως,μέσω της αυτογνωσίας , της ενδοσκόπησης, της  ειλικρινής αυτοεξέτασης – και παράλληλα θετικής δράσης !! Για παράδειγμα, ακόμη και εαν κάνουμε λάθος όταν  το παραδεχθούμε στα παιδιά μας δίνουμε το καλό παράδειγμα να ακολουθήσουν και να αντανακλούν ειλικρινή και θετική συμπεριφορά και εκείνα, στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους ! Το ίδιο ισχύει  και με την ενσυναίσθηση.

Πως μπορούν οι γονεις να είναι  σίγουροι οτι οι αποφάσεις τους θα επηρεάσουν την ζωή των παιδιών τους θετικά;

Πιστεύω ό,τι ως άνθρωποι πρώτα,και μετά ως γονείς,  είναι πολύ υποβοηθητικό να έχουμε ξεκαθαρίσει μέσα μας τί είναι πιο σημαντικό για εμάς και την οικογενειά μας. (Σε αυτό  βεβαια βοηθά όταν η γονεϊκότητα είναι κατ’ επιλογήν  και όχι  από ανάγκη ή ως τυχαίο γεγονός!)

Κάποιοι άνθρωποι θεωρούν προτεραιότητα τους την υγεία – οπότε για παράδειγμα επιλέγουν τον μητρικό θηλασμό ως επένδυση και για το μωρό και για την μητέρα, ή μια καλύτερη διατροφή για ολόκληρη την οικογένεια κοκ.

Άλλοι άνθρωποι θεωρούν πολύ πιο σημαντική την κοινωνική καταξίωση και την μόρφωση.  Άλλοι θεωρούν το πιο σημαντικό την υλική κάλυψη της οικογένειας .. Ειναι αποδεδειγμένο οτι οι αποφάσεις μας καθρεφτίζονται στα παιδιά μας ! -Σαφέστατα,  όταν ο γνώμονας μας ειναι βασισμένος στις ηθικές αξίες μας και στη γνήσια ικανοποίηση που θελουμε στην ζωή μας καλλιεργώντας την πνευματική μας υπόσταση και όχι μόνο την υλική… τότε επιδιώκουμε να έχουμε ισορροπία και να ζούμε ικανοποιητική ζωή παρά τις δυσκολίες της εποχής μας , και αυτό αντανακλά στα παιδιά μας!

Λένε  πως τα παιδιά μας είναι  ο ανώτερος δάσκαλός μας – με ποιόν τρόπο μπορεί να γίνει αυτο;

Σίγουρα αυτό  ισχύει  σε πολλά επίπεδα!! Από τη στιγμή που γεννιούνται
τα παιδιά μας καλούμαστε να καλλιεργούμε ιδιότητες όπως, η υπομονή ,
η εγκράτεια ,η  μακροθυμία ! Αιφνιδιαζόμαστε όταν  καλούμαστε να απαντήσουμε τα υπαρξιακά ερωτήματά τους που σχετίζονται με το Θεό, το θάνατο , το μέλλον της ανθρωπότητας .. Αυτό αποτελεί συνήθως το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα που αξίζει τον κόπο!! Αν βλέπουμε το κάθε νέο στάδιο ανάπτυξης και εξέλιξης των παιδιών μας, σαν μια νέα περιπέτεια, μας βοηθά να κρατάμε την ψυχραιμία μας και με  αρκετό χιούμορ να βλέπουμε τι θετικό μπορούμε όλοι να αποκομίσουμε !! Με αυτόν τον τρόπο βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο! (Ειδικά όταν  τα παιδιά είναι αντιμέτωπα με έντονα αρνητικά συναισθήματα -βοηθάπολυ !)
Επίσης, ως γονείς, αναζητούμε τρόπους να εξελισσόμαστε, ως άνθρωποι , στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα , τα προβλήματά μας ώστε  να γίνουμε άξιοι προς μίμηση για τα παιδιά μας. Το είδος της διαπαιδαγώγησης που επιλέγουμε για τα παιδιά μας είναι επίσης  πολύ σημαντικό ! ´Όταν αναρωτηθούμε πού βασίζεται, κατανοούμε ότι είναι είτε  στην αγάπη είτε  στον φόβο! ´Οταν βασίζονται τα όρια που θέτουμε στα παιδιά μας , στην αγάπη και την αλήθεια – και τα παιδιά το κατανοούν αυτό- παρακινούνται στο να ενεργούν θετικά και να βασίζονται και εκείνα στην δύναμη της αγάπης .( τα παιδιά ειναι απίστευτοι ανιχνευτές συναισθημάτων!!) Αντίθετα όταν  κυριαρχεί ο φόβος πίσω από κάθε πράξη
ή απόφασή μας ,τα αποτελέσματα είναι αρνητικά και δημιουργούν μόνο προβλήματα αργά η γρήγορα .. Έτσι, παρόλο που οι εποχές που διανύουμε δυσχεραίνουν το έργο των γονέων , βοηθά όταν εμπνεόμαστε  από τα παιδιά μας και εστιάζουμε  στα θετικά πράγματα της καθημερινότητάς μας .
Μια ιδέα επαναφόρτισης  είναι και ένας περίπατος στην φύση , η κοινή ενασχόληση σε κάποιο χόμπι ή απλά να απολαμβάνουμε όλοι μαζι τα αστέρια ένα βράδυ !!
Η καλύτερη ευχή για τον κάθε γονέα είναι πραγματικά  να χαιρόμαστε τα παιδάκια μας!!!

Κατερίνα Μιχαηλίδου IBCLC , LC , CPD
Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας
Σύμβουλος Μητρότητας
Σύμβουλος Μοριακού Υδρογόνου
Ερευνήτρια