Τους «Ηθικόν Ακμαιότατον» απαρτίζουν οι: Κώστας Καραγκιοζίδης (τραγούδι, μπουζούκι, ούτι, κιθάρες, μπάσο, πλήκτρα, κρουστά), Δημήτρης Ζαράρης (πλήκτρα, φωνητικά) και Γιώργος Καβακλιλής (τύμπανα).

Τρεις εξαιρετικοί μουσικοί, παιδιά Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, που η κοινή τους καταγωγή και το πάθος τους για τη μουσική, τους ένωσε με μια πολύτιμη φιλία ετών που εξελίχθηκε και σε καλλιτεχνική δράση. Κοινός τόπος, η αγάπη τους για την ελληνική μουσική, από όπου αντλούν έμπνευση: παραδοσιακά, λαϊκά και ρεμπέτικο τραγούδι, μπλέκουν με πιο μοντέρνα στοιχεία και πάντα με φόντο την ουσιαστική και σε βάθος παιδεία των τριών μουσικών.

Ηθικόν Ακμαιότατον (2)

Κώστα και Γιώργο σας καλωσορίζω στο greekaffair.gr !

Κώστα, είσαι ένα παιδί της ομογένειας θα έλεγε κανείς αφού γεννήθηκες και μεγάλωσες στην Γερμανία από Έλληνες γονείς. Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια, έχεις όμορφες ή άσχημες αναμνήσεις;

Κώστας: Γεια σας, και ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον. Ναι, μεγάλωσα στην Γερμανία όταν ακόμη όλα ήταν εντελώς διαφορετικά. Έμενα, με θυμάμαι σε γειτονιές μεταναστών με πολλούς Έλληνες, Ιταλούς, Τούρκους και Γιουγκοσλάβους. Έτσι είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και άλλες κουλτούρες και μαζί με αυτές και την μουσική τους. Γενικά έχω όμορφες παιδικές αναμνήσεις.

Από μικρός τι επιθυμούσες πολύ να γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Κώστας: Ποτέ δεν είχα κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου. Ο πατέρας μου είναι και οργανοποιός, κατασκευάζει ποντιακές λύρες. Οπότε, η μουσική υπήρχε πάντα μέσα στο σπίτι μας. Σε ηλικία 4 χρονών, άρχιζα να παίζω λοιπόν μουσικά όργανα, όπως ακορντεόν, πλήκτρα, κιθάρα, ποντιακή λύρα και μπουζούκι. Πάντα αυτοδίδαχτος και με πολύ μεγάλη περιέργεια. Όσο περνούσαν τα χρόνια καταλάβαινα όλο και περισσότερο ότι θα ασχολιόμουν και επαγγελματικά στο μέλλον.

Σε ποια ηλικία ανακάλυψες ότι σου αρέσει η μουσική και το τραγούδι και ήθελες να ασχοληθείς;

Κώστας: Ήμουν 9 χρονών όταν άρχισα να παίζω σε πάλκα μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό μου Αναστάσιο. Εκεί έβγαλα τα πρώτα μου χρήματα. Δεν θα ξεχάσω εκείνα τα χρόνια που ήταν μεγάλο σχολείο για μένα. Είχαμε και τα τυχερά μας τότε. Έπεφτε πολύ χαρτούρα… χαχα. Μετά το 1993 είχα το πρώτο μου Commercial Recording Studio φούλ Analog με ταινία και Analog Mixing κονσόλα. Εκεί άρχισα να κάνω και τις πρώτες μου παραγωγές.

Θυμάσαι το πρώτο τραγούδι που είπες;

Κώστας: Ναι το θυμάμαι επειδή με είχαν ηχογραφήσει κρυφά σε μια κασέτα. Ήταν το «Φεγγάρι κάνει βόλτα, στης αγάπης μου την πόρτα» και ήμουν 2 χρονών.

«Ηθικόν Ακμαιότατον»… πως και πότε ξεκίνησε η σχέση αυτή;

Κώστας: Ξεκίνησε πριν περίπου 20 χρόνια, όταν ο Δημήτρης Ζαράρης  (πλήκτρα και φωνητικά) ήρθε σε μένα για μαθήματα. Θυμάμαι μου λέγε ο πατέρας του «Κωστάκη, μπορείς να του μάθεις ελληνικά τραγούδια; Μόνο ξένα παίζει…». Είχε πολύ πλάκα, γιατί πολύ γρήγορα άρχισε να λατρεύει την ελληνική μουσική και έτσι δέσαμε και ως φίλοι. Λίγο αργότερα ήρθε και ο Γιώργος Καβακλιλής (τύμπανα), ο οποίος ήταν συμμαθητής και γείτονας του Δημήτρη. Έτσι από μία σχέση δασκάλου – μαθητή προέκυψε μια σχέση φιλίας και μία μπάντα.

Ηθικόν Ακμαιότατον

Γιατί ονομάσατε το συγκρότημα σας «Ηθικόν Ακμαιότατον», τι σημαίνει;

Γιώργος: Βασικά μας βγήκε εντελώς αυθόρμητα. Ήταν ιδέα του Κώστα. Ψάχναμε κάτι αστείο, θετικό και ταυτόχρονα κάτι που να εμπνέει πειθαρχία. Και όχι, δεν είχαμε πάει τότε στρατό όταν αποφασίσαμε να το ονομάσουμε έτσι (χαχα).

Κώστα στο βιογραφικό σας αναφέρεται ότι η παραδοσιακή μουσική για τους «Ηθικόν Ακμαιότατον» ήταν ίσως και το μεγαλύτερο σχολείο. Θα ήθελες να μας το αναλύσεις λίγο;

Κώστας: Δεν ξεκινάνε όλα από εκεί; Η παραδοσιακή μουσική είναι το «δημοτικό» σχολείο, είναι η «πρώτη τάξη» που λέμε. Παίρνεις από εκεί την βασική μουσική παιδία και εξελίσσεσαι. Τώρα, αν την αγαπήσεις κιόλας , τότε το αποτέλεσμα σου θα είναι πολύ αληθινό. Πράγμα που σπανίζει στην εποχή μας. Είχαμε την τύχη λοιπόν να μεγαλώσουμε σε οικογένειες που η παραδοσιακή μουσική έπαιζε μεγάλο ρόλο, είτε ήταν ποντιακή είτε μακεδονίτικη ή νησιώτικη.

Οι «Ηθικόν Ακμαιότατον» επιστρέφουν σχεδόν μετά από 6 χρόνια στην ελληνική δισκογραφία με ένα νέο τραγούδι αυτό «Να με σκέφτεσαι, να μ’ αγαπάς». Πες μας δυο λόγια για το νέο σας τραγούδι.

Κώστας: Το νέο μας τραγούδι το υπογράφει ο φίλος και πολύ καλό  μπουζούκι Ιωσήφ Σαρασίδης. Ο Ιωσήφ, μετρώντας πολλά χρόνια στον χώρο αυτόν έχει συνεργαστεί με διάφορους λαϊκούς καλλιτέχνες. Μία από τις μεγάλες επιτυχίες του είναι και το «Μα που να πάω» που έχει τραγουδήσει ο Θέμης Αδαμαντίδης.  Το «Να με σκέφτεσαι, να μ αγαπάς» είναι ένα δωράκι που έχει αγγίξει την ψυχή μου από την πρώτη στιγμή που το άκουσα. Τον ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας.

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΕΔΩ!)

Γιατί η «Ηθικόν Ακμαιότατον» έκαναν μια παύση 6 χρόνων σχεδόν δισκογραφικά; Τι ήταν αυτό που τους σταματούσε να παρουσιάσουν μια νέα τους δουλειά;

Γιώργος: Η απογοήτευση. Μετά την εμπειρία μας το 2008-2009 εδώ στην Ελλάδα, «πέσαμε στην παγίδα» να πιστέψουμε ότι, αυτό που ξεκινήσαμε τότε να κάνουμε ήταν σε λάθος εποχή. Ένα λαϊκό συγκρότημα εν έτη 2008? Τότε κυριαρχούσε σχεδόν μόνο το Ποπ και το Ροκ, Ήταν πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να περάσουμε την μουσική μας στο κοινό. Δεν μας δόθηκε η ευκαιρία με ελάχιστες εξαιρέσεις. Φυσικά έπαιξε και μεγάλο ρόλο η οικονομική κρίση που τότε ξεκίνησε έντονα.

Πιστεύετε ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν λαϊκές ρίζες στην ελληνική μουσική ή έχουν μπασταρδευτεί με άλλα είδη μουσικά ακούσματα;

Γιώργος: Το θέμα είναι τι θεωρούμε πλέον λαϊκή μουσική. Η αλήθεια είναι ότι με τα χρόνια έχει αλλάξει και ο τρόπος σύνθεσης στην μουσική. Και είναι λογικό. Η μεγάλοι συνθέτες όπως οι Κουγιουμτζής, Τσιτσάνης, Χατζηδάκης, Άκης Πάνου και όλοι αυτοί ζούσανε σε άλλες εποχές με διαφορετικές ανάγκες. Η μουσική εξελίσσεται και με τις εποχές. Λαϊκή ρίζα όμως μπορείς να έχεις μόνο αν έχεις μελετήσει όλους αυτούς τους τεράστιους δασκάλους.

Ποιο είναι τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν οι «Ηθικόν Ακμαιότατον» στην ομογένεια αλλά και γενικά στο κόσμο σαν συγκρότημα;

Κώστας: Αυτό που εμείς προσπαθούμε να καταφέρουμε με το κοινό μας είναι να είμαστε μία μεγάλη παρέα και να περνάμε όμορφα με ωραία τραγούδια και χωρίς υπερβολές. Να πίνει ο κόσμος  το ποτάκι τους η το κρασί τους, αλλά ταυτόχρονα να μην ξεχνάει ότι στην σκηνή υπάρχει κάποιος που παίζει μουσική.

Γιώργος: Ενότητα και αισιοδοξία. Ειδικά στην ομογένεια είναι πολύ όμορφο να βλέπεις  Έλληνες και μη, να γίνονται μία μεγάλη παρέα και να τραγουδάνε και να χορεύουν όλοι μαζί. Η μουσική πρέπει να ενώνει τους λαούς.

Κάθε φορά που ασχολείστε και με ένα διαφορετικό είδος μουσικής οι «Ηθικόν Ακμαιότατον» τι ανακαλύπτουν μέσα από αυτό;

Κώστας: Σπούδασα Jazz μουσική (Musik hochschule Mannheim) και είχα την τύχη να παίξω σε πολλά και διαφορετικά Jazz Festivals με μουσικούς από όλο τον κόσμο. Από εκεί πήρα πολλά στοιχεία που πλέον δανείζομαι όταν θέλω να κάνω κάποιο «πάντρεμα». Επίσης, όταν στην δεκαετία του 90 ασχολήθηκα με τις τούρκικες παραγωγές και πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη ανακάλυψα πολλά κοινά στοιχεία με την ελληνική μουσική. Είναι τεράστια εμπειρία να ηχογραφείς με 10 βιολιά ταυτόχρονα και μέσα σε μια ώρα να έχεις τελειώσει με 3 κομμάτια. Πολύ αργότερα ήρθε αυτή η μόδα και στην Ελλάδα. Επίσης έχω συνεργαστεί με μουσικούς από Βραζιλία, Αμερική, Περσία, Ισπανία, Ινδίες και Αφγανιστάν. Με ενδιαφέρει γενικά πάρα πολύ να μαθαίνω και άλλες μουσικές. Και φυσικά δανείζομαι ιδέες στις δικές μου παραγωγές. Αν ακούσεις π.χ. την διασκευή μας στο παλιό ρεμπέτικο «Τα δαχτυλίδια» θα ακούσεις ρεμπέτικα παιξίματα με ήχους RnB και Drum&Base.

Η παρουσία σας στο χώρο της μουσικής και του τραγουδιού είναι πολυετής, αυτό σας έχει ωριμάσει καθόλου σαν καλλιτέχνες αλλά και σαν ανθρώπους;

Κώστας: Και βέβαια. Πριν 20 χρόνια π.χ. ο στόχος μου ως καλλιτέχνης  ήταν να κάνω μεγάλες παραγωγές με δύσκολες ενορχηστρώσεις. Την εποχή εκείνη ήταν ακριβώς αυτό που με «γέμιζε» και με έκανε ευτυχισμένο. Τώρα, 20 χρόνια μετά, θέλω να κάνω  πιο ουσιώδεις  πράγματα, πιο απλά και χωρίς υπερβολές. Η ζωή καμιά φορά σε καθοδηγεί από μόνη της.

Γιώργος: Είναι αναπόφευκτο να μην επηρεαστείς και ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης. Μεγαλώνοντας, οι προσωπικές εμπειρίες του καθενός μας, μας αναγκάζει να βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά. Είτε σε καλλιτεχνικό, είτε σε προσωπικό επίπεδο.

Το ύφος των τραγουδιών σας πιστεύετε ότι θα μπορούσε κάλλιστα να ντύσουν μουσικά ένα θεατρικό ή κινηματογραφικό έργο; Εάν σας πρότειναν μια τέτοιου είδους συνεργασία θα δεχόσασταν;

Γιώργος: Πιστεύω πως κάθε είδος μουσικής μπορεί να ντύσει μουσικά μια ταινία η μια θεατρική παράσταση. Όταν δένει η κατάλληλη μουσική με την αντίστοιχη εικόνα, το αποτέλεσμα μπορεί να ειναι καταπληκτικό.

Κώστας: Είναι κάτι που δεν είναι άγνωστο για μένα. Στο παρελθόν έχω συνθέσει μουσική για θεατρικές παραστάσεις της  λυρικής σκηνής του Mannheim (National theater Mannheim). Ήταν τότε για μένα κάτι καινούργιο και πρωτότυπο. Μέσα από αυτό εξελίχτηκα και σαν καλλιτέχνης, αλλά και σαν άνθρωπος. Ξαφνικά βρέθηκα σε μία ομάδα που έπρεπε να «δέσει» για να βγει ένα άριστο αποτέλεσμα. Για να απαντήσω λοιπόν στην ερώτηση σου, ναι μια τέτοιου είδους συνεργασία θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για εμάς.

Για τον Κώστα συνήθως τι είναι αυτό που αποτελεί πηγή έμπνευσης;

Κώστας: Οτιδήποτε μπορεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης για έναν καλλιτέχνη. Προσωπικά, εμπνέομαι από πρόσωπα και καταστάσεις που μου δημιουργούνε πολύ έντονα συναισθήματα. Ένα πρόσωπο από αυτά είναι η κόρη μου.

Τι είναι πρόκληση για τους Ηθικόν Ακμαιότατον;

Κώστας: Πρόκληση για εμάς θα ήταν μια συνεργασία με κάποιον καλλιτέχνη όπως  την Γλυκερία, την Βιτάλη η την Χαρούλα. Μεγαλώσαμε με τις φωνές αυτές και θα ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμάς.

Γιώργος:  Θα ΄ταν π.χ. να πάμε στην Eurovision (χαχα!). Όχι, πλάκα κάνω, αν και είχε αρκετά ακουστεί το όνομά μας για την φετινή συμμετοχή. Όπως ανάφερε και ο Κώστας, προσωπικά για μένα, πρόκληση θα ήταν ένας δίσκος με όλες αυτές τις γυναικείες φωνές.

Στα άμεσα σχέδια σας περιλαμβάνετε κάποια νέα δισκογραφική δουλειά ή σειρά συναυλιών για το καλοκαίρι;

Τον Σεπτέμβριο ετοιμάζουμε μια μίνι σειρά εμφανίσεων σε όλη την Ελλάδα. Είναι πιστεύω καιρός μετά από πολλά χρόνια να παίξουμε στην χώρα μας και να μοιραστούμε όλη αυτή την ενέργεια που έχουμε μέσα μας. Δισκογραφικά, θα κυκλοφορήσει κάπου τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο το καινούργιο μας τραγούδι, που αν πάνε όλα καλά, θα έχουμε και μια συμμετοχή έκπληξη!  

Σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη και το greekaffair.gr σας εύχεται κάθε επιτυχία!

Και εμείς ευχαριστούμε!

Συνέντευξη Κυριάκος Τσικορδάνος