Ο Νίκος Σκούφας, έχει παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα από το 2000, η οποία χαρακτηρίζεται από ανοδική πορεία και σημαντικές συνεργασίες!

Η αγάπη του για το τραγούδι, δε μένει μόνο στο ερμηνευτικό κομμάτι. Καταπληκτικές στιχουργικές και συνθετικές εμπνεύσεις συμπληρώνουν το παζλ της ιδιαίτερης και δημιουργικής καλλιτεχνικής του φύσης!

Από μικρός είχες στο μυαλό σου να γίνεις τραγουδιστής;

Από πολύ μικρός θυμάμαι τον εαυτό μου το μόνο που να απολαμβάνει να είναι η στιγμή που τραγουδάει σε φίλους και συγγενείς. Αυτοί μου έδιναν και το κίνητρο, αφού μου ζήταγαν συνεχώς να τους πω κάποιο τραγούδι. Από 5 χρονών ακόμα.

Θυμάσαι πιο ήταν το πρώτο σου επαγγελματικό τραγούδι;

Μια διασκευή τραγουδιού του Θέμη Αδαμαντίδη «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί». Ο Αδαμαντίδης είναι μια από τις φωνές που αγαπώ πάρα πολύ. Γενικά μ’ αρέσει να κάνω αυτό που σκέφτομαι κι όχι αυτό που θα μου προτείνουν οι άλλοι. Οσες φορές το έκανα είχα καλό αποτέλεσμα ως προς την αποδοχή των ανθρώπων.

Από τα τραγούδια που επιλέγεις θα έλεγα ότι σου ταιριάζουν τραγούδια στο στυλ Γιάννη Πάριου και Αντώνη Βαρδή. Σωστά το κρίνω;

Ναι, όντως κάποιοι το λένε αυτό. Δεν μπορώ εγώ να το κρίνω για μένα γιατί έχω καταπιαστεί με κάθε είδος τραγουδιού. Πες το τρέλα, πες το λόξα… Για παράδειγμα στα 18 μου συμμετείχα σε ποπ συγκρότημα και έλεγα εντελώς διαφορετικά τραγούδια από αυτά που λέω τώρα. Πάντα μου άρεσε να δοκιμάζω καινούργια πράγματα. Θεωρώ ότι είναι κρίμα να βάζεις παρωπίδες στο νέο.

Το καινούργιο σου τραγούδι «Δεν έφυγες ποτέ» πώς προέκυψε;

Προέκυψε με βάση τη φιλία και συνεργασία μου με τον Γιώργο Στεφανή, με τον οποίο έχουμε ξεκινήσει το πρότζεκτ mix and match. Είναι μια γνωριμία με τον άνθρωπο αυτόν, που γράφει εξαιρετικά. Είχαμε κάνει άλλες δυο δοκιμές στο τραγούδι με πιο απλοϊκές μορφές. Είδαμε ότι υπάρχει χημεία μεταξύ μας. Κάποια στιγμή μου έφερε μια μελωδία που είχε συνθέσει και μόλις την άκουσα λες και άκουσα τον στίχο πριν γραφτεί. Μέσα σε 5’ άρχισα να γράφω τους στίχους του τραγουδιού. Εν μέρει έχει και βιογραφικό χαρακτήρα. Είναι σαν να υπήρχε το τραγούδι από πριν.

Πιστεύεις ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν λαϊκές ρίζες στην ελληνική μουσική ή έχουν μπασταρδευτεί;

Πιστεύω ότι δεν έχει χαλάσει η ελληνική μουσική. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κόσμος ότι κι αν ακούσει από αυτό που θεωρείται μπασταρδεμένο δεν διασκεδάζει με αυτό. Πάντα περιμένει να ακούσει το καλό ελληνικό τραγούδι, είτε λέγεται λαϊκό είτε λέγεται ποιοτικό.

Τι θεωρείς λαϊκό τραγούδι;

Ότι έχει βγει από την ψυχή, ότι είναι βιωματικό.

16 χρόνια στο τραγούδι ποιες συνεργασίες θεωρείς σταθμό;

Δεν κινήθηκα ποτέ μέχρι τώρα σε περιοχές όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη για να μιλήσω για μεγάλα ονόματα. Δεν με ενδιέφερε γιατί απολάμβανα την θαλπωρή του περιβάλλοντος μου.

Σε ενδιαφέρει τώρα συνεργασία σε μια μεγάλη πίστα σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη;

Προφανώς!

Πού θα προτιμούσες;

Όταν πηγαίνω Αθήνα νιώθω να πηγαίνω σπίτι μου. Ίσως επειδή γεννήθηκα εκεί. Η Αθήνα μου πάει περισσότερο νομίζω. Ναι, θα ήθελα να το ζήσω αυτό. Θα ήθελα να προκύψουν κι οι κατάλληλες συνθήκες και περιβάλλον για να μπορέσω να το απολαύσω όλο αυτό. Αν και σε τέτοιες περιόδους είναι δύσκολο να βρεις το ιδανικό περιβάλλον, είμαι αισιόδοξος ότι θα βρω αυτό που μου ταιριάζει περισσότερο γιατί αν δεν κάνεις αυτό που θες ίσως είναι καλύτερα να μην το κάνεις καθόλου.

Αν σε ρώταγα με ποιόν μεγάλο τραγουδιστή θα ήθελες να συνεργαστείς.

Δυστυχώς δεν είναι στη ζωή πλέον. Ο Δημήτρης Μητροπάνος είναι ο απόλυτος καλλιτέχνης. Είναι ο άνθρωπος που θα ήθελα να συνεργαζόμουν. Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι όπως ο Γιάννης Πάριος. Από τους νέους ο Νότης Σφακιανάκης, ο Αντώνης Ρέμος, ο Πλούταρχος είναι οι κορυφαίοι αυτή τη στιγμή. Από άποψη φωνής τους αγαπώ πάρα πολύ κι έχουν εξαιρετικά τραγούδια τα οποία έχω πάντα στο πρόγραμμά μου.

Τι τραγούδια σου ζητάει ο κόσμος να πεις στην πίστα;

Επειδή τραγουδώ τα πάντα υπάρχει το παράπονο ότι δεν τραγουδώ κυρίως εκείνα που θεωρούν ότι μου πάνε, πχ το «Όλη η ζωή μου» του Πάριου ή το «Καλοκαίρια και χειμώνες»

Τι είναι η πρόκληση για σένα;

Είναι μια καθημερινή διαδικασία. Να ξεπερνάς τον εαυτό σου κάθε μέρα. Να τραγουδάς καλύτερα από την προηγούμενη μέρα.  Να βρίσκεις και να ανακαλύπτεις στοιχεία που σε κάνουν να νιώθεις πολύ καλύτερα. Πρέπει να σέβεσαι αυτόν που είναι από κάτω. Για τον Έλληνα το τραγούδι είναι η σημαντικότερη ψυχοθεραπεία. Δεν υπάρχει σημαντικότερο πράγμα.

Πώς έγινες επαγγελματίας τραγουδιστής; Είσαι αυτοδίδακτος;

Ναι. Εντελώς. Τραγούδαγα συνέχεια και δεν είχα καν χρόνο να πάω να διδαχθώ.

Μετά από 16 χρόνια στο τραγούδι, πάνω στη σκηνή έχεις άγχος;

Πάρα πολύ. Τουλάχιστον στα 2 πρώτα τραγούδια. Οφείλω να είμαι καλός διασκεδαστής, ψυχαγωγός. Οι άνθρωποι δεν έχουν άλλη ψυχοθεραπεία.

Το καταφέρνεις αυτό;

Θα απαντήσω ανάποδα. Όταν τελειώνω το πρόγραμμα κατεβαίνω από την πίστα για να ευχαριστήσω τους φίλους και ακροατές μου που ήταν εκεί και βρίσκω να με ευχαριστούν αυτοί για το πόσο καλά πέρασαν.

Τι είναι αυτό που θες περισσότερο από τη ζωή σου;

Να είναι καλά η οικογένεια μου, οι φίλοι μου το περιβάλλον μου. Να είναι καλά στη σωματική και στην ψυχική τους υγεία. Και να είναι καλά το δικό τους περιβάλλον.

Οι γονείς σου πώς αντέδρασαν όταν είπες ότι θες να γίνεις τραγουδιστής;

Αρχικά δεν το πήραν στα σοβαρά. Ίσως γιατί ήμουν 12 όταν τους το είπα. Σιγά–σιγά κατάλαβαν ότι το εννοούσα καθώς ασχολούμουν συνέχεια με αυτό.

Είσαι ένας ανερχόμενος καλλιτέχνης. Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας καλλιτέχνης σαν κι εσένα σήμερα;

Δεν ξέρει τι του ξημερώνει η επόμενη μέρα. Δεν ξέρεις αν οι συμφωνίες θα ισχύσουν, αν θα έχεις την πέραση για να τηρήσεις την συμφωνία. Αλλά , δόξα τω Θεώ, δεν μου έχει συμβεί να μην αρέσουν τα τραγούδια που τραγουδάω.

Ο Νίκος Σκούφας κάνει λάθη; Μαθαίνει από αυτά;

Μόνο λάθη. Μαθαίνει την τρίτη φορά. Και μετανιώνει εύκολα και γρήγορα, αλλά προχωράει πάντα μπροστά.

Υπάρχουν καταστάσεις, εμπειρίες που σε έχουν στιγματίσει;

Φυσικά. Πάρα πολλές φορές. Τα πρόσωπα που σε στιγματίζουν σε αλλάζουν από μόνα τους χωρίς να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Ακόμα κι ο λόγος που ξεκίνησα να τραγουδάω έχει να κάνει με αυτό.

Ο έρωτας τι ρόλο παίζει στη ζωή σου; Πόσο σημαντικό θέμα το θεωρείς;

Είναι η βασική πηγή της ζωής. Να εξομολογηθώ κάτι… Υπήρχε μια περίοδος εξαμήνου που δεν είχα συναισθήματα για κάποιον ή κάτι. Ε, ήταν η περίοδος που δεν μπορούσα να γράψω τραγούδια. Δεν μου έβγαινε τίποτα.

Τα επόμενα σου σχέδια;

Έχουμε ξεκινήσει με τον Γιώργο Στεφανή περιοδείες σε όλη την Ελλάδα κι είμαστε χαρούμενοι που αυτό έχει απόδοση και αποδοχή. Θα μας βρείτε και στην σελίδα του facebook nikos skoufas mix and match. Είναι το πρόγραμμα που έχουμε ξεκινήσει εδώ και έναν μήνα. Μέσα από αυτό προωθούμε τα τραγούδια μας αλλά κι αυτά που θα έλθουν κάποια στιγμή. Σκοπός της περιοδείας είναι να μας δει και να μας ακούσει κόσμος που δεν μας ξέρει.

Nikos Skoufas George Stefanis

Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ Νίκο.

Εγώ σας ευχαριστώ. Την κατα-ευχαριστήθηκα την συνέντευξη και μακάρι να την επαναλάβουμε κάτω από καλύτερες ακόμα συνθήκες. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξη στο τραγούδι μου με την πρώτη μετάδοση μέσα από το greekaffair.gr. Να σας πω ότι αυτό που απόλαυσα στο greekaffair.gr είναι ότι πραγματικά παρουσιάζετε το καλό πρόσωπο της χώρας κι αυτό είναι κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει. Ας είστε εσείς ένα παράδειγμα για να ξεκινήσει να συμβαίνει κι αλλού.

Skoufas-Tsikordanos

Συνέντευξη – Κυριάκος Τσικορδάνος 

Φώτο – Αδαμαντία Λαουμτζή