Συνέντευξη: Ο Ζήσης Παπαϊωάννου μίλησε για το πρώτο του παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο με τίτλο «Έλπινίκη, Φωνές και Ψίθυροι στο Μουσείο της Ακρόπολης” στον Κυριάκο Τσικορδάνο και στο greekaffair.gr.

ΗΘΟΠΟΙΟΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ Παιδικής Λογοτεχνίας – Καθηγητής Θεάτρου

Τακτικό Μέλος στο Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

ΣΠΟΥΔΕΣ

2004-2007: Απόφοιτος της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κούν.(ΔΙΠΛΩΜΑ του Υπουργείο Πολιτισμού)ΗΘΟΠΟΙΟΣ-ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ

2004-2005: Θεατρικό Παιχνίδι,δραματοποίηση λογοτεχνικών κειμένων,αυτοσχεδιασμός,το θέατρο στην εκπαίδευση,το θέατρο ενάντια στη Βία και την Εξάρτηση (Γιούλη Ζήκου)

2007: Πρακτική κινηματογράφου του Χολιγουντιανού σκηνοθέτη Jeremiah Comey.

2013: Απόφοιτος της Σχολής Μαριονέτας, Κατασκευής και Εμψύχωσης Κούκλας -Μαιρηβή.

2015 Πιστοποίηση σεμιναρίου -Μετεκπαιδευτικό Συνέδριο σε συνεργασία ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) με θέμα τις Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Προσχολική Αγωγή

2016 Σεμινάριο Bεβαίωση παρακολούθησης Καθηγητών “Το Πρότυπο Εργοθεραπευτήριο παιδιού “ανάπτυξις”σε θέματα ειδικής αγωγής, η εικόνα των παιδιών με Διάσπαση Προσοχής, πώς γίνεται η Διάγνωση, η Συνοσηρότητα της διαταραχής, πως επηρεάζει η διαταραχή την ανάγνωση και τη γραφή και γενικά το μαθησιακό προφίλ των παιδιών.

2016 Πιστοποιητικό Digital Marketing (ΕΛΛΑΔΑ)

2016 Πιστοποιητικό Marketing Fundamentals in Tourism(ΕΛΛΑΔΑ)

ΞΕΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

2015-16 CERTIFICATE University of Penn (Pennsylvania) Ancient Philosophy : Aristotle and His Successors Αρχαία Φιλοσοφία: Ο Αριστοτέλης και οι διάδοχοί του(ΗΠΑ)

2015-16 CERTIFICATE University of Penn (Pennsylvania) Ancient Philosophy : Plato & His Predecessors Αρχαία Φιλοσοφία: Πλάτωνας και οι προκάτοχοί του(ΗΠΑ)

2016 MOMA Certificate Modern Art & Ideas Mοντέρνα Τέχνη & Ιδέες NY 2016 MOMA Certificate Art and Inguiry:Museum Teaching Strategiew For Your Classroom Σχολή Modern Art & Ideas – Certificate Τέχνη και Εξεταστική: Μουσείο στρατηγικές διδασκαλίας για την τάξη σας (New York-ΗΠΑ)

2016 Recovering the Humankind’s Past and Saving the Universal Heritage Ανακτώντας το παρελθόν της ανθρωπότητας και αποθήκευση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς (ITAΛΙΑ)

2016 Introduction to Philosophy The University of Edinburgh Εισαγωγή στη Φιλοσοφία Το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου

2013 – 14:Εισηγητής Διαλέξεων – Καθηγητής στα Ανοικτα Λαικά Πανεπιστήμια της Ακαδημιας των Πολιτών με θεμα Βιωματικό και Σωματικό Θέατρο μέσω θεατρικού παιχνιδιού και η εμψύχωση χαρακτήρων .

2015 Διδάσκω στη Σχολή Θεάτρου Κέντρο Τέχνης

Mιλώ Ρωσσικά Ιταλικά Γερμανικά

2014 Πιστοποίηση Πληροφορικήςi-skills 5 ενότητες

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

ΘΕΑΤΡΟ

2004: “ Η ναυμαχία της Σαλαμίνας” θεατρικό δρώμενο που παρουσιάστηκε στην Σαλαμίνα, σκηνοθεσία Γ. Μόρτζου και χορογραφίες Κέη Χόλντεν.

2007:

“Εσύ μας χάρισες το μεγάλο ταξίδι” σκηνοθεσία Δ. Δεγαίτης και μουσική Χ. Λεοντή, μουσική διδασκαλία Μ. Χρονοπούλου, αφιέρωμα στα 20 χρόνια μετά το θάνατο του Καρόλου Κουν, Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου).

“Τίτος Ανδρόνικος” Σαίξπηρ, σκηνοθεσία Α. Σωτηρίου, διασκευή-μετάφραση Ε. Σιμάτου.

2007-2008

“Παντρολογήματα” Ν. Γκόγκολ, σκηνοθεσία Γ. Μπέζου, Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου), (Έμπορος-Γαμπρός, Α.Δ. Σταρικώφ).

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

2007-2008: “ Λούφα και Παραλλαγή”, τηλεοπτική σειρά

ΕΤ-1 (β’ κύκλος), σκηνοθεσία Π. Πορτοκαλάκης, σκηνοθετική επιμέλεια Νίκος Περάκης. Ρόλος: Καψιμιτζής.

2008-09 Η Ζωή του Καρυωτάκη Ερτ1

2008: Διαφημιστικό σποτ, OTE CONN-X. Ρόλος πρωταγωνιστικός.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

2012: “Με χωρίς γυναίκες” σε σκηνοθεσία Σεϊτανίδης. Ρόλος: Α΄ Αστυνομικός, βασικός ρόλος.

2012 “The son of God” Magic Men σε σκηνοθεσία Erez Tadmor and Guy Nattiv. Ρόλος: CLERK. Αγγλόφωνη ταινία, ισραηλινή παραγωγή.

2013 Ξενία του Πάνου Κούτρα ..σύντομος ρόλος

2015 Aπο Έρωτας (Φιλική συμμετοχή του σκηνοθέτη)σε σκηνοθεσία Θοδωρής Αθερίδης

2015 Symptom Ρόλος.Δευτεραγωνιστής.. σε σκηνοθεσία Άγγελος Φρατζής πρωταγωνιστικός ρόλος. Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Ταινίες Μικρού Μήκους

2013

Απώλεια Ζωής σε σκηνοθεσία Σίμος Τσεκούρας ρόλος ψυχολόγος γιατρός μεσαίου μήκους.

2013

The Meal σε σκηνοθεσία Σ. Λαντικός (πρωταγονιστικός ρόλος)

2016 Συγγραφικό μου έργο: Σειρά Παιδικής Λογοτεχνίας 2016 Ελπινίκη “Φωνές και Ψίθυροι στο Μουσείο της Ακρόπολης” και ασκήσεις Πολιτισμού Εκδόσεις Όστρια.

Ζήση, είσαι ένα παιδί της επαρχίας. Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια, έχεις θετικές ή αρνητικές αναμνήσεις;

Και βέβαια θετικές αναμνήσεις. Ταξιδεύω όμως από μικρός σε πόλεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό οπότε αυτή η μονοτονία δεν υπήρχε στην νεαρή μου ηλικία.

Από μικρός ήσουνα ήρεμο παιδί ή σου άρεσε να μπερδεύεσαι με διάφορα πράγματα; Ποιες ήταν οι παρέες που επέλεγες;

Ήρεμος εξού και δημιουργικός. Πολλές σε αριθμό οι παρέες μου και ουσιαστικές. Γι’αυτό και τις διατηρώ ακόμη.

Έως έφηβος, έκανες όνειρα τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις και αν ναι, πραγματοποίησες κανένα από αυτά μέχρι σήμερα;

Όλα μου τα όνειρα και σκέψης. Ώς χαρακτήρας υλοποιώ τα θέλω μου και είναι ένας λόγος που με θαυμάζω.

Από μικρός, τι έλεγες στους γονείς σου, στους φίλους σου, ότι θα ήθελες να γίνεις, όταν μεγαλώσεις;

Ηθοποιός. Τίποτε άλλο.

Μεγαλώνοντας στα τέλη της δεκαετία του 90 – 2000, τι ήταν αυτό που σε μάγεψε μέσα από το χώρο του θεάτρου και του Κινηματογράφου ώστε να σε παρασύρει να ασχοληθείς επαγγελματικά με την υποκριτική;

Ταξίδευα για Αθήνα μόνο και μόνο να αποκτήσω θεατρική παιδεία. Η Επίδαυρος με μάγεψε αλλά και το Ηρώδειο. Ήθελα να αποκτήσω την ίδια απλότητα των Ηθοποιών επάνω αλλά και κάτω από την σκηνή.

Ποια είναι η γνώμη σου όσον αφορά τον ευρωπαϊκό και τον Αμερικάνικο κινηματογράφο;

Επειδή τα τελευταία 5 χρόνια κάνω μόνο Cinema και ευτυχώς και στο εξωτερικό… κινηματογράφος δεν είναι μόνον Χόλιγουντ. Στα χρόνια της κρίσης, ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος γεννά μικρά ή μεγάλα κινηματογραφικά διαμάντια στην Γαλλία, στην Γερμανία, στην Δανία, στην Αγγλία, στην Ιταλία αλλά και η Ελλάδα πλέον.

Ποιο θεωρείς καλύτερο και γιατί;

Τον ευρωπαϊκό Κινηματογράφο διότι είναι πιο αληθινός και συναισθηματικός Κινηματογράφος. Πιο ουσιώδης.

Η υποκριτική πως μπαίνει στην ζωή σου και πότε;

Επαγγελματικά από τα 18 μου χρόνια. Μπαίνοντας στη σχολή με ειδικές εξετάσεις εκατοντάδων ατόμων στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν.

Μήπως θυμάσαι το πρώτο έργο που πρωταγωνίστησες;

Ναι..και θα το κουβαλώ για πάντα μέσα μου. Τα Παντρολογήματα του Νικοάι Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Γιάννης Μπέζος. Ερμήνευσα τον γαμπρό για έναν χρόνο,υπέροχη εμπειρία δουλεύοντας με τον κ. Μπέζο.

Ζήση, η ιδέα για να γράψεις το πρώτο σου συγγραφικό παιδί πώς προέκυψε και πότε; Το συζήτησες με κάποιον;

Βέβαια. Καταρχάς πρέπει να σου πω ότι τα έργα μου τα έχω ολοκληρώσει σχεδόν εδώ και μια δεκαετία. Βγαίνοντας από την σχολή διδάχτηκα την ποίηση αλλά και την δημιουργική γραφή. Άλλωστε είμαστε και Καθηγητές της Παιδαγωγικής του Θεάτρου. Δίδαξα σε Ακαδημίες της χώρας οπότε ήτανε κάτι το γνώριμο για εμένα αλλά καθαρά επαγγελματικό.

Στο βιβλίο «Έλπινίκη, Φωνές και Ψίθυροι στο Μουσείο της Ακρόπολης” ποιες ήταν οι πηγές σου ώστε να μπορείς να συγγράψεις με τόση λεπτομέρεια την νέα ελληνική λογοτεχνία;

Ίσως αυτό που λέω και στους μαθητές μου ήτανε ένα ξέσπασμα ένα περίεργο νεύρο μέσα μου για την αμάθεια των ανθρώπων εις βάρος της Αρχαίας Ελλάδας. Έχουμε ένα βαρύ όνομα το οποίο δεν το διαχειριζόμαστε σωστά.

Γιατί επέλεξες να γράψεις ένα τέτοιου είδους παιδικού βιβλίου και όχι ένα μυθιστόρημα για παράδειγμα;

Αρνούμαι τις μυθοπλασίες. Η Παιδική ηλικία είναι και η πιο τρυφερή..Μου αρέσει το ταξίδι της λεπτότητας η όλη αυτή διαδικασία από την ιδέα μέχρι την ολοκλήρωση της έμπνευσης.

Ο τίτλος του βιβλίου “Έλπινίκη, Φωνές και Ψίθυροι στο Μουσείο της Ακρόπολης” πως επιλέχτηκε; Σημαίνουν κάτι ιδιαίτερο για εσένα αυτές λέξεις;

Ναι σηματοδοτεί τη οικογένειά μου, την αδερφή μου Ελπινίκη. Είναι κάτι δικό μου. Όσο για την ιστορία του βιβλίου μου και βέβαια ψιθυρίζουν τα αγάλματα για την επιστροφή των ελγίνειων μαρμάρων. Ψιθυρίζουν αλλά στο βλέμμα της Ελπινίκης φωνάζουν.

Πόσο καιρό σου πήρε για να συλλέξεις όλα τα στοιχεία και να ολοκληρώσεις τη συγγραφή του βιβλίου;

Δύό ανάσες πριν κλείσει η δεκαετία.

Ζήση, το πρώτο συγγραφικό παιδί σου είναι πια γεγονός. Ποια όμως είναι η αγαπημένη σου φράση μέσα από το πρώτο παιδικό σύγγραμμα σου ;

Ήθελε να τα αγγίξει όλα τα εκθέματα, αλλά με τα μάτια γιατί σέβεται το αριστούργημα που έχει μπροστά της.

Όταν τελείωσες την πρώτη σου παιδική λογοτεχνία σου σε ποιον το εμπιστεύτηκες να το διαβάσει για πρώτη φορά και να σου πει τη γνώμη του;

Κανείς. Εγώ και οι κριτές στην ουσία για αξιολόγηση.

Συνήθως πόσες ώρες την ημέρα γράφεις;

Δεν είναι μόνο το γνωστό σε όλους σας γράψιμο… αλλά και η εμπέδωση, οι ιδέες που χρειάζεσαι ως εφόδιο να προχωρήσεις για την υλοποίηση της σκέψης. Δεν μου αρέσουν οι όροι γιατί πρέπει να νιώθουμε απελευθερωμένα χωρίς φραγμούς. Περίπου στις 6 ώρες.

Υπάρχουν βιβλία που έχεις διαβάσει και που πιστεύεις ότι έχουν επηρεάσει και διαμόρφωσαν με κάποιο τρόπο την προσωπικότητά σας;

Ως Ηθοποιός έχω τεράστια γκάμα βιβλίων στο ενεργητικό μου. Από μικρός θυμάμαι τις Αρχαίες τραγωδίες και αυτό να νιώσω λιγάκι Ηθοποιός.

Υπάρχουν πράγματα για τα οποία έχετε μετανιώσει στη ζωή σας; Αν μπορούσατε να γυρίσετε το χρόνο πίσω θα αλλάζατε κάτι;

Όχι είμαι γνώστης των πράξεών μου. Είμαι δοτικός σε χαρακτήρα και κάτι που με χαροποιεί απίστευτα.

Ποιο είναι το μότο της ζωή σου;

Nα είσαι ο εαυτός σου.

Ζήση πιστεύεις στο θεό;  Είσαι θρήσκος; Ποια είναι η γνώμη σου όσο αφορά την θρησκεία μας και της ρίζες μας σαν Έλληνες;

Ναι πολύ. Δεν μπορώ να ξεφύγω γιατί μεγάλωσα στα Μετέωρα στην Καλαμπάκα. Για τους περισσότερους ανθρώπους η θρησκεία είναι μια προσωπική υπόθεση και αυτό το σέβομαι απόλυτα.

Τι θεωρείς είναι αυτό που μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο;

Οι καθημερινές απλές πράξεις αλλά κυρίως η ηρεμία της ζωής. Θαυμάζω την ηρεμία πράγμα που συναντώ σπάνια στις μέρες μας.

Ποιες είναι οι μελλοντικές σου κινήσεις;

Αρκετές. Τώρα προέχει το ταξίδι της Ελπινίκης μου παρουσιάσεις σε πόλεις ανά την Ελλάδα φεστιβάλ αλλά και καλεσμένος σε δημοτικά σχολεία της χώρας. Φροντίζω για το καλύτερο.

Συνέντευξη Κυριάκος Τσικορδάνος