Αντώνης Μιτζέλος, ο αυθεντικός rock persona, από την εποχή των θρυλικών ΤΕΡΜΙΤΩΝ.

Αντώνη ας ξεκινήσουμε αυτή την συνέντευξη με ένα μίνι flashback της καλλιτεχνικής σου πορείας, φθάνοντας μέχρι και σήμερα. 

PLJ BAND-ΤΕΡΜΙΤΕΣ-ΣΟΛΟ ΚΑΡΙΕΡΑ-ΕΡΕΥΝΑ-ΤΑΞΙΔΙΑ-ΚΙΘΑΡΩΔΙΑ

Ποιους θεωρείς τους πιο σημαντικούς σταθμούς στη  ζωή σου;

Πέρασα πολλά μα έχω ακόμα διαδρομή και επομένους σταθμούς μπροστά μου. Μεγάλοι σταθμοί ήταν κάποιες συναυλίες αλησμόνητες, πότε σε στάδια και πότε σε παραλίες ή αρχαιολογικούς χώρους. Σταθμοί ήταν οι γνωριμίες με ανθρώπους φωτεινούς, σταθμός ήταν η απόφαση να μείνω και να κάνω μουσική στην Ελλάδα. Σταθμός είναι το ότι επέστρεψα στην δημιουργία μετά από απουσία ετών.

Ο Αντώνης Μιτζέλος, Συνθέτης – Κιθαρίστας – Ενορχηστρωτής. Ποια είναι τελικά η επαγγελματική σου ταυτότητα;

Με κέντρο ζωής την  σύνθεση, την δημιουργία και όχημα την κιθάρα παλεύω να ολοκληρωθώ, να εκφραστώ και να προσφέρω ό,τι μπορώ. Τα τελευταία χρόνια  η ιδιότητα του κιθαρωδού είναι  αυτή που υπερισχύει γιατί τραγουδώ ο ίδιος τα τραγούδια μου στις συναυλίες μου και πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο μου τραγούδι, το »Έλα μου», που είναι το πρώτο από μια σειρά τραγουδιών που αποφάσισα να τραγουδήσω εγώ ο ίδιος, θέλοντας να μεταφέρω το μήνυμά τους προσωπικά και επιχειρώντας μια νέα προσέγγιση επικοινωνίας με το κοινό μου. Προστίθεται λοιπόν και η ιδιότητα του ερμηνευτή μαζί με τις προηγούμενες. Έχω επίσης δημιουργήσει ένα δικό μου δισκογραφικό label την »ΚΙΘΑΡΩΔΙΑ» σε συνεργασία με την δισκογραφική »14music» και προγραμματίζω αρκετές νέες κυκλοφορίες δικές μου αλλά και άλλων καλλιτεχνών με την ιδιότητα του παραγωγού. Έχω λοιπόν μια βάση για να μπορώ επιτέλους να κυκλοφορώ την μουσική μου όποτε και όπως θέλω. Τα χρόνια που έκανα ενορχηστρώσεις για άλλους σύνθετες ήταν ένα μεταβατικό στάδιο για μένα και ένας τρόπος να έχω έσοδα τα χρόνια που δεν ήθελα να εκδίδω δική μου μουσική. Πρόεκυψαν βέβαια τραγούδια που έμειναν κλασικά. Η αγάπη για την μουσική είναι η αιτία που με έκανε όλη μου την ζωή να περιστρέφομαι γύρω της, πότε με τη μια και πότε με την άλλη ιδιότητα. Πρέπει να προχωράμε πάντα προς τη γνώση με όποιους δρόμους μπορούμε να διαβούμε κάθε φορά. Η μη ιδιότητα δεν ωφελεί.

Ποια είναι τα βασικά στοιχειά που πρέπει κάποιος να γνωρίζει για τον Αντώνη Μιτζέλο ως άνθρωπος και έπειτα ως καλλιτέχνης; 

Μικρές οι διαφορές! Είμαι αυτό που γράφω και γράφω αυτό που είμαι. Η αγάπη προς όλους και όλα είναι το απαραίτητο συστατικό εάν κάποιος θέλει να κατανοήσει εμένα ή την μουσική μου. Η έρευνα επίσης με γοητεύει ως στοιχείο πνευματικής ανάπτυξης και οι μικρές χαρές της ζωής που ποτέ δεν περιφρόνησα. Συνειδητό και ασυνείδητο σε αγώνα ισορροπίας.

Αντώνης Μιτζέλος – Στέφανος  Κορκολής, δυο μεγάλοι σύνθετες και σολίστες ενώνουν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά . Πώς πρόεκυψε αυτή η συνεργασία;

Ήταν μια πολύ καλή συνεργασία μεταξύ δυο Ελλήνων συνθετών – βιρτουόζων μουσικών που έπρεπε να συμβεί και συνέβη με χαρά. Το μονοπάτι της δημιουργίας είναι μόνο ένα και βαδίζουμε και οι δυο στο ίδιο. Η πνευματική πρόθεση του δημιουργού είναι που αλλάζει το αποτέλεσμα κάθε φορά, ο στόχος μα και η ικανότητα του να δεχτεί το δώρο. Έγιναν καλές παραστάσεις και πρόεκυψαν όμορφοι αυτοσχεδιασμοί και φυσικά ακουστήκαν οι μουσικές και τα τραγούδια μας.

Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν  τα συγκεκριμένα τραγούδια;

Με τον βαθμό καλλιτεχνικής συγγένειας! Γραμμένα την ίδια εποχή, για τους ιδίους λόγους, από δυο σύνθετες σχεδόν στην ίδια ηλικία, θέλοντας να καταγράψουμε την ξεχωριστή μας γνώμη για την ίδια μουσική περίπτωση.

Ο Αντώνης Μιτζέλος, ο αυθεντικός rock persona, από την εποχή των θρυλικών ΤΕΡΜΙΤΩΝ. Πόσο πιστεύεις ότι  επηρέασε με τα χαρακτηριστικά της μουσικής που έγραφε και έπαιζε, την γενιά του αλλά και τις μετέπειτα; 

Την δεκαετία του ‘80 έγραψα και έπαιξα μουσική με τους Τερμίτες που ήταν επί της ουσίας μια μπάντα προοδευτική, ανατρεπτική, με πρόταση και διάθεση για περιγραφή της νέας γενιάς και της ζωής μέσα στις τσιμεντουπόλεις. Δεν υπήρχαν και πολλά μέσα προβολής τότε για εμάς και ό,τι έγινε πρόεκυψε μέσα από μια λαϊκή βάση κι αλήθεια. Έτσι επηρέασε και επηρεάζει ακόμα τους νεώτερους. Οk, ροκάραμε επί σκηνής άγρια, υπήρχε και μεγάλος χώρος για την κιθάρα μου και τον κάλυψα όλο με πάθος. Ίσως αυτό να είναι.

Έχεις παίξει σε πάνω από 2.500 ζωντανές παραστάσεις και περίπου σε 2.000 τραγούδια στην Ελληνική δισκογραφία σαν μουσικός. Υπάρχουν πράγματα ή συνεργασίες που δεν έχεις κάνει γύρω από την μουσική και θα ήθελες να κάνεις στο άμεσο μέλλον;

Μα ναι! πάρα πολλά! Θαυμάζω μουσικούς από όλον τον κόσμο, ευλογημένους και ιδιαιτέρους που θέλω να μοιραστώ την σκηνή μαζί τους. Να αυτοσχεδιάσουμε, να πορευτούμε προς το φως και την αλήθεια. Είναι ο μεγάλος τομέας της μουσικής που έχω γράψει τα τελευταία 20 χρόνια και συνεχίζω να γράφω στον χώρο της σύγχρονης κλασικής μουσικής για μεγάλα ή μικρά σύνολα και δεν έχω εκδώσει ακόμα ούτε ένα κουαρτέτο μου! Αναγκαστικά είχα μέχρι τώρα  άλλες προτεραιότητες. Υπάρχουν έτοιμα συμφωνικά έργα με σύγχρονη και προοδευτική ματιά που μέχρι στιγμής δεν έχουν παιχτεί πουθενά, δεν έχουν ηχογραφηθεί, δεν έχουν ευτυχήσει να ελευθερωθούν από την παρτιτούρα και την σκέψη μου. Είναι και θέμα όμως των εκάστοτε υπευθύνων να αναζητούν τα έργα και όχι τα έργα αυτούς, είναι και το οικονομικό θέμα είναι και το ταξικό. Ένας συνθέτης από την Σκιάθο, μεγαλωμένος στο Πασαλιμάνι που σκέπτεται και μιλά σαν εμένα δεν έχει πιθανότητες ποτέ να λάβει την εύνοια του συστήματος, εκτός και εάν το σύστημα έχει να κερδίσει χρήμα ή προβολή από αυτόν για τα  αγαπημένα του »καλά» παιδιά…Κακό παιδί λοιπόν.

Τι έχεις να θυμάσαι από το συγκρότημα με τους Τερμίτες; Κάποιο συμβάν που σου έχει μείνει αξέχαστο; 

Με τους Τερμίτες είχαν συμβεί πολλά και αξέχαστα. Παιδιά βλέπεις τότε και έτοιμα για περιπέτειες. Θυμάμαι πως είχαμε πάει για μια συναυλία στην Κέρκυρα κάπου στο 1986. Στο προαύλιο του Αγ. Γεώργιου Π. Φρουρίου. Πήγε πολύ καλά, είχε πάρα πολύ κόσμο και μεγάλη ένταση και συμμετοχή. Πάνω λοιπόν που είχαμε πιστέψει και εμείς πως τα είχαμε καταφέρει να γίνουμε επιτέλους διάσημοι και μεγάλοι, εφόσον ο κόσμος ήξερε  την μουσική μας και την τραγουδούσε, καταλάβαμε πως η ζωή σου δίνει μαζί με το βάρος και το αντίβαρο! Ο ξενοδόχος φοβήθηκε πως θα έχανε τα λεφτά του έτσι ρεμάλια που μας είδε το απόγευμα με τα μαλλιά, τα μούσια και τις κιθάρες στα χέρια και θεώρησε σωστό να δώσει αλλού τα δωμάτια μας! Έτσι μείναμε στον δρόμο, Αύγουστο μήνα στην Κέρκυρα, να αναζητούμε δωμάτια να κοιμηθούμε. Κατάκοποι από το ταξίδι και την συναυλία. Μετά από ώρες αναζήτησης το μόνο που βρέθηκε ήταν μια ταράτσα ενός μικρού ξενοδοχείου και εκεί καταλήξαμε να κοιτάμε τα άστρα με ατέλειωτες πλάκες και γέλια, ώσπου το ξημέρωμα ανελέητος ο ήλιος μας έκανε κομμάτια με το υπέροχο μεν αλλά ενοχλητικό δε φως του. Χαρούμενοι Homeless stars λοιπόν! Την επομένη επιστροφή Αθήνα και μετά από λίγες ήμερες είχαμε δώσει την μεγάλη συναυλία μας στο θέατρο του Λυκαβηττού »Τερμίτες & φίλοι».

Αν κάποιος σου έδινε ένα μαγικό ραβδάκι και σου έλεγε ότι μπορείς να πραγματοποιήσεις 3 ευχές σου, ποιες θα ήταν αυτές ;

Α) Να έχουν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη ίσες ευκαιρίες στην ζωή, την τροφή και την μόρφωση.

Β) Υγεία και αγάπη για την οικογένεια μου και τους ανθρώπους που αγαπώ.

Γ) Να ακούσω πίνοντας κόκκινο κρασί στην Δήλο την London Symphony Orchestra να παίζει το συμφωνικό έργο μου »ΟΛΟΓΥΡΑ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ» αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη!

Ο Αντώνης Μιτζέλος τον ελεύθερο του χρόνο πώς τον αξιοποιεί;

Με φίλους, με συχνά ταξίδια, με έρευνα και με πολύ διάβασμα. Όλα όμως τα κάνω μουσική κάποια στιγμή, ίσως για αυτό και να προκύπτουν στην ζωή μου.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου και τι να περιμένει το κοινό σου αυτό το Καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι θα κάνω κάποιες μικρές, σχεδόν μυστικές, συναυλίες αλλά και σεμινάρια σε Σκιάθο, Βόλο, Αθήνα κλπ σε θέατρα, αλλά και κάποιες πολύ ιδιαίτερες συναυλίες ΚΙΘΑΡΩΔΙΑΣ στην ύπαιθρο και σε αρχαιολογικούς χώρους, μόνο με την κιθάρα μου. Στις 23 και 24 Μαΐου θα δώσω ένα διήμερο σεμινάριο κιθάρας στην σχολή κιθάρας του Πειραιά GIG.  Την σχολή την έχουν νέα παιδιά με εξαιρετικό όραμα και κέφι να διδάξουν κιθαροπαιξία με ένα σύγχρονο τρόπο. Τα σεμινάριά μου αγγίζουν θέματα θεωρίας και πράξης, μια πολύ σημαντική στιγμή για μένα, να μπορώ να μοιραστώ με νέους συναδέλφους μουσικούς αλλά και σπουδαστές μουσικής τις εμπειρίες, τη γνώση και το έργο των τελευταίων 30 ετών.

Aντώνη, ευχαριστώ που δέχτηκες να σε φιλοξενήσουμε στο greekaffair.gr

Ευχαριστώ πολύ και εγώ, Κυριάκο.

Απολαύστε τον:

Συνέντευξη: Κυριάκος Τσικορδάνος 

Antwnis Mitzelos 1