Συνέντευξη: Καλλισθένης Τσομπανίδης  καλλιτέχνης, driftwood art, μιλάει αποκλειστικά στο greekaffair.gr και στο Κυριάκο Τσικορδάνο και μας περιγράφει τη δικιά του καλλιτεχνική οπτική γωνία.

Μετά από τόσους αιώνες που έχουν περάσει, έχουμε δει πολλών ειδών έργα τέχνης, εσείς σαν καλλιτέχνης πώς καταφέρατε να βρείτε κάτι καινούργιο να μας δείξετε;

Όπως το λες…Η τέχνη δεν μετράει χρόνια, αιώνες, χιλιετίες. Είναι μια έκφραση του ανθρώπου να αποτυπώσει κάτι που βλέπει ή σκέφτεται ή κάτι που του είπαν.  Τώρα όσο αναφορά εμένα δεν δείχνω κάτι καινούργιο διότι με την ξυλογλυπτική ασχολείται πολύς κόσμος.  Στον δικό μου τομέα μ’ αρέσει να μην κάνω πολλές παρεμβάσεις πάνω στο ξύλο. Και νομίζω είναι και το σωστό.  Τι θέλω να πω με αυτό.  Μου αρέσει να τοποθετώ τα θαλασσόξυλα ή τα διάφορα αντικείμενα όπως τα βρίσκω, σχήμα, χρώμα, ύφος, μέγεθος κλπ,.. βάζοντας την φαντασία μου σε κάτι που είδα και μου έκανε εντύπωση, κι έτσι βγαίνει ένα όμορφο έργο.

Πάντα στο μυαλό του καλλιτέχνη ή λέξη όμορφο. Πόσα χρόνια πηγάζει μέσα σας αυτή η έμπνευση για  την δημιουργία αυτού του είδους έργων τέχνης;

θα έλεγα από τα παιδικά μου χρονιά. Θυμάμαι τον εαυτό μου να μαζεύει πράγματα διάφορα χωρίς να ξέρω το τι θα τα κάνω.  Τα τελευταία 10-12 χρόνια άρχισα να μαζεύω θαλασσόξυλα  και να κάνω μικρές κατασκευές κυρίως.  Και μου άρεσε πολύ φυσικά.  Έτσι άρχισαν οι κατασκευές μεγάλων όταν οι ιδέες στο κεφάλι μου φούντωναν, και έφτασα εδώ που είμαι.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να μας περάσετε με τα έργα σας ,και ποια είναι η επιδίωξη σας;

Πολύ καλή η ερώτησή σας. Το μήνυμα θα έλεγα ότι είναι. .α)..να μην πετάμε πράγματα που πιθανόν βαρεθήκαμε όλο και κάτι μπορούμε να κάνουμε με αυτά.  Αρκεί να μπούμε στο πνεύμα το πως θα κάνουμε κάτι.  β)  συμβάλουμε σίγουρα και στο περιβάλλον.  Τώρα ποια είναι η επιδίωξη, μην ξεχνάμε ζούμε σε μια χώρα που γέννησε τον πολιτισμό και την τέχνη, η επιδίωξη όλων μας είναι ότι δεν πρέπει να αφήσουμε να πεθάνει αυτό. Πρέπει να συνεχίσουμε να το διδάσκουμε στα παιδιά μας και γενικά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα ξυλόγλυπτα που δημιουργείται από τη θάλασσα τα φτιάχνεται κάτω από συναισθηματική φόρτιση όπως ένας ζωγράφος, ένας ποιητής;

Κύριε Τσικορδάνο σίγουρα κάποια έργα είναι κάτω από συναισθηματική φόρτιση, θα έλεγα τα περισσότερα, φυσικά με τον παράγοντα της ποικιλίας των σχημάτων και μεγέθους του κάθε ξύλου.  Το λέω αυτό διότι…πχ…ξεκινάς με μια εικόνα ενός καραβιού στο μυαλό σου και καθώς δουλεύεις πιάνεις ένα κομμάτι ξύλου και μόλις το δεις στα χέρια σου έρχεται μια άλλη ιδέα και παρατάς στην άκρη το καράβι για μια άλλη μέρα…και δουλεύεις την καινούργια ιδέα. Ένα έργο μπορεί να τελειώσει σε μια ώρα αλλά μπορεί να σε πάρει και μήνες. Σε προσωπικό επίπεδο υπάρχει έργο που για να το τελειώσω πήρε 2 χρονιά.  Είναι αναλόγως τα κομμάτια που ψάχνεις.

Για τα δημιουργήματα σας ποια είναι τα υλικά που χρησιμοποιείται και που τα αναζητείται συνήθως;

Το driftwood art είναι στην ουσία φθαρμένο – ξεπλυμένο ξύλο από θάλασσα ή ποτάμι. Άρα κατά 80% τα υλικά μου είναι φθαρμένα  ξύλα τα οποία τα μαζεύω κάνοντας βόλτα σε κάποια παραλία κυρίως τον χειμώνα. Ένα 20% είναι αλλά αντικείμενα όπως παλιό σκουριασμένο σίδερο κάποια πήλινα  κομμάτια λειασμένα από θάλασσα κλπ. τα οποία συνδέονται με τα θαλλασόξυλα για τη δημιουργία ενός έργου. Σε όλα τα αντικείμενα υπάρχει τέχνη.

kalisthenis wood art 3Το κάθε έργο τέχνης που κάνετε πόσο χρόνο μπορεί να σας κλέψει από τη ζωή σας για να το δημιουργήσετε;

Όπως είπα και παραπάνω δεν είναι κάτι που το βλέπεις με εμπορικό χρόνο είναι κάτι που σου βγαίνει από μέσα σου οπότε ο χρόνος είναι κάτι που δεν σε απασχολεί. Ίσως μια ώρα ίσως δύο χρόνια.

Το τελευταίο έργο τέχνης που δώσατε που ήταν;

Μια μέρα περπατούσα στα σοκάκια της παλιάς πόλης της Ρόδου όπου σε μια γωνιά είχαν πετάξει στα σκουπίδια δύο χέρια κούκλας από βιτρίνα. Τα χέρια αυτά φυσικά και τα πήρα χωρίς δεύτερη κουβέντα. Αυτά τα χέρια «όπως λέει και ο Μητσιάς» έγιναν ένας πολύ όμορφος πίνακας τον οποίο και χάρισα στην φίλη μου διακοσμήτρια Αναστασία Κακλίου.

Που μπορεί  να σας βρει κάποιος που θα ήθελε να αγοράσει ή να δει τα έργα τέχνης που φτιάχνεται ;

Ξεκίνησα το driftwood Art από χόμπι και όχι εμπορικά. Κάποια στιγμή έκανα κατασκευές και χάριζα σε φίλους. Μετά αφού εξελίχτηκα στη τεχνική μου άρχισα να πουλάω κιόλας.

Προς το παρόν, πέρα από κάποιες εκθέσεις και αφού έφυγα και από τη Ρόδο όπου είχα και μαγαζί, θα με βρει ο κόσμος στη σελίδα μου στο fb Design and driftwood art by kallisthenis στο fb…. Και στο άμεσο μέλλον σε μαγαζί που έχω σκοπό να κάνω στη Θεσσαλονίκη.

Συνέντευξη: Κυριάκος Τσικορδάνος