Πως  γεννήθηκε μέσα σου η επιθυμία να γίνεις σκηνοθέτης;

Είναι από τις περιπτώσεις που λες σαν να το ήθελα από πάντα. Δεν μπορώ να θυμηθώ από πού ξεκίνησε. Ξέρω ότι μέσα μου το είχα σαν στόχο από το γυμνάσιο, ακόμα και αν τότε δεν θα μπορούσα να παραδεχτώ ότι αυτό ήθελα.

Ποτέ έκανες τα πρώτα σου παρθενικά βήματα στην σκηνοθεσία και ποιο ήταν το πρώτο σου έργο που σκηνοθέτησες;

Το 2010 σκηνοθέτησα την πρώτη μου παράσταση «Human Voices» στο φεστιβάλ “off off Athens” και τον ίδιο χρόνο έκανα και την πρώτη μου μικρού μήκους το τίτλο «ποιος δεν μετανιώνει».

Γιατί σκηνοθέτης και όχι ηθοποιός;

Πότε δεν με ενδιέφερε να γίνω ηθοποιός. Είναι όπως σου είπα και πριν, από πάντα ήξερα ότι το θέλω μου είναι σκηνοθέτης.

Πως  μπορεί ένας σκηνοθέτης να μπει στο πετσί ενός ρόλο όπως o ηθοποιός και μετά να τον σκηνοθετήσει, αν δεν έχει περάσει και από το χώρο της υποκριτικής;

Θεωρώ ότι αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που δουλεύει ο κάθε σκηνοθέτης. Συνήθως πριν κλειδώσω το χαρακτήρα ακούω την οπτική του ηθοποιού. Ποιο συγκεκριμένα, το πώς ο ηθοποιός αντιλαμβάνεται και ταυτίζεται με το ρόλο ώστε στη συνέχεια να χτίσω πάνω σε αυτό την εικόνα που έχω και εγώ στο μυαλό.

Σκηνοθετείς συγκεκριμένα πράγματα;

Σκηνοθετώ θέατρο και κινηματογράφο.

boyrnas-greekaffair.gr

Τι πρέπει να προσέχει ένας σκηνοθέτης για να βγει σωστό το αποτέλεσμα μια ταινίας η μια καλής θεατρικής παράστασης;

Να εμπιστεύεται τους συνεργάτες που έχει επιλέξει και να μην έχει εγωισμό, πέρα του αναμενόμενου, στη πορεία προς το αποτέλεσμα.

Αυτό το καιρό ανεβάζεις τη μαύρη κωμωδία “Στα Σκοτεινά”  τι ακριβώς πρόκειται να παρακολουθήσει το κοινό που θα έρθει να το δει;

Θα παρακολουθήσει τις πιο προσωπικές σκέψεις των ανθρώπων που θα μπορούσαν να ζούνε στο διπλανό διαμέρισμα. Είναι ουσιαστικά ένα ημερολόγιο συναντήσεων με άτομα που προσπαθούν να ορίσουν τον εαυτό τους σε συνάρτηση με τις ψυχώσεις ή τις νευρώσεις τους.

Ποιοι είναι οι συντελεστές τις παράστασης αυτής  και με πια κριτήρια τους επέλεξες;

Την παράσταση την επέλεξα γιατί μου κέντρισε το ενδιαφέρον το πολύ ιδιαίτερο κείμενο του Γιώργου Ηλιόπουλου. Το ολόκληρο κείμενο αποτελείτε από 20 μονόλογους που για να γίνουν μια παράσταση θα ήθελε πάνω από πέντε ώρες! Οπότε ο κάθε σκηνοθέτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποιους από αυτούς θέλει και να σύνθεση ένα δικό του έργο. Στο δικό μας ανέβασμα παίζουν οι ηθοποιοί Ορέστης Τρίκας, Νίκος Αναγνωστόπουλος, Λάζαρος Βασιλείου και Λία Τσάνα. Η μουσική είναι του Σωτήρης Καστάνης και ψυχή της παράστασης η Σοφία Λεγάτου που εκτός από βοηθός σκηνοθέτη επιμελήθηκε σκηνικά και κουστούμια.

Ποια είναι η γνώμη σου για την Ελλάδα σαν σκηνοθέτης; θα έκανες ταινία την όλη κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια;

Θεωρώ ότι δεν είναι απαραίτητο τα πάντα να ταυτίζονται με την Ελλάδα της κρίσης. Έτσι και αλλιώς για αυτό υπάρχει φαντασία για να σκεφτούμε πέρα από αυτό.

Τι είναι αυτό που σε φοβίζει πιο πολύ σήμερα ; Και τι σου δίνει δύναμη;

Αυτό που με φοβίζει είναι και αυτό που μου δίνει δύναμη. Είναι ο εαυτός μου και είναι και οι άνθρωποι γενικά.

Το βράδυ όταν πας για ύπνο υπάρχουν πράγματα που σκέπτεσαι και σε απασχολούν έντονα;

Ότι απασχολεί όλο τον κόσμο. Η πιο έντονη σκέψη είναι το πώς θα καταφέρω να σταματήσουν να με απασχολούν όλα αυτά.

Ποια είναι η γνώμη σου για τον ερώτα; Μπορεί να σε κάνει πιο δημιουργικό η να σε αποσυντονίσει από το έργο σου;

Θεωρώ και τα δυο, ανάλογα με τη φύση του έρωτα..

Ποιες είναι οι αρετές που διαθέτεις σαν άνθρωπος πιστεύεις;

Όσο κλισέ και αν ακούγεται, νομίζω ότι για τις αρετές μου θα πρέπει να μιλήσουν οι φίλοι μου και οι συνεργάτες…

Κλείνοντας αυτήν τη συνέντευξη θα ήθελα να μου πεις πια είναι τα σχεδία σου για την συνέχεια, τι να περιμένουμε;

Πριν λίγο καιρό ολοκλήρωσα τα γυρίσματα της μικρού μήκους ταινίας «χωρίς γάλα», που τώρα είναι στο στάδιο στο post production. Ελπίζω πολύ σύντομα να ξεκινήσει την πορεία της σε φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επίσης συνεχίζουμε με την παράσταση μας “στα σκοτεινά – making movies” κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο τεχνοχώρο Cartel.

 

Θεόδωρε σε ευχαριστώ που δέχτηκες να σε φιλοξενήσουμε στο greekaffair.gr

Συνέντευξη Κυριάκος Τσικορδάνος