Συνέντευξη: Χαρίκλειας Παπαποστόλου στον Κυριάκο Τσικορδάνο.

harikleia-pap

Τί είναι για εσάς η ζωγραφική και πότε αντιληφθήκατε πως αυτό θέλατε να κάνετε στη ζωή σας;

Είναι τρόπος ζωής για μένα, πορεύομαι μαζί της. Από πολύ μικρή ήθελα να γίνω ζωγράφος, πάντα ήταν το παιδικό μου όνειρο που ποτέ δεν άλλαξα.

Με τα έργα σας, ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να δώσετε στον θεατή μέσα από τους πίνακες σας;

Τα έργα μου συμβολίζουν την εξέλιξη-συνέχεια της ζωής, την προσμονή στο απρόβλεπτο ως θετική κατάσταση, την ανάγκη του ανθρώπου να συνεχίζει, να ψάχνει , να βρίσκει, να μαθαίνει, να μπορεί ν αλλάζει.

Οι πίνακες που δημιουργείτε  είναι πάντα υπό συναισθηματική φόρτιση όπως ένας ποιητής γράφει ένα ποίημα ή αφιερώνετε ώρες υποχρεωτικά κάθε μέρα σαν να πηγαίνατε π.χ. σ’ ένα γραφείο;

Ζω σχεδόν στο εργαστήρι μου, είναι ο χώρος που είμαι με τον εαυτό μου. Η αλήθεια είναι πως πάντα έχω έμπνευση, διότι η ίδια η απρόβλεπτη ζωή μου προσφέρει συναισθηματικό υλικό. Από τη μεριά μου εγώ πάντα έχω ανοιχτό μυαλό και μάτια για να διακρίνω παντού την αφορμή που θ αμ’ εμπνεύσει.

3 - (7) HARIKLEIA

Όταν επιλέγετε χρώματα για να ζωγραφίσετε έχουν πάντα έντονο ύφος όπως  βαθύ κόκκινο, έντονο μοβ, βαθύ μπλε, κίτρινο, ή ανάλογα με τα συναισθήματα και το έργο που θα δημιουργήσετε θα παίξουν και τα χρώματα;

Το χρώμα για μένα είναι ένα ισχυρό σύμβολο από μόνο του, άρα συνδέεται με τα συναισθήματα μου και τα δηλώνω με τον τρόπο αυτό. Θεωρώ ότι έτσι μπορώ μ ‘έναν πιο απλό και άμεσο τρόπο να προκαλέσω συναισθήματα και πιο ελεύθερες αναγνώσεις –προβολές για τον θεατή.

Η αλήθεια είναι ότι σε κάθε συλλογή μου παρατηρώ ότι κάνω χρήση συγκεκριμένων χρωμάτων. Έχω μεγάλη αδυναμία στο φιλντισένιο λευκό, στο ρουμπινί κόκκινο, στο βασιλικό γαλάζιο όπως  και στο ίντιγκο . Για κάποιο λόγο αυτή την περίοδο έχω ανάγκη να χρησιμοποιήσω αυτά τα χρώματα.

Υπάρχουν  ζωγράφοι που σας έχουν επηρεάσει με το έργο τους; Ποιους έχετε μελετήσει και αγαπήσει;

Υπάρχουν πολλοί που ίσως να  μ’ έχουν επηρεάσει και άλλοι τόσοι χωρίς να το ξέρω.Θ’αναφερθώ σε κάποιους. Πάντα θαύμαζα το ορμητικό ένστικτο του δασκάλου μου θεοφυλακτόπουλου, την αφαίρεση του Μόραλη, το χρώμα του Ροθκο, την ευαισθησία του Σαγκάλ, την απλότητα του Στάμου, την χαρά του Ματίς και την διαφορετικότητα του Πόλοκ.

Ποιες είναι οι σπουδές σας και πόσο εύκολο είναι σήμερα το να ασκεί κάποιος  το επάγγελμα του ζωγράφου;

Έχω σπουδάσει στην Α.Σ.Κ.Τ. του ΑΠΘ .Δεν θα απαντήσω στην ερώτηση για το αν είναι εύκολο ,  θέλω  όμως να  πω πως  πράγματι είναι μεγάλη πολυτέλεια να κάνεις επάγγελμα αυτό που αγαπάς, αυτό ναι θέλει κόπο. Η τέχνη όπως είπα και παραπάνω είναι τρόπος ζωής, οπότε για μένα έχει νόημα και σημασία που μπορώ να ζω από αυτό.

Στην εποχή μας ποιον ζωγράφο θεωρούμε παλιό και ποιον σύγχρονο και τι τους ξεχωρίζει;

Σύγχρονο ζωγράφο μπορούμε να πούμε και έναν ζωγράφο που κάνει τέχνη τώρα, αλλά υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις, ιστορικές, θεωρητικές και φιλοσοφικές. Εγώ θ απαντήσω μ έναν πιο προσωπικό τρόπο. Υπάρχουν καλλιτέχνες που έχουν έναν σύγχρονο εκφραστικό τρόπο πιο ελεύθερα εξελισσόμενο και υπάρχουν και καλλιτέχνες που διατηρούν μια στασιμότητα.

1 - (7) HARIKLEIA

Στο πέρασμα του χρόνου παρατηρείτε αλλαγές εσείς η ίδια  στη δουλειά σας;

Ναι φυσικά και αυτό θεωρώ ότι είναι καλό, μιας και πρέπει να υπάρχει μια καλλιτεχνική εξέλιξη και όχι μόνο. Μου αρέσει να βλέπω γύρω μου την προσπάθεια για βελτίωση και διαθέτω δυνατή πίστη γι αυτό.

Οπότε ναι έχω αλλαγές, η τέχνη μου ωριμάζει ή μάλλον εξελίσσεται μαζί μου.

Το ίντερνετ έχει φέρει την τέχνη πιο κοντά μας, με εικονικές επισκέψεις σε μουσεία και με τα προσωπικά σάϊτ των καλλιτεχνών; Τι ρόλο θεωρείτε ότι παίζει το ίντερνετ σε σχέση με την τέχνη;

Δεν είμαι αρνητική αρκεί να μην αντικαθιστά την πραγματική επαφή με την τέχνη. Με  το ιντερνέτ μια εικόνα σου δίνει μια  αίσθηση στο περίπου , κυρίως  μια πληροφορία,. Η  κοντινή επαφή όμως μ’ ένα έργο εμπεριέχει και την συγκίνηση και ποικίλα συναισθήματα. Είναι μια αποκάλυψη του εαυτού σου , η προσπάθεια για ανάγνωση και κατανόηση ενός έργου.

Για εσάς τι είναι «έμπνευση» και τί «ενθουσιασμός»;

Εμνευση είναι τα πάντα για μένα, ό,τι  ικανοποιεί τον εγκέφαλό μου. Μπορώ να πω ό,τι πάνε μαζί ,  συμβαίνουν  συγχρόνως . Άρα  εμπνέομαι με ότι μ ενθουσιάζει και το αντίστροφο

Τί ετοιμάζετε αυτόν τον καιρό; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Σε λίγους μήνες και συγκεκριμένα στις 12 Μαΐου  θα πραγματοποιηθεί  ατομική μου έκθεση στη gallery Belgravia  στο Λονδίνο και είμαι πολύ χαρούμενη γι αυτό. Πάντα μ’ ενδιέφερε  να κάνω μια έκθεση εκεί και τώρα έχω αυτή την ευκαιρία.

 

Συνέντευξη

Κυριάκος Τσικορδάνος