Συνέντευξη Χρήστος Προσύλης, πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ Λονδίνου μιλάει αποκλειστικά στον Κυριάκο Τσικορδάνο και το greekaffair.gr.

Κε Προσύλη πως γεννήθηκε και στη συνέχεια ζυμώθηκε αυτή η πρωτοβουλία να δημιουργηθεί ένα ελληνικό φεστιβάλ κινηματογράφου στο Λονδίνο;

Η ιδέα ξεκίνησε το 2006-2007 στο Λονδίνο, όταν εγώ σαν σκηνοθέτης που είχα δραστηριότητα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό και ειδικά το Λονδίνο, είδα ότι δεν υπήρχε ένας παγιωμένος σταθερός θεσμός φεστιβάλ στη βρετανική πρωτεύουσα, που να φιλοξενεί και να προωθεί σύγχρονες δουλειές από νέους και παλιότερους δημιουργούς. Ήταν ένα τεράστιο κενό, και βέβαια και με την υποστήριξη συναδέλφων, φίλων και συνεργατών σε όλα τα επίπεδα, ξεκίνησε να ετοιμάζεται η φιλοσοφία, ο μηχανισμός και η πλατφόρμα λειτουργίας ενός τέτοιου απαιτητικού φεστιβάλ. Το πρώτο φεστιβάλ υλοποιήθηκε τον φθινόπωρο του 2008, και έκτοτε συνεχίζεται ανελλιπώς κάθε χρόνο.

Ποιες ήταν οι αρχικές δυσκολίες που συναντήσατε ώστε να καταφέρετε να δημιουργήσετε το φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στο Λονδίνο;

Το Λονδίνο είναι μια πολύ-πολιτισμική πρωτεύουσα, ακριβή και εξαιρετικά ανταγωνιστική. Αυτό ήταν και το πρώτο μεγάλο ζήτημα, που αντιμετωπίσαμε με μεγάλη επιτυχία από την πρώτη κιόλας χρονιά, και σταθεροποιήθηκε σαν θεσμός το φεστιβάλ. Ασφαλώς με πολύ δουλειά και κατάθεση ψυχής και τεχνογνωσίας. Το αμέσως επόμενο μεγάλο πρόβλημα ήταν και είναι το οικονομικό. Τα εθνικά φεστιβάλ γενικά, προσδοκούν υποστήριξη από την εκάστοτε μαμά πατρίδα, και δεν βρίσκουν εύκολα υποστήριξη από κοινοτικά ή άλλα κονδύλια της ξένης χώρας στην οποία υλοποιούνται.

Ποια ήταν η βοήθεια που σας παρείχε το ελληνικό υπουργείο πολιτισμού και πόσο δίπλα ήταν όλα αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα;

Καμία απολύτως βοήθεια μέχρι σήμερα, ούτε οικονομική, ούτε ηθική, παρόλο που το Γραφείο Τύπου της Πρεσβείας μας στο Λονδίνο το έχει παρακολουθήσει από την πρώτη κιόλας χρονιά, και μάλιστα το έχει χαρακτηρίσει ως ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα πολιτιστικής διπλωματίας της χώρας μας στη Μεγάλη Βρετανία. Φέτος μάλιστα, μας τίμησε με την παρουσία του και ο ίδιος ο Πρέσβης μας στο Λονδίνο, κ. Κωνσταντίνος Μπίκας.

Από την ημέρα που γεννήθηκε το Ελληνικό Φεστιβάλ Λονδίνου ποια είναι η ταυτότητα του που το ακολουθεί και το χαρακτηρίζει μέχρι και σήμερα;

Το Λονδίνο είναι το σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, και πάνω εκεί στηρίχθηκε και η ιδέα της δημιουργίας ενός φεστιβάλ που να φιλοξενεί σαν σημείο συνάντησης το Ελληνικό φιλμ από όλο τον κόσμο, τις σύγχρονες δημιουργίες σε όσο μεγαλύτερη γκάμα ταινιών ήταν εφικτό. Η βασική φιλοσοφία του φεστιβάλ, είναι να αποτελεί το διεθνές σημείο συνάντησης του Ελληνικού φιλμ από όλο τον κόσμο. Το φεστιβάλ χαρακτηρίζεται ως ανεξάρτητο, εναλλακτικό, προοδευτικό και δημιουργικό. Είναι διεθνές όπως προείπα, και η ταυτότητά του ολοκληρώνεται με την αποδοχή υποβολής αιτήσεων για επιλογή στο φεστιβάλ ταινιών και σεναρίων, τόσο από Έλληνες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου της Διασποράς και των Ελληνοκυπρίων, χωρίς περιορισμό θέματος, όσο και από ξένους των οποίων η δουλειά έχει Ελληνικό ενδιαφέρον (π.χ. έχει Ελληνικό θέμα, έχει γυριστεί στην Ελλάδα, έχει σε καίριο πόστο στην παραγωγή Έλληνα συνεργάτη κλπ). Δέχεται επίσης πολλά είδη φιλμ: για παράδειγμα ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, ταινίες μυθοπλασίας μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, πειραματικές ταινίες, και άλλα.

xrhstos-prosylhs 3

Υπάρχει κάποια ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους καλλιτέχνες και δημιουργούς του είδους αυτού ώστε να μπορούν να προωθήσουν τη δουλειά τους πιο εύκολα;

Έχουμε δημιουργήσει το GreekFilmNetwork.com καθώς και το GreekCasting.com, δύο πλατφόρμες σε εξέλιξη, για την προώθηση των Ελλήνων δημιουργών, καλλιτεχνών και εταιριών παραγωγής. Προσδοκούμε σε σχετικές χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη περαιτέρω των δύο αυτών πρωτοβουλιών, καθώς και της προσπάθειας να δημιουργηθεί το Greek Film Market με στόχο τη διεθνή αγορά.

Ο θεσμός αυτός έχει σκοπό να γίνεται και σε άλλες ηπείρους της διασποράς η μόνο σε Ελλάδα και Αγγλία;

To London Greek Film Festival λαμβάνει χώρα μόνο στο Λονδίνο. Τα τελευταία χρόνια όμως δίνουμε πάλι τιμητικά τα Βραβεία στην Αθήνα, μερικές εβδομάδες μετά την κανονική απονομή των Βραβείων στο Λονδίνο. Είναι μια καθαρά συμβολική κίνηση. Η δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου του συγκεκριμένου φεστιβάλ υπάρχει σαν ιδέα, αλλά χωρίς χρηματοδότηση και ανάλογη υποστήριξη, αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν ουτοπία να ξεκινήσει κανείς μια τέτοια προσπάθεια.

Το είδος του ελληνικού φεστιβάλ κινηματογράφου του Λονδίνου δέχεται συγκεκριμένες όπως ποιοτικές ταινίες ή εμπορικές μεγάλου μήκους η υπάρχει συγκεκριμένη ταυτότητα καλλιτεχνική που ορίζει ποιες ταινίες θα δέχεται;

Κάθε χρόνο ορίζουμε τα είδη των ταινιών που δεχόμαστε. Δεν υπάρχει κατηγοριοποίηση του τύπου «εμπορικές» ή «ποιοτικές». Άλλωστε πως θα ορίσει κανείς εύκολα τι είναι και τι δεν είναι «ποιοτικό» ή «εμπορικό». Για την επιλογή λοιπόν, ανάλογα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα είδη ταινιών που βάζουμε στο πρόγραμμα, λαμβάνουμε υπόψη τόσο τις καλλιτεχνικές προδιαγραφές, όσο και τις τεχνικές προδιαγραφές που προβλέπονται από τη διεθνή πρακτική του χώρου και τεκμαίρονται αν θέλετε και ακαδημαϊκά. Αυτά βεβαίως, λαμβάνοντας υπόψη και τη φιλοσοφία του φεστιβάλ, καθώς και το γεγονός ότι λαμβάνει χώρα στο διεθνές περιβάλλον του Λονδίνου. Προσπαθούμε να φιλοξενήσουμε όσες περισσότερες ταινίες είναι εφικτό.

Με ποια κριτήρια συνήθως βραβεύετε μια ταινία η κάποιον καλλιτέχνη- σκηνοθέτη, ηθοποιό;

Πάντοτε με βάση τόσο τις καλλιτεχνικές προδιαγραφές, όσο και τις τεχνικές προδιαγραφές, που προβλέπονται από τη διεθνή πρακτική του χώρου.

Αυτός ο θεσμός ξεκίνησε να γεννιέται μέσα από τα χέρια σας ποια ήταν όμως τα κύρια συστατικά που τον κράτησαν με τόσες δυσκολίες, όπως  μου έχετε αναφέρει, να έχει σάρκα και οστά μέχρι και σήμερα;

Όραμα, πολύ δουλειά, κέφι και μεράκι, πολύ δουλειά, επιλεκτικές και δημιουργικές συνεργασίες, πολύ δουλειά, θάρρος και δημιουργικότητα, πολύ δουλειά, τεχνογνωσία και αισιοδοξία για το μέλλον, και επίσης… πολύ δουλειά.

Πέρυσι και φέτος το φεστιβάλ βρέθηκε στην Αθήνα και στο Ι.Μ.Κ. Του χρόνου που θα βρεθεί; Ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός;

Η Οδύσσεια ξεκινάει πάντα από το Λονδίνο για το συγκεκριμένο φεστιβάλ. Επόμενος σταθμός είναι πάντα ο κόσμος. Για αυτό και έχουμε φίλους από όλο τον κόσμο. Ίδωμεν!

Ποια είναι τα όνειρα που κάνετε για αυτό το θεσμό και μέχρι που θέλετε να τον αναπτύξετε;

Ευχής έργον, είναι να έχει το φεστιβάλ την υποστήριξη να αξιοποιήσει τη δουλειά που έγινε όλα αυτά τα χρόνια, προς όφελος της Ελληνικής κινηματογραφίας από όλο τον κόσμο. Μακάρι να αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, που να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που έχει, τόσο σε δυναμική, όσο και σε διάρκεια σε βάθος χρόνου. Είναι διεθνές, και μπορεί να προσφέρει πολλά στην πατρίδα και στον Έλληνα δημιουργό.

xrhstos-prosylhs 2

Κε Προσύλη σας ευχαριστώ πολύ που δεχθήκατε να σας φιλοξενήσουμε στο greekaffair.gr και να μας αναπτύξετε της ιδέες και τα όνειρα του ελληνικού φεστιβάλ του Λονδίνου.

 

Συνέντευξη: Κυριάκος Τσικορδάνος

Φωτογραφίες: Αδαμαντία Λαουμτζή