Αναστασία Λουκρέζη. “Μου αρέσει να φτιάχνω κάτι ανύπαρκτο και να του δίνω ζωή.”

Με την φωτογραφία πως ασχολήθηκες , ήταν αυτό που ήθελες να κάνεις από μικρή;

Ναι, ήταν μα το είχα ξεχάσει τελείως, για χρόνια. Οι συγκυρίες με οδήγησαν σε ένα άλλο επάγγελμα, που ενώ δεν είχα προβλήματα, δεν το αγάπησα πραγματικά ποτέ. Έτσι, μετά από ένα περίπου χρόνο,τα παράτησα, και ξεκίνησα τη σχολή φωτογραφίας. 

Πότε ξεκίνησες τα πρώτα σου ουσιαστικά βήματα στη φωτογραφία;

Σε επίπεδο ποιότητας της δουλειάς μου, μετά από κάποιο καιρό που πέρασα ως βοηθός φωτογράφου. Με έχει βοηθήσει και συνεχίζει να με βοηθάει να παρατηρώ και να δουλεύω με ανθρώπους πιο έμπειρους από εμένα. Ένα μεγάλο μερίδιο χρωστάω στον φωτογράφο Νίκο Αλεξόπουλο που εργάζομαι μαζί του στενά, και φυσικά συνεχίζω ακόμη να μαθαίνω πολλά από εκείνον.

 filitsa-greekaffair

Ποια μπορεί να είναι η σχέση ενός φωτογράφου με τη φωτογραφία, το φακό και τα υπόλοιπα αντικείμενα;

Με την φωτογραφία, είναι περίπλοκο συναίσθημα, η σχέση ενός καλλιτέχνη με την τέχνη του δε μπορεί να οριστεί και να περιοριστεί πιστεύω. Ο φακός, είναι ένα συμπλήρωμα του εαυτού σου. Το μέσο με το οποίο εκφράζεσαι, και το σέβεσαι. Τα υπόλοιπα αντικείμενα παίρνουν διαφορετική υπόσταση από φωτογράφο σε φωτογράφο κατά τη γνώμη μου.

Γιατί επέλεξες ως θέμα το «Τhe city»;

Ξεκίνησε σαν σκέψη λόγο της αγάπης μου για την αισθητική της Steampunk. Μα πήρε ζωή μέσα μου και, παίρνοντας τον δρόμο του, μετατράπηκε σε ένα παιχνίδι δύναμης. Το υποσυνείδητο μου απεύθυνε αυτό το παιχνίδι σε εμένα την ίδια, και το συνειδητό μου, στο θεατή.

Φωτογράφησες 11 χαρακτήρες. Με ποια κριτήρια επιλεγεί ένας φωτογράφος τα μοντέλα του;

Εξαρτάται. Μερικές φορές, όταν δω κάποιον, ξέρω άμεσα ότι θέλω να τον φωτογραφίσω. Άλλες φορές πάλι, έχω κάτι πολύ συγκεκριμένο σαν θέμα στο μυαλό μου, και απλά βλέπω αυτόν τον άνθρωπο μπροστά μου. Έχει τύχει πολλές φορές να αναρωτιέμαι για το πρόσωπο ενός χαρακτήρα μου ή μίας θεματολογίας και μόλις τον δω, να ξέρω πως αυτός είναι.  Τυχαία, από μια φωτογραφία που μπορεί να είδα σε άσχετο χρόνο, ή κάποιον περαστικό.

the-city-5-greekaffair,gr

Τι  ακριβώς θα δει το κοινό που θα έρθει στην έκθεση σου; 

Στην έκθεση αυτή θα δούμε τους χαρακτήρες μέσα απ’ τις φωτογραφίες στο φυσικό τους περιβάλλον, εκεί όπου νιώθουν απομονωμένοι να κάνουν αυτό που ο καθένας ξέρει καλύτερα. Οι φωτογραφίες έχουν μία αφαιρετική διάθεση ως προσωπική αισθητική της δουλειάς μου. Η έκθεση αποτελείται επίσης από το Video Art του Αλέξανδρου Τζούλιου, που θα σας βάλει με έναν περίεργο τρόπο ακόμη πιο μέσα στο μυαλό αυτών των ιδιαίτερων ανθρώπων. Και φυσικά το αποκορύφωμα και πολύ ενδιαφέρον της βραδιάς των εγκαινίων είναι ότι θα τους γνωρίσετε από κοντά, μέσα από ένα live performance που περίτεχνα επιμελείται ο Νίκος Χρηστίδης. Ποιος τελικά θα υπερισχύσει; 

Τι θα μπορούσε να εξάψει την φαντασία του φωτογράφου;

Πολλά πράγματα, προσωπικά η βάση μου είναι το πορτραίτο και οι άνθρωποι. Εμπνέομαι κυρίως από αυτούς, απ’ τις εικόνες τους, και φυσικά το φως. Έχει τύχει όμως αρκετές φορές να εμπνευστώ από κάτι θεωρητικά απλό, τυχαίο και καθημερινό. Σε ανύποπτο χρόνο. Αν ξέρεις πως να ψάξεις, όλο και κάτι θα βρεις να σου εξάψει την φαντασία. 

Σου  αρέσει να κάνεις αυθόρμητες φωτογραφήσεις ; Η εστιάζεις όλη την τέχνη σου μόνο σε πρόσωπα και πράγματα;

Εστιάζω την τέχνη μου κατά βάση στη δημιουργία. Μου αρέσει να φτιάχνω κάτι ανύπαρκτο και να του δίνω ζωή. Να λέω μία ιστορία μέσα από τη στατική εικόνα. Μα, φτιάχνοντας ένα “σκηνικό” και τοποθετώντας το μοντέλο σου εκεί, αυτόματα γίνετε αληθινό, και ο αυθορμητισμός των δύο μας είναι βασικό συστατικό.

Διάλεξε πέντε λέξεις που περιγράφουν τον χαρακτήρα σου;

Μπλε, Τρέλα, Χάος, Παιχνίδι, και Έρωτας.

 ???

Πότε κάνει έναρξη η έκθεση σου και σε ποιο χώρο γίνεται;

Τα εγκαίνια μας είναι στις 30 Απριλίου, και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Μαΐου στον πολυχώρο του VAULT theater plus.

Ευχαριστώ πολύ.

Συνέντευξη Τσικορδάνος Κυριάκος