Ο Άρης Αρβανιτάκης είναι ναυπηγός μηχανικός και CEO του οργανισμού “Φοίνιξ Νηογνώμων Α.Ε.”. Μια νέα και δυναμική εταιρία στο χώρο.

Νηογνώμονας είναι ναυτιλιακός τεχνικός οργανισμός που καταρτίζει κανονισμούς ασφαλείας, τόσο επί της ναυπήγησης των πλοίων όσο και επί του εξοπλισμού τους, κατατάσσοντας αυτά σε κλάση (classification).Με ειδικούς δε επιθεωρητές (surveyors) τα παρακολουθεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, είτε με περιοδικές είτε με έκτακτες επιθεωρήσεις.Η ανάγκη δημιουργίας τέτοιων οργανισμών ήταν αισθητή από τους αρχαίους χρόνους. Στην Ελλάδα οι νηογνώμονες αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες.

 synenteyxi-ari-arvanitaki-dieythynon-symvoylos-toy-foinix-nioignom-a-e-H-megaloi-epoivrayveysei-tis-ypsilis-poiotitas-ypoiresion-toy-3

Κ. Αρβανιτάκη, πρόσφατα ο οργανισμός σας έγινε γνωστός και στην Ελλάδα και πήρε αναγνώρισή από την Ελληνική Δημοκρατία σαν φορέας ελέγχου πλοίων για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας. Τι σημαίνει αυτό ακριβώς;

 • Η σημασία αυτής της αναγνώρισης είναι μεγάλη και πολυδιάστατη. Στην Ελλάδα, πέραν των εννέα μεγάλων και παγκοσμίως γνωστών νηογνωμόνων και της αντίστοιχης διεύθυνσης του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής είμαστε η 3η μόλις εταιρεία που παίρνει τέτοια αναγνώριση τα τελευταία 100 χρόνια. Η αναγνώριση αυτή καλύπτει τις απαιτήσεις της εθνικής νομοθεσίας και ο οργανισμός μας θα συμβάλλει ουσιαστικά με την ποιότητα των υπηρεσιών του στην αναβάθμιση των υπηρεσιών ελέγχου και πιστοποίησης πλοίων στην εγχώρια ναυτιλιακή κοινότητα. Σε εσωτερικό επίπεδο αυτή η αναγνώριση είναι μια ακόμη επιβράβευση και αναγνώριση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του Φοίνικα που μας πρόσφερε μεγάλη χαρά και συγκίνηση. Παράλληλα είναι εξαιρετικά ισχυρή η αίσθηση της ευθύνης που συνεπάγεται αυτή η αναγνώριση και αυτήν την ευθύνη θα την τιμήσουμε στο ακέραιο προς όλες τις πλευρές. Στο κεντρικό μας γραφείο, στον Πειραιά, έχει συσταθεί τμήμα Ελληνικής αρχής με προσωπικό κατάλληλα εκπαιδευμένο και ήδη παρέχουμε υπηρεσίες, ενώ έχουμε εγκαταστήσει μια πολύ καλή συνεργασία με την εποπτεύουσα αρχή του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής στη βάση της διμερούς συμφωνίας που έχουμε υπογράψει.

Έχετε ένα πλούσιο βιογραφικό με πολυετή εμπειρία ως επιθεωρητής (Marine Surveyor). Θα ξεκινήσω την συνέντευξη ρωτώντας, τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ακολουθήσετε το επάγγελμα του ναυπηγού μηχανικού εξ’αρχής και στην συνέχεια να ασχοληθείς με τον συγκεκριμένο κλάδο;

  • Είχα πάντα μιά έμφυτη κλίση, από παιδί, σε ότι είχε σχέση με τεχνολογία και κατασκευές, ηλεκτρολογικά, ηλεκτρονικά, μηχανολογία, εφαρμοσμένη φυσική…τα πάντα! Με γοήτευε οτιδήποτε λειτουργούσε με βάση τους νόμους της φυσικής! Πρέπει να σας πω ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ζάκυνθο, το 1982 που τελείωσα το Λύκειο, η έννοια του επαγγελματικού προσανατολισμού ήταν ανύπαρκτη κι έτσι στην επιλογή μου να γίνω ναυπηγός έβαλε το χέρι της και η τύχη λόγω της βαθμολογίας μου μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα επιλογής σχολών μέσω των πανελληνίων εξετάσεων εκείνης της εποχής. Στο δια ταύτα, έγινα ναυπηγός κι όχι κάτι άλλο παρεμφερές, ας πούμε κατά τύχη!
 • Η επαγγελματική μου εμπλοκή με νηογνώμονες, από την αρχή της καριέρας μου, ήταν πάλι θέμα τύχης καθώς σαν φοιτητής έκανα την πρακτική μου άσκηση στον Ελληνικό Νηογνώμονα όπου συνέχισα να εργάζομαι και αφού έγινα πτυχιούχος. Μετά από μιά 10ετία στον ΕΝ, που είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με όλο το φάσμα της νηογνωμονικής δραστηριότητας μεταπήδησα σε άλλο οργανισμό με αντίστοιχο αντικείμενο. Εκεί εργάστηκα γιά μιά 5ετία έχοντας την δυνατότητα να αναπτύξω τις επαγγελματικές μου δεξιότητες ακόμη περισσότερο μέχρι που το 1999 αποφάσισα να εργαστώ σαν ελεύθερος επαγγελματίας.

Η   “ΦΟΙΝΙΞ ΝΗΟΓΝΩΜΩΝ Α.Ε.” πότε παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο χώρο της ναυτιλίας;

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2000, στο ξεκίνημα της νέας χιλιετίας, κάτι που σημειολογικά πάντα το έβρισκα γοητευτικό… μου αρέσουν ιδιαίτερα οι συμβολισμοί! Η εταιρεία δραστηριοποιήθηκε  εξαρχής σαν νηογνώμονας, με βάση το καταστατικό της που συντάχθηκε ακριβώς σε αυτή τη βάση. Τα πρώτα μας γραφεία ήταν νοικιασμένα  στην Αγ. Σπυρίδωνα 11 αλλά σύντομα χρειάστηκε να μετακομίσουμε σε ιδιόκτητα γραφεία στην οδό Νοταρά, όπου και παραμένουμε, καθώς η αύξηση του προσωπικού και των λειτουργικών μας αναγκών το επέβαλαν!

synenteyxi-ari-arvanitaki-dieythynon-symvoylos-toy-foinix-nioignom-a-e-H-megaloi-epoivrayveysei-tis-ypsilis-poiotitas-ypoiresion-toy-4

Γιατί επιλέξατε να ονομάσετε την εταιρία σας , ΦΟΙΝΙΞ ΝΗΟΓΝΩΜΩΝ Α.Ε. ;  Τι αντιπροσωπεύει το όνομα;

 • Είναι γεγονός ότι το όνομα της εταιρείας είναι κάπως ασυνήθιστο αναλογιζόμενος τη συνήθη ονοματολογία ανάλογων τεχνικών φορέων. Η ιδέα για την επιλογή του ονόματος του οργανισμού προέκυψε κατά την διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού στην περιοχή της αρχαίας Φοινίκης, στην Ηλιόπολη  του σημερινού Λιβάνου. Υπάρχει η άποψη ότι στο μέρος αυτό καταγράφεται η απαρχή της εμπορικής ναυτιλίας. Μια αρχή, ένα ξεκίνημα σε κάτι δύσκολο και παράλληλα συναρπαστικό όπως τα ταξίδια των πρώτων θαλασσοπόρων!  Είναι προφανείς λοιπόν οι συνειρμοί…

Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρίας “ΦΟΙΝΙΞ ΝΗΟΓΝΩΜΩΝ Α.Ε.”;

 • Τώρα αγγίξατε την ευαίσθητη χορδή μου! Σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες η φιλοσοφία είναι που δίνει το στίγμα, αυτό που κάνει τη διαφορά μεταξύ καλού, μέτριου και κακού… Η φιλοσοφία της διοίκησης και των ανθρώπων του Φοίνικα είναι εντελώς ανθρωποκεντρική.  Είτε πρόκειται γιά  πελάτη,  είτε γιά συνάδελφο, είτε γιά ναυτικό, είτε γιά συνεργάτη είναι προφανές ότι όλοι έχουν κοινό σημείο αναφοράς την ανθρώπινη φύση. Εμείς λοιπόν, στο Φοίνικα, τους αντιμετωπίζουμε όλους όπως θα θέλαμε να μας αντιμετωπίζουν κι εμάς τους ίδιους, σαν ανθρώπους! Στο διά ταύτα λοιπόν, προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας όπως θα θέλαμε κι εμείς να απολαμβάνουμε αν οι ρόλοι μας ήταν αντίστροφοι. Καμμιά επιχειρηματική δραστηριότητα  δεν αξίζει περισσότερο από την αξία των ανθρώπων… Είτε αφορά την ασφάλεια των ναυτικών στη θάλασσα που μοχθούν αγκαλιά με τον κίνδυνο, είτε πρόκειται για τους δικούς μας ανθρώπους όλοι αξίζουν τον ίδιο σεβασμό. Αυτή η φιλοσοφία στο Φοίνικα πιστεύω ότι έχει εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό τη θέση που έχουμε κατακτήσει ως σήμερα.

Ποιες είναι η υπηρεσίες που παρέχει η εταιρία ΦΟΙΝΙΞ ΝΗΟΓΝΩΜΩΝ Α.Ε. Σε ποιους απευθύνονται κυρίως και γιατί ξεχωρίζετε;

 • Οι υπηρεσίες του Φοίνικα καλύπτουν το σύνολο της νηογνωμονικής δραστηριότητας. Συνοπτικά περιλαμβάνουν την επιθεώρηση και κατάταξη σε κλάση καθώς και τις επιθεωρήσεις και έκδοση θεσμικών πιστοποιητικών αξιοπλοΐας κατ’ εξουσιοδότηση των ναυτιλιακών αρχών που έχουν εξουσιοδοτήσει το Φοίνικα σαν Αναγνωρισμένο Οργανισμό (ΑΟ). Μετά την αναγνώρισή μας και από την ναυτιλιακή αρχή της Ελλάδας παρέχουμε όλες τις υπηρεσίες που ορίζει η εθνική νομοθεσία για τον έλεγχο της αξιοπλοΐας και την πιστοποίηση των πλοίων υπό Ελληνική σημαία.
 • Απευθυνόμαστε σε όλους τους πλοιοκτήτες εντός και εκτός συνόρων που αποζητούν έναν εαξιόπιστο επαγγελματικό φορέα επιθεωρήσεων και πιστοποίησης που ξέρει να ενεργεί γρήγορα, αποτελεσματικά και με ανταγωνιστικό κόστος.  Απευθυνόμαστε σε όλους τους επαγγελματίες του yachting, τους ψαράδες, τους ανθρώπους που διαχειρίζονται φορτηγά, επιβατηγά, ρυμουλκά… στους ναυπηγούς που θέλουν εναν αξιόπιστο νηογνώμονα. Ο κύκλος εργασιών μας επεκτείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω των γραφείων μας στο εξωτερικό που καλύπτουν πρακτικά όλα τα μέρη του κόσμου όπου υπάρχει ναυτιλιακή δραστηριότητα.
 • Μετά την εξουσιοδότησή  μας από το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής αποκτούμε και στη χώρα μας την ανάλογη αναγνωρισημότητα δίνοντας το στίγμα μιάς νέας, ανταγωνιστικής, ποιοτικής και ουσιαστικής εναλλακτικής πρότασης στον απαιτητικό πελάτη που νιώθει την ανάγκη να έχει το «δικό» του φορέα!
 • Ξεχωρίζουμε γιατί είμαστε αλλιώτικοι, είμαστε καταρτισμένοι, είμαστε δοκιμασμένοι επαγγελματίες. Δεν ταλαιπωρούμε τους πελάτες μας γιατί ξέρουμε ακριβώς τι περιμένουν και μπορούμε να τους το δώσουμε χωρίς συμβιβασμούς. Θα το δειτε στο εγγύς μέλλον πως θα επαληθευθεί αυτό που σας λέω. Μέσα από το σύστημα διασφάλισης ποιότητας του οργανισμού μας έχουμε ουσιαστικούς μηχανισμούς μέτρησης της ικανοποίησης των πελατών μας και το παραμικρό θέμα, αν προκύψει, αντιμετωπίζεται στην αρχή του. Άλλωστε το να λες ‘συγγνώμη’ όταν έχεις κάνει λάθος και να αναλαμβάνεις την όποια συνέπεια, με ειλικρίνεια, δεν είναι ντροπή! Αντίθετα οι άνθρωποι εκτιμούν τη συγγνώμη, κανείς δεν είναι παντογνώστης!

Στο εξωτερικό έχετε αναπτύξει ένα δίκτυο γραφείων και επιθεωρητών για να καλύπτετε τις ανάγκες επιθεώρησης σε τοπικό επίπεδο, με ποιά κριτήρια επιλέγετε τους επιθεωρητές και συνεργάτες σας;

 • Η επιλογή των επιθεωρητών που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο υπόκειται σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό θεσμικό πλαίσιο που καθορίζεται μέσω διαφόρων αποφάσεων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού  και της Διεθνούς Ένωσης Νηογνωμόνων. Πέρα από τα τυπικά προσόντα, που είναι το εύκολο μέρος, υπάρχει ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πλαίσιο εκπαίδευσης που δεν διδάσκεται σε κανένα πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με άλλα λόγια δεν υπάρχει ειδικότητα να σπουδάσεις επιθεωρητής! Για αυτό το λόγο οι νηογνώμονες, αναπτύσουμε εσωτερικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, με βάση τα σχετικά πρότυπα του  Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού  και συγκεκριμένα τις απαιτήσεις του Κώδικα περί Αναγνωρισμένων Οργανισμών. Για να καταλάβετε γιατί μιλάμε αρκεί να αναλογιστείτε ότι ένας νέος ναυπηγός χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία χρειάζεται τουλάχιστον 6-9 μήνες εντατικής εκπαίδευσης προκειμένου να μπορει να φέρει  σε πέρας μόνος του μιά επιθεώρηση με χαμηλό βαθμό δυσκολίας. Είναι σύνηθες να χρειάζεται τουλάχιστον μιά διετία ώστε ο ναυπηγός αυτός να μπορεί να λειτουργεί σαν ολοκληρωμένος επιθεωρητής και να αναλαμβάνει μόνος του την διεκπαιρέωση απαιτητικότερων επιθεωρήσεων όπως είναι μιά αρχική επιθεώρηση σκάφους και μηχανής.
 • Πέρα όμως από το εκπαιδευτικό κομμάτι που ακολουθεί την αρχική αξιλόγηση των επιθεωρητών μας υπάρχει μιά συνεχής διαδικασία με αξιολογήσεις τόσο θεωρητικούς όσο και πρακτικούς προκειμένου να διατηρούν την επιθεωρητική τους δυνατότητα και ιδιότητα.
 • Τέλος στο Φοίνικα δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που θα γίνουν συνεργάτες μας και θα εκπροσωπούν τον οργανισμό στην επαφή με τους πελάτες και τις αρχές. Έτσι λοιπόν το ήθος, η ειλικρίνεια, η εντιμότητα, η αξιοπρεπής εμφάνιση, η ευγένεια, ο επαγγελματισμός και η υπευθυνότητα είναι μερικά από τα προαπαιτούμενα που η διοίκηση του Φοίνικα επιζητεί από τους συνεργάτες της, πέρα και πάνω από τα τυπικά προσόντα που αναφέρθηκα πριν…

Στην Ελλάδα  όπου είναι γεμάτη από τουριστικά σκάφη, αλιευτικά, κότερα κτλ, για κάποιον που δεν γνωρίζει, πόσο απαραίτητος είναι ο Νηογνώμονας;

 • Για κάποιον που δεν γνωρίζει πρέπει πρώτα από όλα να αποτυπώσουμε την πραγματική κατάσταση που επικρατεί. Είναι γεγονός ότι στην Ελληνική επικράτεια δραστηριοποιούνται αρκετές χιλιάδες σκάφη, στην πλειοψηφία τους κότερα, αλιευτικά και τουριστικά επιβατηγά. Όλα αυτά τα σκάφη, παραδοσιακά, εξυπηρετούνταν μέσα από ένα ευρύ δίκτυο επιθεωρητών του Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής όπου βρίσκονται ουσιαστικά σε κάθε μικρό ή μεγάλο λιμεναρχείο και τον Ελληνικό Νηογνώμονα που τις τελευταίες δεκαετίες έπαιξε σημαντικό ρόλο με την παρουσία του σε αυτό το χώρο. Τα τελευταία χρόνια όμως τα δεδομένα άλλαξαν, το υπουργείο μέσα στη γενικότερη πολιτική συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα και της έλλειψης προσωπικού από την άλλη δυσκολεύεται πλέον να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν. Ο Ελληνικός Νηογνώμονας, από την άλλη, για διάφορους λόγους παρουσίασε διάφορες δυσλειτουργίες στο πρόσφατο παρελθόν με αποτέλεσμα να προκύψει ρεαλιστικά η ανάγκη για εναλλακτικές επιλογές.  Έτσι λοιπόν και δεδομένης της λογικής της ελεύθερης οικονομίας και του λιγότερου κράτους η επιλογή ενός νηογνώμονα φαίνεται πια να είναι πιο δόκιμη από ποτέ. Ο Φοίνικας είναι εδώ ακριβώς γιά να καλύψει αυτή την υπαρκτή ανάγκη για ποιοτικές, οικονομικές, γρήγορες και επαγγελματικές υπηρεσίες νηογνώμονα.

Κ. Αρβανιτάκη, τα τελευταία χρόνια, η ελληνική ναυτιλία έχει εξελιχτεί πάρα πολύ και άλλο τόσο οι ανάγκες της. Ποια είναι τα προβλήματα ωστόσο που συναντάτε σε καθημερινή βάση σαν ΦΟΙΝΙΞ ΝΗΟΓΝΩΜΩΝ Α.Ε. τα τελευταία χρόνια και πως τα αντιμετωπίζετε;

 • Η Ελληνόκτητη ναυτιλία παραμένει παραδοσιακά παγκόσμια πρωτοπόρα δύναμη ενώ η χώρα παραπαίει με το φάντασμα της χρεωκοπίας εδώ και χρόνια. Αυτό το οξύμωρο γεγονός πρέπει να είναι αφορμή για σκέψεις… γιατί συμβαίνει αυτό; Πως είμαστε τόσο καλοί σε έναν τομέα και τόσο κακοί σε έναν άλλο; Όλα αυτά έχουν απαντήσεις που δεν είναι της παρούσης αλλά συνοπτικά θα μπορούσαν να συνοψιστούν στο γεγονός ότι η ναυτιλία μας δεν υπόκειται στο παθογενές και ασφυκτικό πλαίσιο της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας  που ισχύει στην Ελλάδα ούτε υπόκειται στην ασφυκτική φορολογία των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Πολλά έχουν ειπωθεί λόγω διαφόρων σκοπιμοτήτων, αλλά είναι γεγονός ότι ο πλούτος της ποντοπόρου ναυτιλίας δεν παράγεται στην Ελλάδα άρα πως θα μπορούσε να φορολογηθεί εδώ; Αυτή η ιδιαιτερότητα του ναυτιλιακού πλούτου δεν είναι καμιά Ελληνική πατέντα αλλά αντίθετα ισχύει παγκοσμίως σε όλα τα κράτη του κόσμου.  Τα προβλήματα λοιπόν που αντιμετωπίζουμε σαν Φοίνικας είναι ακριβώς τα προβλήματα  που αντιμετωπίζει ο χώρος μας. Δεν αναφέρω τον ανταγωνισμό σαν πρόβλημα γιατί ο έντιμος και ευγενής ανταγωνισμός δημιουργεί τις προϋποθέσεις να γινόμαστε καλύτεροι. Κατά τα λοιπά, σχεδιάζουμε τις υπηρεσίες μας και τις δομές μας έτσι ώστε να η πορεία μας να έχει θετικό πρόσημο. Ο Φοίνικας είναι ανώνυμη ελληνική εταιρεία και σηκώνει το βάρος που της αναλογεί όπως όλες οι επιχειρήσεις, συνεπώς δεν διεκδικούμε καμιά αποκλειστικότητα σε προβλήματα, προσπαθούμε όπως όλοι…

synenteyxi-ari-arvanitaki-dieythynon-symvoylos-toy-foinix-nioignom-a-e-H-megaloi-epoivrayveysei-tis-ypsilis-poiotitas-ypoiresion-toy-2

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας , ΦΟΙΝΙΞ ΝΗΟΓΝΩΜΩΝ Α.Ε.;

 • Η εταιρεία μας βαδίζει με ένα πάγιο αναπτυξιακό πλάνο που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη με βάση τις δικές μας δυνάμεις. Δεν χρωστάμε και δεν εξαρτώμεθα από κανέναν και για αυτό μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας αμερόληπτα. Το κύριο χαρακτηριστικό της ανάπτυξή μας είναι η προσαρμοστικότητά της στις εκάστοτε συνθήκες. Ο Φοίνικας ξεδιπλώνει σιγά-σιγά τα φτερά του γιά να πετάξει! Μικρά, σταθερά βήματα, πολύ & σκληρή ομαδική δουλειά στη κάθε μέρα, αυτή είναι η κεντρική ιδέα. Ήρθαμε γιά να μείνουμε, ήρθαμε να αποτελέσουμε την πλέον αξιόπιστη και ποιοτική λύση γιά τα πλοία της εθνικής νομοθεσίας. Απομένει στο μέλλον να κριθεί το αποτέλεσμα της προσπάθειας μας.

Κ. Αρβανιτάκη, σας ευχαριστώ πολύ που δεχθήκατε να κάνουμε την συνέντευξη αυτήν.

Εγώ σας ευχαριστώ για τα ερώτημα που μου θέσατε και την άψογη σας συνεργασία  …

 

Συνέντευξη – Τσικορδάνος Κυριάκος

k.tsikordanos@gmail.com

greekaffair.gr