O Γιώργος Ζαμπέτας, εγγονός του θρυλικού Ζαμπέτα, μιλάει για πρώτη φορά στον Κυριάκο Τσικορδάνο και το greekaffair.gr

Πως μπήκε στη ζωή σου το μικρόβιο της μουσικής;

Δεν είναι το μικρόβιο της μουσικής όπως οι πιο πολλοί νομίζουν ότι μας καταλαμβάνει εμάς τους καλλιτέχνες, αλλά το μικρόβιο της δημιουργίας, γιατί το μικρόβιο της μουσικής το έχουμε όλοι και σαν δημιουργοί αλλά και σαν ακροατές. Η μουσική είναι δημιουργία, και θέλει ανθρώπους δημιουργικούς. Είναι τέχνη, και πρέπει να την χειρίζεσαι και με τέχνη δε πρέπει να είσαι χυδαίος με αυτή γιατί δε θα λέγεται πια τέχνη. Η τέχνη είναι κάτι που τιμά τον άνθρωπο και πρέπει να τονίζει τις αξίες του. Από μικρός είχα μια αδυναμία στα μουσικά όργανα αλλά δεν είχα το προνόμιο λόγο χρόνου και υποχρεώσεων κυρίως, να ασχοληθώ εντατικά. Όταν βρήκα τον χρόνο μου αποφάσισα να κάνω τη πρώτη μου δισκογραφική δουλειά με τον αδελφό μου τον Μιχάλη και μετά από λίγο καιρό να κάνω τη πρώτη δική μου δισκογραφία. Αυτό έγινε όταν ήμουν περίπου 26 χρονών.

Που γεννήθηκες και που έζησες τα πρώτα σου εφηβικά χρόνια;

Γεννήθηκα στο Μαρούσι Αττικής και μεγάλωσα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου στη Γλυφάδα οπού μετά από έναν κύκλο αλλαγών κατέληξα πάλι εκεί στην εφηβεία μου όταν και πρωτόπιασα μπουζούκι στα χέρια γύρω στα 15 μου.

Γιώργο είσαι γόνος από δυο άκρως μεγάλες μουσικές οικογένειες, μίλησε μας λίγο για αυτό;

Η μια οικογένεια η οποία προέρχομαι είναι η οικογένεια Νταλάρα και η άλλη η οικογένεια Ζαμπέτα. Οι παππούδες μου, ήταν οι Λουκάς Νταλάρας και Γιώργος Ζαμπέτας.

Ntalaras-Zampetas

Με την μουσική και τα τραγούδια του παππού σου του Γιώργου Ζαμπέτα πότε έρχεσαι σε επαφή πρώτη φορά; 

Για πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με τα ακυκλοφόρητα τραγούδια του Ζαμπέτα στα 26 μου όταν αποφάσισα να κάνω τη δική μου δισκογραφική δουλειά..Ξέφυγα λίγο από κάποια άλλα είδη μουσικής γιατί πιστεύω πως το λαϊκό τραγούδι αναδεικνύει τη φωνή του τραγουδιστή και αγγίζει πιο πολύ τον κόσμο στη καρδιά του. Χωρίς να αποκλείω να ξανακάνω τέτοιες δουλειές. η μουσική είναι μια και σε κάθε πτυχή της έχει κάτι να σου δώσει.

Ασχολείσαι γενικά με κάποιο μουσικό όργανο; Μήπως παίζεις μπουζούκι η κιθάρα; 

Παίζω μπουζούκι  αλλά μου αρέσει και το σαξόφωνο.΄Έχουν και τα χάλκινα τη χάρη τους. Επίσης παροτρύνω τακτικά όλους τους νέους να ξεκινήσουν ένα όργανο και τους γονείς τους να φροντίσουν για αυτό.

Στο παρελθόν εκτός από την μουσική και το τραγούδι απασχολήθηκες με κάτι άλλο που να πίστευες ότι θα το κάνεις επάγγελμα;

Σπούδασα οικονομικά και γενικά ήμουν επιρρεπής στον αθλητισμό. Πιστεύω πως για να έχεις την ψυχική σου υγεία και πνευματική διαύγεια  πρέπει  να ασχολείσαι με τη μουσική και να γυμνάζεσαι σε τακτική βάση. Δεν είναι τυχαίο που στην αρχαία Ελλάδα ήταν τα μαθήματα που διδάσκονταν κατά κόρον, η Μουσική και οι αθλοπαιδίες.

Κουβαλάς όντως ένα τεράστιο επίθετο και είσαι εγγονός  του μεγάλου μουσικού και αλλά ερμηνευτή Γιώργο Ζαμπέτα. Τελικά είναι θετικό αυτό η έχει και τα αρνητικά του;

Κάθε επιλογή, θέση και ρόλος που θα σου δοθεί η θα διαλέξεις στη ζωή, σου θα έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Το θέμα είναι να έχεις τη γνώση αυτών και να αποφασίσεις τελικά τι δρόμο θα πάρεις…

Κατά καιρούς γίνονται κάποια αφιερώματα για τον Ζαμπέτα, σε προσκαλούν σε αυτά να πας σαν τιμώμενο πρόσωπο και να πει ίσως και κάποιο τραγούδι;

Σε άλλα με προσκαλούν σε άλλα με ξεχνούν.Έμενα θα είναι πάντα χαρά μου να είμαι κοντά στην τίμηση του συγγενικού μου προσώπου έστω και σαν ακροατής δεν έχω την απαίτηση να μπω στα πόδια κανενός.

Γιώργο θα ήθελα να μάθω τι άνθρωπος ήταν ο παππούς σου ο Γιώργος Ζαμπέτας πως θα τον περιέγραφες;

Ο Γιώργος είχε ανθρωπιά. Είχε ψυχούλα.Χαίρομαι που ακόμα τον μαθαίνω μέσα από τα τραγούδια του και θα τον μαθαίνουμε όλοι, και πότε δε θα σταματήσουμε να τον μαθαίνουμε ,γιατί τα τραγούδια που συνέθεσε είναι αθάνατα.

Ο παππούς  σου εκείνο τον καιρό είχε γράψει την δικιά του ιστορία με την πολύ έντονη προσωπικότητα που διέθετε. Εσύ; Ποια στοιχεία του είναι αυτά  που πιστεύεις ότι έχεις πάρει;

Πιστεύω στην μοναδικότητα του ανθρώπου και στην διαφορετικότητα. Δε με ενδιαφέρει να γράψω ιστορία. Με ενδιαφέρει να μπορώ να γράφω τα τραγουδάκια μου και να υπάρχει πάντα μια καρέκλα και για μένα στο σανίδι. Αυτό είναι όλο.

Γιώργο τι πιστεύεις ότι αναζητάς μέσα από την μουσική και το τραγούδι;

Αναζητάω την επαφή με τον κόσμο. Ο κόσμος μου δίνει πολύ δύναμη. Και σκέψου πόσο δύσκολο είναι στις μέρες μας να μαζευτούμε τόσοι και να περάσουμε καλά όλοι μαζί. Έχει και αυτό τη δική του μαγεία.

Γιώργο πιστεύεις στις μέρες που ζούμε, ότι δεν πρόκειται κανένας καλλιτέχνης να γίνει πλούσιος με τίμιο τρόπο;

Αν θες να κάνεις περιουσία, κάνε μπίζνες. Μη γίνεις καλλιτέχνης. Με την τέχνη κανείς δε κονόμησε.

Ποια είναι η γνώμη σου για τα social media; Είσαι υπέρ η κατά; Πιστεύεις βοηθάνε τον καλλιτέχνη η του κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στην προβολή του και στην προσωπική του εικόνα;

Τα μέσα διαδυκτύωσης έχουν μπει στη ζωές μας ενεργά ως προς τον καλλιτεχνικό τομέα πιστεύω πως ναι βοηθάνε. Είναι άλλες οι ταχύτητες των μαντάτων σήμερα. Τώρα στο αν βοηθούν θετικά η αρνητικά είναι στο χέρι του καθενός.

Ποια είναι η γνώμη σου για τα Talent Show όπως το «Τhe Voice», θα σε ενδιέφερε η συμμετοχή σου σε ένα τέτοιο διαγωνισμό;

Δεν έχει τύχει να τη δω ποτέ αυτή την εκπομπή ούτε και κάποια παρόμοια διότι δεν βλέπω τηλεόραση. Σε βεβαιώνω όμως πως σαν τον διαγωνισμό που κάνω σε κάθε παράσταση στο πάλκο δεν έχει πουθενά…

Με ποιους καλλιτέχνες θα σε ενδιέφερε να κάνεις συνεργασίες; Έχεις κάποια ονόματα στο μυαλό σου;

Έχω συνεργαστεί με την Ελένη Ροδά, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, τον Γιώργο Σαρρή, τον Γιώργο Σαλαμπάση τον Γιάννη Ζουγανέλη και άλλους καλλιτέχνες. Θα ήθελα να συνεργαστώ με όλους όσους μπορούν να τραγουδήσουν Ζαμπέτα.

Όταν ξεκινάς νέες συνεργασίες – θα εμπιστευτείς εύκολα κάποιον; Η μονοπωλεί η αμφισβήτηση, ο φόβος κ.ά.;

Πάντα ξεκινώ μια συνεργασία με τις καλύτερες προδιαγραφές. Αν δείξει κάποιος σκάρτος δε θα αργήσει να φανεί αυτό. Άρα ναι, τους εμπιστεύομαι όλους και δεν είμαι καχύποπτος για κανέναν.

θα ήθελες να δεις στο θέατρο η στην μεγάλη οθόνη, την ζωή και τα τραγούδια του παππού σου;

Στην μεγάλη οθόνη τα βλέπω κάθε μέρα από τις ελληνικές ταινίες που είναι αγαπημένες μου όλες. Στο θέατρο γιατί όχι. Αν πρόκειται για μια καλή παραγωγή να το δούμε και αυτό.

Με τις δισκογραφικές εταιρίες ποιες είναι η σχέσεις σου; Σε έχουν βοηθήσει καθόλου μέχρι σήμερα σαν εγγονό του Ζαμπέτα;

Δε τα βάζω με τις εταιρίες. Κοιτάνε και αυτές να κάνουν τη δουλειά τους με τον πιο εύκολο τρόπο. Αν βρεις μια συνταγή, δύσκολα την αλλάζεις.

Τι ονειρεύεσαι  συνήθως όταν πέφτεις να κοιμηθείς το βράδυ;

Όνειρα κάνω όταν γράφω μουσική. Τα όνειρα τις πιο πολλές φορές είναι ανεκπλήρωτα όμως. Γι αυτό έχω οράματα. Οραματίζομαι αυτό που θέλω να γίνει όπως θέλω να γίνει και είμαι σίγουρος πως θα γίνει. Τα οράματα είναι προέκταση βιωματικής  εμπειρίας. Τα όνειρα χτίζουν περισσότερο την ελπίδα. Τα οράματα τη ζωής μας.

Φτάνοντας  λίγο  πριν το τέλος της συνέντευξης μας Γιώργο, θα ήθελα να μας πεις ποια είναι τα επαγγελματικά σου σχέδια τι ετοιμάζεις για το χειμώνα;

Δε θα σου αποκαλύψω  κάτι γι αυτό ακόμα Κυριάκο. θα σου πω όμως πως έχω πολύ ωραία πράγματα στο μυαλό μου. Όταν έρθει η ώρα..  Αυτό που μπορώ να σου πω είναι πως έχουμε ξεκινήσει με τον συνεργάτη Χρήστο Βιδινιώτη και τον αξιόλογο φίλο και συνεργάτη Σωκράτη Μιχαηλίδη από τη Κύπρο, ένα εντελώς διαφορετικό προτζεκτ που ελπίζω να είναι σύντομα στη διάθεση του κοινού.

Γιώργο Ζαμπέτα θα ήθελα να  σε  ευχαριστήσω που δέχτηκες να φιλοξενηθείς στο www.greekaffair.gr και θα ήθελα να σου ζητήσω να αφιερώσεις ένα τραγούδι στους αναγνώστες μας.

Ας πάρουν μια γεύση από τον νέο δίσκο που ετοίμασα για αυτούς. Ευχαριστώ Κυριάκο.

 τσικορδανοσ-ζαμπετας

Συνέντευξη – Κυριάκος Τσικορδάνος

Φωτογραφία greekaffair.gr -Αδαμαντία Λαουμτζή