Συνέντευξη στο greekaffair.gr παραχώρησε ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και παράλληλα αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική Ιωάννης Μαρωνίτης.

Τι σημαίνουν τα γράμματα UNESCO;

United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization

Πότε ιδρύθηκε ο Όμιλος UNESCO Πειραιώς & Νήσων;

O Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων ιδρύθηκε το 1998. Έχει έδρα τη Νίκαια, Πέτρου Ράλλη 210 και Θησέως 1, στην περιφέρεια Πειραιά. 

stirixte-ton-omilo-gia-tin-ounesco-peiraios-kai-nison

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του Ομίλου UNESCO Πειραιώς & Νήσων και που στοχεύουν οι δραστηριότητες σας;

O Όμιλος για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο και Μ.Κ.Ο με θεμελιώδη σκοπό την καλλιέργεια της διεθνούς αντίληψης, κατανόησης, συνεργασίας και αλληλεγγύης σύμφωνα με τις αρχές και τα ιδανικά της UNESCO.  Στοχεύει στο:

-Nα στρέψει το ενδιαφέρον της Κοινής γνώμης στους Σκοπούς του Οργανισμού αυτού που είναι Εκπαιδευτικοί, Πολιτισμικοί,  Τουριστικοί και Αναπτυξιακοί.

-Να  οργανώνει Ημερίδες, Σεμινάρια, Συνέδρια, Ομιλίες, κλπ. που έχουν άμεση σχέση με τους αναφερθέντες σκοπούς του Οργανισμού της  UNESCO και η Δημιουργία ενός Πολιτισμού Ειρήνης.

-Να Διοργανώνει Κοινοτικά (ΕΕ), Εθνικά ή Περιφερειακά Προγράμματα Περιφερειακής ή Εθνικής εμβέλειας άτυπης συνεχιζόμενης Επαγγελματικής κατάρτισης, Διάσωση και Διάδοση της Ελληνικής Παραδοσιακής πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραδοσιακών Ελληνικών Τεχνών.

-Να Συμβάλλει στην Επιστημονική, Περιβαλλοντική /Οικολογική και πολιτισμική κατάρτιση των μελών του.

-Να επιδιώκει την κατοχύρωση της Ελεύθερης ανταλλαγής Επιστημονικών και Πολιτισμικών πληροφοριών, τη διάσωση, διάδοση και προστασία του Λαϊκού πολιτισμού και την ανάπτυξη της Ειρήνης, της Φιλίας και της αμοιβαίας συνεργασίας.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Όμιλος UNESCO Πειραιώς & Νήσων πως συντηρείται; Ποιες είναι οι πήγες εισοδήματος του;

Ο Όμιλος UNESCO Πειραιώς & Νήσων διοικείται από ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου είναι εθελοντές (άμισθοι, που δεν λαμβάνουν καμίας αποζημίωσης για την συμμετοχή τους και την προσφορά τους), ενώ αριθμεί πάνω από 2.000 μέλη. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε με τους συνεργάτες και τους εθελοντές με πολλή δουλειά και μεράκι να πετύχουμε και να κάνουμε τον Όμιλο παραγωγικό και πετυχημένο.

Πόσο προσωπικό απασχολείτε καθημερινά και σε ποιες θέσεις;

Στοχεύσαμε και πετύχαμε την έγκριση και ένταξη των τεσσάρων σχεδίων μας στο πρόγραμμα ‘’Δημιουργία Δομών για την καταπολέμηση της Φτώχειας’’ του Υπουργείου Εργασίας και της ΕΠΑΝΑΔ που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Μέσω των σχεδίων μας προσλάβαμε συνολικά 130 νέους ανέργους, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. Τα προγράμματα αυτά, επιδοτούν τη μισθοδοσία των εργαζομένων.

Ο Όμιλος UNESCO είναι προετοιμασμένος για μια πιθανή έξοδο από το ευρώ και διακοπή χρηματοδότησης του προγράμματος «ΕΣΠΑ»;

Οι περισσότερες δράσεις του Ομίλου στηρίζονται στο μεγάλο αριθμό εθελοντών και τη στήριξη αυτών. Αυτό πάντα ίσχυε, όμως τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατά πολύ και ο αριθμός των μελών μας αλλά και των εθελοντών. Ίσως γιατί οι εποχές απαιτούν το να είμαστε ενωμένοι και να βοηθάμε ο ένας τον άλλο έτσι ώστε να βγούμε το συντομότερο δυνατόν από την άσχημη κατάσταση που λίγο πολύ αντιμετωπίζουμε όλοι. Σίγουρα υπάρχουν σχέδια και πλάνα στην περίπτωση αυτή. Είμαστε ένας λαός που ξέρει να προσπαθεί και να παλεύει στην καθημερινότητά του, από μόνοι μας καταλαβαίνουμε πως η αδράνεια μόνο να ενισχύσει τα προβλήματα μπορεί, γι αυτό υπάρχουν και πολλοί ωφελούμενοι θέλουν να προσφέρουν για να καταπιάνονται με κάτι.

Κάθε φορά που προσφέρετε έργο ποιος είναι ο στόχος του πρόεδρου Ιωάννης Μαρωνίτη;

Αυτό ακριβώς που υποδηλώνει το σύνθημά μας, ’’Ούτε ένας πολίτης χωρίς φαγητό, Ούτε ένα παιδί χωρίς φροντίδα’’.

 Ποια άτομα μπορούν να ζητήσουν βοήθεια και ποιες είναι η προϋποθέσεις για να τους παρέχετε σίτιση ,ρουχισμό, ψυχολογική υποστήριξη και άλλα ;

Τα κέντρα μας υποδέχονται και τους παλιούς φτωχούς όμως κυρίως τους νεόπτοχους που δε μπορούν να διαχειριστούν τις πολύ άσχημες συνθήκες ζωής της εποχής. Στόχος μας δεν είναι μόνο το να φάνε ένα πιάτο φαγητό αλλά το να πετύχουμε την επανένταξή τους στην κοινωνία. Επίσης, να βρουν διέξοδο στα προβλήματα τους, να δοθεί λύση σε πιθανά ενδοοικογενειακά προβλήματα, να ενταχθούν ξανά στο κοινωνικό σύνολο και στην αγορά εργασίας, με τη βοήθεια των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων. Οι ρίζες του κοινωνικού φαινομένου της φτώχειας βρίσκονται στην έλλειψη εκπαίδευσης και τις ανισότητες έτσι χρειάζεται κάτι περισσότερο από την απλή παροχή τροφίμων για να καταπολεμηθεί. Φτώχεια δεν σημαίνει μόνο να μην έχεις αρκετά χρήματα. Σημαίνει επίσης να μη μπορείς να βγεις έξω με φίλους , να μην μπορείς να πας κινηματογράφο όπως να μην μπορείς να δώσεις στα παιδιά σου ένα βιβλίο ή ένα κουτί μαρκαδόρους.

Η επιλογή των ωφελουμένων μας γίνεται μετά από την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών μετά από συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του εκάστοτε Δήμου.

Στο παρελθόν κ. Μαρωνίτη, εκτός από πρόεδρος του Όμιλο UNESCO, έχετε κάνει και αλλά πράγματα. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτά;

Στο παρελθόν ασχολήθηκα και με την πολιτική. Όμως είναι κάτι που έχω αφήσει πολύ μακριά. Ο κύκλος της πολιτικής έχει κλείσει για εμένα. Αυτή τη στιγμή ασχολούμαι με άλλα πράγματα που με εκφράζουν περισσότερο. Ειδικά από το έργο με τις Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της φτώχειας έχω μάθει πολλά και μπορώ να επιβεβαιώσω το «όσο ζεις, μαθαίνεις» αλλά επίσης κάτι πολύ σημαντικό είναι το ότι έχω γίνει καλύτερος άνθρωπος και νοιώθω καλά με τον εαυτό μου.

Το τελευταίο διάστημα, ο Όμιλος σας έχει κάνει σημαντικά έργα. Μπορείτε να αναφερθείτε σε μερικά;

Η αλήθεια είναι πως ο Όμιλος με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο μπορεί να χαρακτηριστεί πολυπράγμων. Με αμέτρητες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, μαθήματα γυμναστικής και ξένων γλωσσών, εκδρομές, πολυεθνικά προγράμματα, συνέδρια, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, εργασίας στα μουσεία της Ελάδος αλλά και το κομμάτι της αλληλεγγύης που πραγματοποιείται μέσω των Δομών καλύπτουμε ένα ευρύτατο φάσμα των ανθρώπινων αναγκών. Ωστόσο έγινε και μία μεγάλη προσπάθεια το καλοκαίρι μέσω πολλαπλών πολιτιστικών φεστιβάλ για την ανάδειξη των νησιών μας όπως η Σύρος, η Νάξος, η Πάρος, η Σίφνος, η Εύβοια, η Ζάκυνθος και η Κρήτη την οποία επισκεφθήκαμε για το Συνέδριο μέσω του οποίου προσπαθούμε την ένταξη των Ριζίτικων τραγουδιών στα μνημεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Τώρα βρισκόμαστε στην έναρξη και μίας ακόμα καμπάνιας με σκοπό την ένταξη και της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής στα μνημεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κ. Μαρωνίτη, σήμερα που μιλάμε εκεί  έξω υπάρχουν αδύναμες κοινωνικές ομάδες πληθυσμού, που πλήττονται, ή απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, πως αντιμετωπίζεται όλη αυτήν την κατάσταση και ποιες είναι οι ενέργειες που κάνετε για να τους βοηθήσετε;

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης και των δύσκολων καταστάσεων που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας, ο Όμιλος για την Unesco Πειραιώς και Νήσων θεώρησε πως είναι χρέος του να βοηθήσει. Έτσι αναπροσδιορίσαμε τις προτεραιότητες και στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών μας δράσεων δημιουργήσαμε τις Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας & Περάματος (Ελ. Βενιζέλου 123), στο Δήμο Πειραιά (Ακτή Ποσειδώνος 2-4), στο Δήμο Νίκαιας (Κοτυώρων 35) και στο Δήμο Κορίνθου (Περιγιάλι Κορινθίας, Κροκίδα 62). Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα και μεγάλα δίκτυα αλληλεγγύης με τέσσερα καθετοποιημένα Κέντρα Καταπολέμησης της Φτώχειας.

Στοχεύσαμε και πετύχαμε την έγκριση και ένταξη των τεσσάρων σχεδίων μας στο πρόγραμμα ‘’Δημιουργία Δομών για την καταπολέμηση της Φτώχειας’’ του Υπουργείου Εργασίας και της ΕΠΑΝΑΔ που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.Μέσω των σχεδίων μας προσλάβαμε συνολικά 130 νέους ανέργους, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.

Τα προγράμματα αυτά, επιδοτούν την μισθοδοσία των εργαζομένων. Οι δομές που δημιουργήθηκαν είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ, ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΥΠΝΩΤΗΡΙΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ. Καθημερινά το κάθε κοινωνικό εστιατόριο της εκάστοτε δομής παρέχει φρέσκο και ζεστό φαγητό σε 500 οικογένειες και τα κοινωνικά παντοπωλεία κάθε μήνα εξυπηρετούν 500 οικογένειες, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι πολύτεκνες.

Παράλληλα, το κάθε κοινωνικό υπνωτήριο φιλοξενεί 50 άστεγους και τα ανοιχτά κέντρα διημέρευσης βοηθούν και παρέχουν ζεστασιά σε περίπου 200 άτομα ημερησίως. Οι συμπολίτες μας έχουν την δυνατότητα στους χώρους αυτούς να κάνουν μπάνιο και να πάρουν καθαρά ρούχα, να ξεκουραστούν, να ζεσταθούν και να προμηθευτούν δωρεάν φάρμακα και υγειονομικό υλικό από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο Όμιλος δίνοντας βάση στο παιδικό χαμόγελο και στις βασικές παιδικές ανάγκες, έχει δημιουργήσει μέσα στις Δομές ειδικούς τομείς, όπως παιδότοπο, παιδική βιβλιοθήκη, παιδική ιματιοθήκη και χώρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ενώ συγχρόνως για να στηρίξουνε τα νέα παιδιά σε ότι αφορά την εκπαίδευση και την πρόοδό τους λειτουργούν Κοινωνικό Φροντιστήριο, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης & Μελέτης Παιδιών Δημοτικού και Παιδικά Τμήματα Αγγλικής Γλώσσας εντελώς δωρεάν. Ενώ μετατρέποντας τους χώρους σε κέντρα πολιτισμού πραγματοποιούνται συνεχώς γιορτές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η δημιουργία και η λειτουργία των Δομών στηρίζεται σε χορηγίες ανθρώπων και εταιριών που πιστεύουν σε αυτή την προσπάθεια και τη στηρίζουν με τα προϊόντα τους καθώς ο Όμιλος δε δέχεται χρηματικά ποσά σαν χορηγίες.

Ποια είναι τα χαρτιά που πρέπει να προσκομίσει κάποιος για να μπορέσει να μπει σε κάποιο από τα προγράμματα που προσφέρει ο όμιλος σας;

Κάρτα απορίας ή ανεργίας,  πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, εκκαθαριστικό ΙΚΑ,  πιστοποιητικό κάποιου προβλήματος υγείας που πιθανόν να υπάρχει.

Κ. Μαρωνίτη πρόσφατα ο όμιλος UNESCO σας διοργάνωσε Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ». Μιλήστε λίγο τι ακριβώς συζητήθηκε σε αυτό το συνέδριο;

Ένα πολύ βασικό κομμάτι που ασχοληθήκαμε εκτός των άλλων μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια της πορείας του Ομίλου είναι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μία καμπάνια που ξεκινήσαμε το 2000 με Συνέδριο που πραγματοποιήσαμε τότε. Χωρίς κανένα όμως προσοδοφόρο αποτέλεσμα 14 χρόνια μετά κάναμε επανεκκίνηση της καμπάνιας με το Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2014 με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Εκεί μεγάλες προσωπικότητες από χώρους που σχετίζονται με το θέμα ανέλυσαν τη σημασία του να επιστρέψουν τα γλυπτά στη βάση τους. Παρουσιάστηκε επίσης σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση -από το Ζορζ Κάτρις τον Γάλλο μουσικοσυνθέτη- τον Ύμνο για την επιστροφή των Μαρμάρων. Από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα που μιλάμε η καμπάνια αυτή κάνει το γύρω ανά τον κόσμο μέσω ενός φυλλαδίου που διαμορφώσαμε και τυπώσαμε σε 5 διαφορετικές γλώσσες. Αυτό λειτουργεί σα μοχλός πίεσης για την αποκατάσταση του θέματος.

Ποια είναι τα επόμενα οράματα σας για της  ΔΟΜΕΣ που θα θέλετε να κάνετε άμεσα πραγματικότητα;

Σίγουρα ευχή όλων είναι να ξεπεράσει η χώρα μας τα προβλήματα το συντομότερο δυνατόν και να μην υπάρχει λόγος ύπαρξης των Δομών από τη στιγμή που θα έχει αποκατασταθεί η ισορροπία. Όμως μέχρι εκείνη τη στιγμή θα θέλαμε να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο το Δίκτυο αλληλεγγύης γιατί πραγματικά προσφέρει πολλά και θα είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί ο στόχος, το να μην είναι κανένας αβοήθητος.

Σε ένα μήνα περίπου έχουμε Χριστούγεννα ποιες είναι οι δραστηριότητες που ετοιμάζει ο Όμιλος UNESCO για να βοηθήσει της αδύναμες κοινωνικές τάξεις;

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος πολλές εκπλήξεις περιμένουν μικρούς και μεγάλους. Εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες από 2 έως 102…ετών, θεατρικά δρώμενα, χορωδιακά φεστιβάλ, φεστιβάλ παραμυθιού και αφήγησης αλλά και ημερίδες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για όλες μας τις δράσεις από το νέο ανανεωμένο σάιτ μας, http://unescopireas.gr/

 

Συνέντευξη – Κυριάκος Τσικορδάνος