Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015 θα παρουσιαστεί η ατομική αναδρομική έκθεση του γλύπτη Χρήστου Ρηγανά, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ψυχικού Λέφα.

Ο Χρήστος Ρηγανάς είναι ένας άνθρωπος ήρεμος, ευγενής τόσο στους τρόπους όσο και στην ψυχή. Είναι «Λιθοξόος» όπως δηλώνει ο ίδιος.  Ο όρος από την φύση του υποδηλώνει σεμνότητα, υπομονή και μυϊκή καταπόνηση-δύναμη. Επιλέγει τον δύσκολο δρόμο της αλήθειας στην ζωή και το έργο του, καθώς είναι ο συντομότερος δρόμος για την καλή επικοινωνία και τον εποικοδομητικό διάλογο και την επίτευξη του στόχου. Δρόμος που εκτός από χαρά κρύβει ενίοτε και πόνο. Η  αλήθεια είναι έννοια ταυτόσημη με το μεγαλείο της φύσης, το οποίο δεν τον αφήνει ασυγκίνητο.

Οι μορφές που δουλεύει είναι λιτές, ξεκάθαρες ειλικρινείς και διαυγείς. Το φως τις διαπερνά συχνά μέσα από ένα εσκεμμένο κενό, που αφήνει σε μέρος του συνόλου. Η σχεδιαστική λιτότητα πολλαπλασιάζει την δυναμική των έργων του χωρίς όμως να τα κάνει φλύαρα.  Η λειτουργία του γλυπτού στον χώρο καθορίζεται και από τον όγκο της φόρμας.  Οι φόρμες και τα σχήματα των έργων του συχνά είναι  μικρά με μεγάλες προεκτάσεις όμως.  

Οι όποιες δυσκολίες προκύψουν από τον διάλογο με το υλικό, το σχήμα, τον όγκο, το μέγεθος, το χρώμα, επιλύονται από τον γλύπτη με φροντίδα και σεβασμό στην οντότητα του αρχικού σχήματος. Η προσωπική του γλώσσα, που εκφράζεται μέσα από τις δημιουργίες του, είναι καθάρια, αρμονική, μεστή και ζεστή. Αυτά που βιώνει, ζει, φιλτράρει στην καθημερινότητά του ως μέλος της κοινωνίας τον ενεργοποιούν και με την σειρά του τα ερμηνεύει και τους δίνει πνοή εικαστικά.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ Θ. κ. Παπαγιάννης «…ο Χρήστος κάνει μία τέχνη μεγάλων εποχών και τα έργα του ξεπερνούν το εφήμερο, θα έλεγα πως αντέχουν στην αιωνιότητα και θα διδάσκουν για πάντα».

Η έκθεση οργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του «Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού» του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού (Ο.Κ.Α.Π.Α).

Διάρκεια έκθεσης: 15 Οκτωβρίου έως Παρασκευή 6 Νοεμβρίου.

Γράφει : Μαράη Γεωργούση

Ιστορικός Τέχνης