Το Γλυκό της Εβδομάδας: Παραδοσιακός χαλβάς Φαρσάλων το διασημότερο τοπικό προϊόν της πόλης των Φαρσάλων, που ταξιδεύει το όνομα της πολύ μακρύτερα από τα όριά της, ακόμη και πολύ μακρύτερα από τα σύνορα της Ελλάδας, είναι βέβαια ο χαλβάς.

 

ΥΛΙΚΑ

 

  • βούτυρο γάλακτος: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  •  νισεστέ: 1 φλιτζάνι του τσαγιού
  •  ζάχαρη: 2 φλιτζάνια του τσαγιού
  •  νερό: 3 φλιτζάνια του τσαγιού
  •  αμύγδαλα: 2/3 του φλιτζανιού του τσαγιού, ασπρισμένα
  •  λεμόνι: 1/2 (ο χυμός του)
  •  κανέλα
  •  ζάχαρη χοντρή

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1. Καβουρντίζετε ελαφρά τα αμύγδαλα. Διαλύετε το νισεστέ μέσα στο νερό. Σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ρίχνετε τη ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας νερό και το χυμό του λεμονιού. Ανακατεύετε μέχρι η ζάχαρη να γίνει σκούρα καραμέλα.

2. Προσθέτετε κατόπιν το βούτυρο και ανακατεύετε καλά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και ρίχνετε κατά μικρές ποσότητες το διαλυμένο νισεστέ συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρις ότου πήξει το μείγμα, ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και γίνει μια ημιδιαφανής μάζα.

3. Τέλος σκορπίζετε τα αμύγδαλα και ανακατεύετε και πάλι καλά. Αφήνετε τον χαλβά να κρυώσει και τον πασπαλίζετε με κανέλα και ζάχαρη. Τον ψήνεται λίγο στο γκριλ για να καραμελώσει η ζάχαρη στην επιφάνεια.