Το Harvard «λύγισε» μπροστά στην Νομική Αθηνών

Αν και από τα ΜΜΕ δεν έχει λάβει την προβολή που της αξίζει, η Νομική Αθηνών έκανε πάλι το θαύμα της. Τρεις φοιτήτριες μετά από ατελείωτες ώρες μελέτης και άψογης συνεργασίας απέδειξαν ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να σηκώσουν το ανάστημα τους απέναντι σε κορυφαία Πανεπιστημιακά ιδρύματα του Κόσμου.

Οι τρεις φοιτήτριες της Νομικής Σχολής Αθηνών Μυρτώ Γκίκα, Χαρά Τζίμη και Μάρθα Μιχαλοπούλου έλαβαν μέρος στο Παγκόσμιο Τελικό Γύρο του διεθνούς διαγωνισμού εικονικής δίκης ELSA Moot Count Competition on World Trade Organization Law και απέσπασαν το Βραβείο Καλύτερου Υπομνήματος Εναγόμενου έχοντας απέναντι τους ομάδες από τις νομικές σχολές 22 κορυφαίων ιδρυμάτων όπως του Χάρβαρντ, της Γενεύης και της Ζυρίχης .

Η Μάρθα η Χαρά και η Μυρτώ με μότο «δεν βάζουμε ποτέ όριο στους εαυτούς μας κα συνεχίζουμε» κατάφεραν το ακατόρθωτο καθώς οι συνθήκες είναι δύσκολες αν και το πανεπιστήμιο προσπαθεί να βοηθήσει τους φοιτητές να φτάσουν στην κορυφή. Το παράδοξο είναι ότι η επιτυχία των τριών φοιτητών όπως ανέφερε στο koutipandoras.gr Μυρτώ Γκίκα δεν υπολογίζεται στο βαθμό τους .Δηλαδή όλη αυτή η προσπάθεια δεν έχει κανένα αντίκρισμα στο βαθμό τους κάτι που συμβαίνει στα υπόλοιπα πανεπιστήμια του κόσμου.

Ο διαγωνισμός EMC2 διοργανώθηκε φέτος για δέκατη πέμπτη συνεχή χρονιά από την European Law Students’ Association (ELSA), υπό την αιγίδα, και με την υποστήριξη, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας δικαστικής επίλυσης διακρατικών εμπορικών διαφορών. Κάθε συμμετέχουσα ομάδα φοιτητών πρέπει να υποστηρίξει γραπτώς (με νομικά υπομνήματα), όσο και προφορικώς (με επίσημη αγόρευση) ενώπιον ενός πάνελ ειδικών του Δικαίου του Διεθνούς Εμπορίου, τόσο την πλευρά του ενάγοντος κράτους (Complainant) όσο και του εναγομένου κράτους (Respondent). Η υπόθεση του φετινού διαγωνισμού EMC2 αφορούσε στη συμβατότητα περιφερειακών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου (free trade agreements – FTAs) με το πολυμερές ρυθμιστικό πλαίσιο του ΠΟΕ, υπό το πρίσμα τόσο της προώθησης του ελεύθερου εμπορίου, αλλά όσο και συχνής ανάγκης εφαρμογής περιφερειακών εμπορικών πολιτικών από ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Νομική ΢χολή του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε φέτος για πέμπτη χρονιά στο διαγωνισμό EMC2 . Η ομάδα προετοιμάστηκε από τον λέκτορα κ. Αναστάσιο Γουργουρίνη και τους φοιτητές-προπονητές (student coaches) Αντιγόνη Ματθαίου και Μάριο Σόκα, μέλη της Ομάδας που εκπροσώπησε με εξαιρετική επιτυχία τη σχολή στον περσινό διαγωνισμό EMC2

.Οι φοιτήτριες αλλά και το Πανεπιστήμιο σε ανακοίνωση τους ευχαριστούν θερμά του χορηγούς που βοήθησαν τους φοιτητές να κατακτήσουν το στόχο τους « Η συμμετοχή της Ομάδας της Νομικής ΢χολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον Παγκόσμιο Σελικό Γύρο του φετινού διαγωνισμού EMC2 δεν θα ήταν δυνατή δίχως τη γενναιόδωρη στήριξη του Ομίλου ΕΛΠΕ, της Τράπεζας Πειραιώς και της ΔΕΗ Α.Ε., οι οποίες κάλυψαν το σύνολο των εξόδων μετάβασης και διαμονής των φοιτητών στη Γενεύη, και τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Πρέπει επιπλέον να σημειωθεί ότι το σύνολο των εξόδων μετάβασης και διαμονής των φοιτητών στον Ευρωπαϊκό Γύρο που πραγματοποιήθηκε στο Κλουζ-Ναπόκα είχε προηγουμένως καλυφθεί χάρη στην, εξίσου γενναιόδωρη, στήριξη, για ακόμα μία χρονιά, των δικηγορικών εταιρειών Δρυλλεράκης & Συνεργάτες και Κυριακίδης Γεωργόπουλος. Αρωγοί, δε, σε όλη αυτή την προσπάθεια ήταν η ELSA Athens και τα στελέχη του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τους οποίους επίσης ευχαριστούμε θερμά».

Πηγή