Το ΣτΕ μπλόκαρε τις απολύσεις διοικήσεων στα νοσοκομεία που έκαναν Ξανθός και Πολάκης.

«Μπλόκαρε» το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας τις απολύσεις 10 διοικητών και αναπληρωτών διοικητών κρατικών νοσοκομείων που έγιναν το 2015 με απόφαση των Υπουργών Υγείας Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη, κατόπιν της αξιολόγησής τους από πενταμελή επιτροπή του υπουργείου.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες αυτοί τέθηκαν σε αργία είναι μη νόμιμες καθώς έχουν πλημμελή αιτιολογία ενώ πλημμελώς αιτιολογημένο έκριναν και το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης.

Οι δικαστές σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι στο πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης δεν περιγράφονται και δεν αναφέρονται συγκεκριμένα περιστατικά, αξιολογήσεις, εκτιμήσεις και γεγονότα, για την συμπεριφορά όσων απομακρύνθηκαν έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί από το ΣτΕ η νομιμότητα της πρόωρης απομάκρυνσή τους.

Οι απολύσεις Ξανθού – Πολάκη
Το 2015 με αποφάσεις του υπουργού Υγείας Αν. Ξανθού και του αναπληρωτή Παύλου Πολάκη, από τους 71 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές που αξιολογήθηκαν, οι 59 κρίθηκαν μη επαρκής και απομακρύνθηκαν από τη θέση τους.

Κάποιοι εξ αυτών προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι εν λόγω αποφάσεις.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ εξέδωσε 11 αποφάσεις (690-700/2017) με τις οποίες κάνει δεκτές τις αιτήσεις 10 εξ αυτών που προσέφυγαν (για μια υπόθεση καταργήθηκε η δίκη καθώς είχε παρέλθει ο χρόνο της 3ετούς θητεία του προσφεύγοντα κατά την ημέρα συζήτησης της υπόθεσης στοακροατήριο) και ακυρώνει τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο εκκρεμούν κι άλλες αποφάσεις που αφορούν διοικητές και αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων που έχουν προσφύγει.

 

Πηγη