26.1 C
Athens
14 Οκτωβρίου 2019 - 6:12 ΜΜ
Αρχική Μαγειρική Τραχανόπιτα παραδοσιακή εύκολη χωρίς φύλλα

Τραχανόπιτα παραδοσιακή εύκολη χωρίς φύλλα

Τραχανόπιτα παραδοσιακή εύκολη χωρίς φύλλα

Η τραχανόπιτα, είναι  χαρακτηριστικό έδεσμα της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου και βασίζεται σε ένα από τα πιο αρχαία «ζυμαρικά» της σοδειάς (σιτάρι-κριθάρι) και  γάλα. 

Υλικά

  • 2 & 1/2 φλιτζ. του τσαγιού τραχανά
  • 5-6 φλιτζ. νερό.
  • 1 φλιτζ. του τσαγιού γάλα
  • 3 αυγά
  • 300 γρ. φέτα τριμμένη
  • 1/3 φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι

 

Εκτέλεση

  • Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με το γάλα να βράσουν, ρίχνουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε. Βράζουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

 

  • Χτυπάμε ελαφρά τα αβγά και τα ρίχνουμε στον τραχανά, προσθέτουμε την τριμμένη φέτα, το αλάτι (αν η φέτα είναι αλμυρή το παραλείπουμε), και τέλος το ελαιόλαδο (κρατάμε λίγο για το ταψί). Ανακατεύουμε πολύ καλά.

 

  • Λαδώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε το μείγμα του τραχανά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50΄ – 55΄ περίπου (ανάλογα με το φούρνο μας) μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Αφήνουμε λίγα λεπτά στο ταψί, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.