Με την είσοδο του νέας χρονιάς για το  2015, η Πόλη τον Τρικάλων ετοιμάζεται να γιορτάσει και να τιμήσει τον μεγαλύτερο Έλληνα συνθέτη του λαϊκού μας τραγουδιού, τον Βασίλη Τσιτσάνη.

tsitsanis-

Το 2015 είναι η χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Έλληνα συνθέτη του λαϊκού μας τραγουδιού, του Βασίλη Τσιτσάνη.
Ο «βλάχος», όπως τον αποκαλούσαν ίσως και λίγο περιπαικτικά οι Αθηναίοι συνάδελφοι του, ξεκίνησε από τη σημερινή οδό που φέρει το όνομά του. Εκεί, κοντά στους στρατώνες, στο «χιλιόμετρο», σε γειτονιά προσφύγων, με τα ακούσματα του δημοτικού τραγουδιού, ο πιτσιρικάς αρχίζει να σκαρώνει νότες ως μελωδία. Και γεννιέται ο κορμός του τραγουδιού που μεγαλουργεί ακόμη στη χώρα μας, που ξέφυγε από το πλαίσιο του ρεμπέτικου, που ενσωμάτωσε τεχνικές και δρόμους του δημοτικού, ή του αραβικού τραγουδιού.
Ενός τραγουδιού που δόξασε τη ζωή, τίμησε την εργατιά, περιέπαιξε τον θάνατο, λυπήθηκε για τις στερήσεις, αχνοφώτισε τα βάσανα του έρωτα, καρτέρεσε την απελευθέρωση – κοινωνική και… κανονική -, ζωγράφισε τη φτώχεια.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης τιμάται φέτος από την Ελλάδα, στο πλαίσιο των εορτασμών για το «Έτος Τσιτσάνη».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας (ανεξαρτήτως Προέδρου…) και τα Τρίκαλα θα είναι το επίκεντρο μιας πανελλήνιας γιορτής.
Ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες από τους ανθρώπους του δήμου Τρικάλων ενώ αναμένεται η ανακοίνωση του προγράμματος των εκδηλώσεων.
Το λαϊκό τραγούδι το 2015 πρωταγωνιστεί στα Τρίκαλα.

 

greekaffair.gr