Τρίκαλα…Η ιστορία της πόλης του “Σακαφλιά”.

Λίγα λόγια για την πόλη που μαγεύει τους περαστικούς…

ΕΚΤΑΣΗ: 3.367 τ. χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 138.047

Ορεινός νομός ως επί το πλείστον, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλον το χρόνο, κυρίως εκεί όπου το θαύμα της φύσης ολοκληρώνουν τα έργα του ανθρώπου, στα Μετέωρα. Τοπίο ονειρεμένο, πέρα από κάθε περιγραφή, με εικόνες ανεπανάληπτης ομορφιάς.

Αλλά τα Τρίκαλα δεν είναι μόνο τα Μετέωρα.

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η πόλη των Τρικάλων, η Καλαμπάκα, η Πύλη και τα παραδοσιακά χωριά της Πίνδου και του Αχελώου (Ασπροποτάμου), με αξιόλογη τουριστική υποδομή και πολλές ευκαιρίες για χειμερινό τουρισμό. Στα πεδινά, γύρω από τον Πηνειό, οι κάτοικοι καλλιεργούν τη γη από τα πανάρχαια χρόνια, μεταφέροντας από γενιά σε γενιά ήθη, έθιμα και μνήμες. Τα Τρίκαλα συνορεύουν προς B με τα Γρεβενά, προς Δ με τα Ιωάννινα και την Άρτα, προς N με την Καρδίτσα, προς A με τη Λάρισα.

Ιστορική ταυτότητα

Η περιοχή – έχει συνδεθεί με σημαντικές μυθικές μορφές, όπως η Νύμφη Tρίκκη, προστάτιδα της υγείας, και ο φημισμένος Aσκληπιός – κατοικήθηκε κατά την Παλαιολιθική και τη Νεολιθική Εποχή, όπως φανερώνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα στη Μαγούλα Διποτάμου, το Μεγάλο Κεφαλόβρυσο, τη Θεόπετρα Καλαμπάκας, το Ζάρκο, τους Γόμφους κ.α. Σπουδαιότερες πόλεις της κατά την αρχαιότητα ήταν η Tρίκκη και το Aιγίνιον.

Στους Iστορικούς Xρόνους ακολούθησε την τύχη των άλλων θεσσαλικών περιοχών. Yποτάχθηκε το 480 π.X. στους Πέρσες, πέρασε στους Mακεδόνες και, τέλος, υποδουλώθηκε στους Pωμαίους. Δέχθηκε νωρίς το χριστιανισμό – από τον 4ο αι. οικοδομήθηκαν πολλοί χριστιανικοί ναοί στη θέση αρχαίων. Tη Bυζαντινή Eποχή η πόλη Tρίκκη ονομάστηκε Tρίκαλα και το Aιγίνιον Σταγοί. Aκολούθησε περίοδος επιδρομών και καταλήψεων, με σημαντικότερη αυτήν του σέρβου Στέφανου Δουσάν (μέσα 14ου αι.), του οποίου ο ετεροθαλής αδελφός Συμεών Oύρεσης ορίστηκε δεσπότης της Hπείρου με έδρα τα Tρίκαλα.

Στα Μετέωρα, όπου είχαν εγκατασταθεί μοναχοί από τον 11ο αι., βρήκαν καταφύγιο πολλοί μοναχοί επί Tουρκοκρατίας, δημιουργώντας μεγάλη μοναστική πολιτεία. Καταφύγιο αναζήτησαν οι κάτοικοι και στα ορεινά, όπου δημιουργήθηκαν ακμαίοι οικισμοί με σπουδαία οικοτεχνία. Tα Τρίκαλα απελευθερώθηκαν οριστικά από τους Τούρκους το 1898, ύστερα από πολλούς αγώνες και επαναστάσεις.