ΤΡΙΚΑΛΑ:Η πόλη όπου η στάθμευση, ο φωτισμός και η κίνηση γίνονται έξυπνα!

 

Το πλήθος των έξυπνων λύσεων προς όφελος των πολιτών αποκαλύπτει στις 29 Ιουνίου μια πόλη που παρά το ότι δε βρέχεται από θάλασσα ή λίμνη, αποτελεί μια από τις πιο όμορφες της χώρας.

Μπορεί να βρίσκεται στον θεσσαλικό κάμπο, όμως η πόλη των Τρικάλων είναι εκτός από πανέμορφη, και έξυπνη, αναμφισβήτητα η πιο εξελιγμένη τεχνολογικά πόλη της Ελλάδας.

Το σημείο ελέγχου του προγράμματος «έξυπνη πόλη» θα είναι ορατό σε όλους, στο Δημαρχείο, έτσι ώστε όποιος επιθυμεί να μπορεί να βλέπει άμεσα τις εφαρμογές και τα οφέλη της «έξυπνης πόλης».

Τα συστήματα, τα οποία ανακοινώθηκαν από τη δημοτική αρχή, είναι τα εξής:

 •  Έξυπνη διαχείριση στάθμευσης (smart parking):
  Αφορά στην κάλυψη 45 θέσεων στάθμευσης και θέσεων ΑΜΕΑ, η οποία θα επιτρέπει τη δυνατότητα εντοπισμού ελεύθερων θέσεων στάθμευσης από τους πολίτες. Η χρέωση, η πληρωμή, αλλά και η ανταμοιβή και παρακολούθηση του συστήματος θα γίνεται με τη χρήση προηγμένων εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα.
 • Έξυπνος φωτισμός (smart lighting):
  Αντικαθίστανται 24 φωτιστικά σώματα με λαμπτήρες LED που θα διαθέτουν και αισθητήρες για ανίχνευση κίνησης και εξοικονόμηση ενέργειας.
 •  Έξυπνη διαχείριση κυκλοφορίας (smart mobility): Χρησιμοποιούνται αισθητήρες καταμέτρησης οχημάτων και επιτυγχάνεται διαχείριση ροής με φωτεινούς σηματοδότες.
 • Περιβαλλοντική διαχείριση (smart environment):
  Εγκαθίστανται αισθητήρες μέτρησης περιβαλλοντικών μεγεθών, που συλλέγουν και αναλύουν τα δεδομένα ποιότητας του περιβάλλοντος.

Ενεργοποίηση εθελοντών για έκτακτα περιστατικά

 • «Ανοικτή Αγορά» (Open Mall): Με τριπλή δράση: έξυπνη οικονομία (smart economy), έξυπνη διακυβέρνηση (smart governance) και έξυπνη υγεία (smart health).

Διατίθεται εφαρμογή για φορητές συσκευές (mobile App) και οι δράσεις στηρίζονται και από τον Εμπορικό Σύλλογο Τρικάλων.

Παράλληλα προσφέρονται δυνατότητες καταχώρησης προσφορών από επιχειρηματίες και εντοπισμού τους από χρήστες, ανάρτησης ανακοινώσεων από τον Δήμο (π.χ. εκδηλώσεις), ενεργοποίησης των εθελοντών που έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση απινιδωτών (ΚΑΡΠΑ) προκειμένου να αντιμετωπίζονται περιστατικά κρίσεων υγείας στα όρια της πόλης και να σώζονται ζωές.

Οι υποδομές του πιλοτικού έργου «Ανοικτή Αγορά» (Open Mall) θα εφαρμοστούν στα όρια του κέντρου της πόλης των Τρικάλων, όπου είχε δοκιμαστεί και το λεωφορείο χωρίς οδηγό. Οι υπόλοιπες τέσσερις «έξυπνες» εφαρμογές θα προσφέρονται στο σύνολο του Δήμου.

 

 

Πηγη