Η Ζανέτ Καπούγια σε μια συνέντευξη έφ όλης της ύλης – μίλησε αποκλειστικά στο greekaffair.gr και στον Κυριάκο Τσικορδάνο.

Σας καλωσορίσω στο  greekaffair.gr

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί πάντα μου αρέσει να μεταφέρω της ανησυχίες μου.

h-zanet-kapoygia-se-mia-synenteyxi-ef-olis-ths-ylhs-milhse-apokleisitka-sto-greekaffair-gr

Που γεννηθήκατε και που είχατε τα πρώτα σας μουσικά ακούσματα;

Εγώ γεννήθηκα στην Ουραγουάη στο Μοντεβιδέο από γονείς Ουρουγουανούς, ο παππούς μου ήταν από Μικρά Ασία η γιαγιά μου ήταν Μαροκινή και όπως καταλαβαίνεις τα ακούσματα τα έχω βιώσει και μέσα από το αίμα μου.

Η καριέρα μου ξεκίνησε σε ηλικία 8 ετών επαγγελματικά  λόγου τότε έδιναν πολύ έμφαση στα παιδιά της Ουραγουάη και στην παιδεία  γενικά ενώ στα σχολεία δίνουν πολύ βάρος στην μόρφωση τον παιδιών και οπωσδήποτε και στην μουσική.

Ενώ στην τηλεόραση υπήρχαν ειδικές εκπομπές για την μουσική και το τραγούδι όπως τώρα.

Επίσης να πω ότι σε ηλικία 4 ετών είχα κερδίσει το βραβείο σε ένα φεστιβάλ στο ραδιόφωνο της Ουραγουάης ως το παιδί θαύμα για εκείνη την εποχή με ένα τραγούδι ενός ισπανού τραγουδιστή ο όποιος ονομαζόταν Χοσελίτο …

Τι έχει αλλάξει νομίζετε, από την Αθήνα του 1978 και της Πλάκας, με τα Μπουάτ της Αθήνας του 2015;

Κοίταξε, η διαφορά είναι όπως γνωρίζουμε όλοι τότε, ήταν ένα κράτος  κλειστό και άνοιξε με της πληροφορίες που περνούνε. Δηλαδή εμείς δεν ακούγαμε για την Ελλάδα. Αλλά το μόνο που γνωρίζαμε εκείνη την εποχή για την  Ελλάδα ήταν ο Ντέμης Ρούσος και η Νανά Μούσχουρη. Αυτά  ήταν τα ακούσματα που είχαμε εμείς εκτός Ελλάδος – δεν είχαμε αλλά. Οπωσδήποτε όταν ήρθα εδώ είχα έρθει από την Αμερική, η Ελλάδα ήταν πάρα πολύ σκοτεινή ακόμα και από το ντύσιμο τον ανθρώπων. Σοκαρίστηκα,  γιατί εμείς είμαστε λαός με χαρά και με χρώμα ενώ εδώ στην Ελλάδα κυριαρχούσε αυτό το καφέ ,το μαύρο και ήταν όλα σκοτεινά χρώματα.

Κάπου με τρόμαξε και νομίζω μια από της επιτυχίες που είχα εδώ με το κοινό στην Ελλάδα, ήταν ότι έφερα χαρά, ότι μέσα από τα τραγούδια μου και την εμφάνιση μου έβαλα χρώμα, ξέρεις δεν ήρθα να πάρω τίποτα , ήρθα να δώσω και αυτό το κατάλαβε ο κόσμος.

 12166378_1681696352049027_77627063_n

Ποια συνεργασία θεωρείς σταθμό στην καριέρα σου;

Την δικιά μου! < γέλια- χαχαχαχ >. Όλες πιστεύω είναι ένα πετραδάκι αλλά ξεχωρίζω αυτή του Άκη Πάνου για τα τραγούδια που μου έδωσε για πρώτη φορά να πω όπως και με τον Νικό Ξυλούρη που πρωτοξεκίνησα και ήταν και η αιτία που έμεινα στην Ελλάδα και έφερα την μητέρα μου τον πατέρα μου… Και δεν έχω μετανιώσει ποτέ που δεν έφυγα από την Ελλάδα .

Τι σας αρέσει να ερμηνεύετε; Ποιος είναι ο μεγάλος σου έρωτας στο τραγούδι;

Είναι ένα τραγούδι του Αντώνη Βαρδή,  “ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΞΕΧΑΣΕΙΣ”

Τι συναισθήματα σου βγάζει ένα tango – μέσα από την μελωδία, το τραγούδι και το χορό του;

Την πρώτη φορά που είπα tango εδώ στην Ελλάδα έκλαψα γιατί ξέρεις πολλές φορές κρύβεις πολλά συναισθήματα που δεν βγαίνουν εύκολα. Με το tango όμως βγαίνουν πάρα πολλά.

Η Ζανέτ Καπούγια είναι μόνο ερμηνεύτρια ή είναι και άλλα πράγματα;

Είναι άνθρωπος !! Πρώτα από όλα είμαι γυναίκα , είμαι θηλυκό, είμαι μάνα , είμαι φίλη. Είμαι όλα. Είμαι ένα κοινωνικός άνθρωπος, ένας σύγχρονος άνθρωπος που μαθαίνει. Θέλω να μάθω μέχρι να πεθάνω. Μου αρέσει η τεχνολογία πάρα πολύ. Μου αρέσει η μόδα μου, η δικιά μου μόδα, αυτό που μου πάει αλλά και με το οποίο αισθάνομαι άνετα. Δεν μπορώ να προσποιούμαι.

Τι είναι Καλλιτέχνης για εσάς;

Καλλιτέχνης είναι  Καλλι-τεχνης , δηλαδή ο καλλιτέχνης αυτός που αγαπά την τέχνη ..

Νιώθετε ακόμα και σήμερα τον εαυτός σας sexy; Τότε, σας αποκολλούσαν ως φλογερή και παθιασμένη Λατινοαμερικάνα.

<Γέλια – χαχαχαχ>…αυτό δεν χάνεται.  Δεν ξέρω, είναι μια ερώτηση που μου αρέσει και είναι η πρώτη φορά που μου την κάνουν. Κοίταξε αναλόγως δηλαδή… η γυναίκα περνάει διάφορες σελίδες στην ζωή , εγώ αυτή την περίοδο ζω μια σελίδα πολύ περίεργα γιατί νιώθω πάρα πολύ σέξι. Θέλω να το δείξω κιόλας , δηλαδή μου αρέσει να αρέσω και πάντα θα μου άρεσε να αρέσω. Πιστεύω ότι πάντα μια αληθινή γυναίκα και 100 χρόνο να γίνει νομίζω ότι θέλει να αρέσει…

Εκτός από το τραγούδι ασχολείσαι και με άλλα πράγματα, σωστά;

Ναι ασχολούμαι με την ζωγραφική, το κόσμημα, κάνω κατασκευές,  ενώνω πάρα πολλές τέχνες μαζί  γιατί έχω μάθει πάρα πολλές τέχνες μέσα στο εικαστικό και το δουλεύω, το παλεύω, το σκέπτομαι συνέχεια. Θαυμάζω τις δουλείες  που κάνουν άλλοι και ετοιμάζω πάντα  πράγματα. Αλλά, αυτό που βοηθά πάρα πολύ τον εικαστικό  εις στην δημιουργία είναι να έχει κίνητρο. Γιατί εντάξει μπορώ να κάνω πράγματα για να χαρίσω ή για το σπίτι μου, αλλά θα ήθελα να έχω το κίνητρο, να βάζω στόχο και να ετοιμάζω κάτι για μια έκθεση.

Έχετε ζήσει μεγάλες και έντονες στιγμές στην καριέρας σας. Ποιες είναι αυτές που θυμάστε πιο πολύ και θα θέλατε να μας περιγράψετε;

Πιο πολύ έχω νιώσει στην ζωή μου έντονες  ενώ στην καριέρα μου ακόμα πιστεύω δεν έχω νιώσει έντονα ακόμα , δηλαδή δεν μου έχουν δοθεί η ευκαιρίες. Σίγουρα αυτό που θα ήθελα να κάνω και να νιώσω έντονα είναι να τραγουδήσω με μια συμφωνική ορχήστρα γιατί ξέρω ότι μπορώ. Αλλά δυστυχώς δεν ανήκω σε εταιρία, δεν ανήκω σε κυκλώματα,  δεν ανήκω σε “” . Ίσως γιατί θέλω να είμαι ελεύθερη και ίσως μου αρέσει αυτό που είμαι και κάνω.

Αν σας ρωτούσε κάποιος  να του περιγράψετε τι λαός είναι οι Έλληνες, τι θα του απαντούσατε;

Διχασμένους. Τους έχουν κάνει λάστιχο. Δηλαδή, δεν έχει εμπιστοσύνη ο κόσμος πια στην θρησκεία, στην πολιτική, στην παιδεία. Ενώ υπάρχει τόση δυνατότητα σαν κράτος . Νομίζω ο Έλληνας πρέπει να ενωθεί. Τα δικά του να είναι δικά μας.

Σήμερα ποια είναι η Αθήνα της Ζανέτ Καπούγια; Πως θα την περιγράφατε, με ποια χρώματα;

Πορτοκαλί !!! Νομίζω ότι η Ελλάδα ανθίζει γιατί πάει ένα βήμα μπρος ένα βήμα πίσω, προσπαθεί. Δεν τους αφήνουν. Είναι φυσικό γιατί  δυστυχώς υπάρχουν άλλοι μηχανισμοί αόρατοι που δεν αφήνουν κάποιον που να θέλει το καλό για την Ελλάδα.

Πιστεύετε ότι λείπει το tango από την Αθήνα;

Καθόλου!!! Έχω πάθει πλάκα! Νομίζω όλοι ότι είναι τανκιέροι. Υπάρχουν πάρα πολλά μαγαζιά που έχει γίνει πάρα πολύ μόδα. Χαίρομαι παρά πολύ γιατί αντί να πάνε στο καφενείο να καπνίζουν και να πίνουν ουίσκι χορεύουνε και το θαυμάζω – από μικρή ηλικία μέχρι μεγάλη.

Είναι θαυμάσιο γιατί είναι κουλτούρα. Μπορεί να μην ξέρουν τι εννοεί κάθε tango αλλά το νιώθουν και είμαι πολύ περήφανη για αυτό.

Τι σας χωρίζει ανάμεσα στην Ελλάδα και την πατρίδας σας;

Απόσταση  γεωγραφική απλός αλλά εγώ είμαι η Ουρουγουάη, εγώ είμαι η Ελλάδα με την έννοια ότι εγώ έχω ένα κομμάτι τόσο μεγάλο Ελληνικό διότι μεγάλωσα εδώ τόσα χρόνια. Είμαι πολύ περήφανη  για αυτό που είμαι με την δική μου επιλογή και με καμία άλλη… Είναι μεγάλο προνόμιο να διαλέγεις που θα ζήσεις .

Το 2009 είχατε την χαρά και την ευτυχία να ανακηρυχτείτε από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως πρέσβειρα του Tango;

Πραγματικά θεωρώ ότι ήταν μια από της καλές στιγμές της ζωής μου .

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αυτό το καιρό μου αρέσει να πειραματίζομαι με πολλά ειδών τραγούδια. Επίσης ετοιμάζω με θεατρική διάθεση, καινούργιες παραστάσεις συνεχώς .

Ζανέτ, φτάνοντας στο τέλος της συνέντευξης μας θα ήθελα να σε ευχαριστήσω παρά πολύ που δέχτηκες να μου παραχωρήσεις αυτήν την συνέντευξη για τους αναγνώστες του greekaffair.gr

Nα είσαι καλά και εγώ θέλω να σε ευχαριστήσω γιατί για μένα είναι μια μεγάλη τιμή που μου έκανες να μπορώ να εκφράσω αυτά που θέλω και σου εύχομαι πάντα επιτυχίες στην δουλεία σου …

Συνέντευξη -Κυριάκος  Τσικορδάνος

www.greekaffair.gr